Miten minä selvisin lomastani syömättä itseäni kipeäksi?

Nappaa vinkit ja laajenna ajatteluasi jotta loman jälkeen ei tarvitse tuskailla.

Me yhdistämme loman ja herkuttelun automaattisesti toisiinsa. Me olemme oppineet jo pienestä pitäen, että lomalla saa jäätelöä joka päivä ja ruuaksi saa valita pitsaa mikäli haluaa.

Aikuisina lähdemme lomalle ajatuksella, että nyt herkutellaan! Syödään pöydät tyhjiksi ja juodaan päälle monta lasia punaviiniä.

Me olemme oppineet antamaan periksi normaalille kontrollille lomalla. Ihan kuin eläisimme viimeistä päivää ja haluaisimme viettää ne turvonneina ylenmääräisestä ruokamässäilystä.

Ihan vain koska olemme lomalla. Ja nyt saa antaa painaa, kaksin käsin!

Se on se kun menee niiden herkuista notkuvien pöytien ääreen tai on jo valmiiksi antanut luvan itselleen herkutella, se on se risteyskohta. Koska kun olet jo ajatellut herkuttelevasi niin suorastaan maistat sen viinin ja suklaakakun suussasi jo.

Sama on silloin kun kävelee aamupalatarjontaan buffetpöytien viereen. Jos katselee ja haistelee niitä nutellalettuja, croissantteja, munakkaita, pekoneja ja viinereitä niin aika harvalle tulee luontainen yökkäefekti.

Tiedätkö mitä tarkoitan?

Jos ajattelet vain sitä kuinka hyvältä ne croissantit maistuvat tai kuinka iso nälkä sinulla on ja sitä ei vie pois muutakuin kasa pekonia ja paistettuja munia niin näinhän se on. Siinä kohtaa on aika heikkoa aietta päättää syövänsä vain melonia ja vastustavansa hetken huumaa antavia ja täyttäviä ruokia.

Silloin kokee vain menettävänsä. Silloin kokee ettei saa syödä mitään hyvää. Ja silloin palataan siihen lupaan joka lomalla on. Lupa syödä herkutellen. Ja överistikin.

Tämä pätee normaalielämässäkin. Jos aina ajattelee kaikkea sitä mitä ei saa syödä ja mitä tekee mieli niin on aika kovassa mielitekojen vallassa koko ajan. Ja se on raskasta.

Koska mielitekokin on osittain mielessä syntyvää.

On oikeasti fyysisistä ja henkisistä tarpeista johtuvaa mielitekoa. Ja sitten on sitä jonka me luomme itse.

Se syntyy katselemalla, haistelemalla ja ajattelemalla kaikkea sitä mitä me emme saisi syödä. Tai sitä mitä ei kannattaisi syödä.

Kun olisi hyvä syödä hedelmää ja ajatteletkin vain croissantteja tai pekonia ja makustelet niiden tuoksuja ja makuja ajatuksissasi niin harvemmin se vesimeloni enää kovin houkuttelevalta tuntuu siinä kohdin.

Ja kun ollaan lomalla niin mikäs siinä. Kyllä silloin voi herkutella.

IMG_8306.JPG

Minä olen onneksi niin tämän ajattelun ohi jo. Ollut pitkäänkin. Tosin se ei ole tullut suunnittelemalla eikä pakottamalla. Se on tullut kehotietoisuudesta käsin.

Ja siitä kuinka minun henkinenkin olotilani huononee välittömästi huonosta ruuasta. Ja koska silloin kaikki tukkeutuu. Ajatukset, tunteet, intuitio, energia sekä fiilis niin palaan yleensä aika nopeasti huonojen valintojen jälkeen hyviin.

Minun kehoni ei vain enää jaksa ja kestä. Henkisesti. Fyysisyys tulee nykyään vasta perästä. Koska sitä on paranneltu niin kauan ja hyvin, että se kestää nykyään pidempään kuin muu osa minusta.

Tälläkin lomalla kävi niin.

Aloitin tunnustelemalla, että haluanko syödä ohi omien ruokieni. Tietenkin halusin. Tai siis se osa minusta joka jo tunsi suussaan miltä nutellaletut maistuvat ja miten sulavaa se suklaa on. Kuinka se suorastaan huutaa minun nimeäni.

Kyllä minussakin on se osa joka haluaa syödä mässäten. Ainakin silloin kun sitä on nenän edessä ja lupa on suorastaan lykätty käteen.

Yksi aamu ohi omien valintojen ja hedelmälautasen jälkeen maistoin nutellalettuja. Jäi ensimmäiseksi sekä viimeiseksi kokeiluksi tällä lomalla. Olo oli heti huono, kokonaisvaltaisesti. Ja huonon olon kanssahan ei ole mitään järkeä viettää lomaa.

Olin siis viikon poikieni kanssa Rodoksella jossa meillä oli all inclusive. Tarkoittaa sitä, että ruuat ovat ylitsevuotavia ja herkullisia eivätkä välttämättä niin Kaunistavia. Mutta tarkoittaa myös sitä, että ruoka on valmiina sinua ja lapsiasi varten.

Ja se on minulle lomaa. Ei mässäily. Vaan se, että minä en pilkkonut, valmistanut, tiskannut ja lutrannut montaa kertaa päivässä ruuan kanssa. Lomaan ei siis minun mielestäni tarvita mässäilyä. Vaan se itse loma tulee jostain muusta.

Se tulee ajasta, joutenolosta, ympäristön vaihtumisesta, seurasta, seikkailusta, uudesta kokemuksesta, ihmisistä, nukkumisesta ja nauramisesta.

Aamupala alkoi annoksella vesimeloni. Joinakin päivinä söin vain valtavasti vesimelonia (ja sain ihmetteleviä katseita). Vesimeloni on helteellä ja siten aurinkolomalla ihan parasta ruokaa. Se nesteyttää syvemmällä tasolla kuin pelkkä vesi.

Aamupala alkoi annoksella vesimeloni. Joinakin päivinä söin vain valtavasti vesimelonia (ja sain ihmetteleviä katseita). Vesimeloni on helteellä ja siten aurinkolomalla ihan parasta ruokaa. Se nesteyttää syvemmällä tasolla kuin pelkkä vesi.

Pienen odottelun jälkeen ananasta, kurkkua ja kuivattua papaijaa.

Pienen odottelun jälkeen ananasta, kurkkua ja kuivattua papaijaa.

Ymmärrä silti se, että minä en nipota. Minulle tämä ei ole ruokien kontrolloimista ja romahtamista sen jälkeen jos kontrolli pettää. Tämä ei ole pakonomaista terveysintoilua. Tämä ei ole lihomisen pelkoa tai nipottamista epäterveellisestä ruuasta.

Suhtautumiseni ruokaan on hyvin joustava ja leppoisa. Mutta se on myös intohimoinen ja tiedostava. Minä tiedostan sen, että minun kuuluu kohdella kehoani hyvin.

Minä tiedostan sen, että hyvinvoiva keho palkitsee minut niin monella muulla hyvällä kuin mitä nutellalettu koskaan voisi. Jos minä poikkean Kaunistavasta niin se on aina tietoista. Se ei koskaan ole pysyvää tai jatkuvaa. Se on poikkeustila johon menen mikäli minä haluan sinne mennä.

Ja tiedostan joka kerta sen poikkeustilan. Teen joka kerta tietoisen valinnan syödä jotain jota en normaalisti söisi. Ja silloin siitä ei synny syyllisyyttä eikä itseinhoa. Se on elämää kaikkine rikkauksineen.

Pyri pysyvyyteen, älä hetken huumaan. Hetken huulilla viipyvä nutella romahduttaa nopeasti alas. Sen sijaan eheyttävä, ravitseva ja nesteyttävä vesimeloni antaa hyvää oloa pidemmälle.

Minä kuljen epätäydellisen täydellisessä ruokavaliossani hyvin tasapainoisesti ja tasapainossa pysyen. Sitä eivät romauta all inclusivet eivätkä syntymäpäiväjuhlat. Kaikki ne mahtuvat pakettiin mukaan kyllä.

Pitää vain ymmärtää, että syntymäpäivä ei ole joka päivä eikä edes joka viikko. Koska silloin siitä muodostuu aikuisten karkkipäivä jota odotetaan monta päivää ja odotuksen aikana himo mässäilyjä kohtaan vain kasvaa kasvamistaan.

Ja jokainen tietää mihin se johtaa. Tämän vuoksi en pidä 80 - 20 ajattelustakaan ruokailuissa. Koska jos antaa itselleen luvan huonoihin valintoihin 20 prosenttisesti niin kuinka moni jättää sen käyttämättä?

Kyllä sinä lauantaina huomaat, että jaahas, mässäilykiintiö on avoinna, lähdetäämpäs pitsalle. Mutta jos tuota kiintiötä ei olisi, olisit voinut tehdä Kaunistavan pitsan ja kaatua tyytyväisenä sänkyyn.

Eli lomaruokailu lähtee mielestä. Poista sieltä lomallaolomoodi jossa annetaan lupa ylenpalttiseen herkuteluun. Aseta sinne ajatus siitä, että haluat lomalla ja sen jälkeenkin voida hyvin. Mutta pidä mieli kepeänä.

Kepeys antaa sinulle mahdollisuuden jäätelöön tai jälkiruokaan silloin kun se sopii hetkeen. Mutta jämäkkyys takaa sen, että loman jälkeenkin housut mahtuvat jalkaan. Ja mikä tärkeintä ainakin minulle. Jämäkkyys takaa sen, että nautin oikeasti lomastani.

Lounaalla alkuun salaattia iso annos.

Lounaalla alkuun salaattia iso annos.

Perään nälän mukaan lisää salaattia, parsakaalia ja riisiä.

Perään nälän mukaan lisää salaattia, parsakaalia ja riisiä.

Nautin ruuasta ja siitä kaikesta muusta jota loma antaa. Koska jos kierisin turvonneen vatsani ja väsyneen oloni kanssa aurinkotuolissani niin lomani ei varmastikaan olisi yhtä hyviä fiiliksiä täynnä.

Minä en lähde yli yön reissulle mihinkään ilman sitruunavesiäni. Siksi tännekin mukaan lähtivät sitruunat, inkiväärit, hunajat ja raastin sekä veitsi. Ja iso vesipullo johon oli helppo tehdä joka-aamuinen vesi ja kuljettaa tarvittaessa mukanakin.

Aamut alkoivat siis Kaunistavalla sitruunavedellä.

Mukaan tuli myös spirulinaa jota laitoin aamulenkkien jälkeen veteen appelsiinimehun kanssa ja join ennen aamupalaa.

Aamupalalla valitsin hedelmät. Aloitin aina vesimelonilla. Paljon melonia ja pieni odotus jonka jälkeen söin lisää hedelmiä. Usein lautasella oli ananasta, kurkkua ja vielä jotain muuta hedelmää.

Mukaan aamiaiselta otin banaaneja, kuivattua papaijaa, taateleita ja omenaa. Niitä oli helppo popsia altaalla lokotellessa ja nälän tullessa.

Lounaalla söin joskus alkuun vesimelonia jonka jälkeen odotin tovin. Sitten iso salaattilautanen ja toiselle lautaselle kypsennettyjä kasviksia ja lisää salaattia. Toisinaan (nälän mukaan) otin tähän jotain tärkkelystä kuten perunaa tai riisiä.

Ennen päivällistä join toisen sitruunaveden ja söin jotain hedelmää mikäli olin nälkäinen.

Päivällisellä tietenkin alkuun salaattia. Muista sipuli!

Päivällisellä tietenkin alkuun salaattia. Muista sipuli!

Perään kypsennettyjä kasviksia ja riisiä. Söin myös usein perunaa josta ei nyt löytynyt kuvaa kuitenkaan.

Perään kypsennettyjä kasviksia ja riisiä. Söin myös usein perunaa josta ei nyt löytynyt kuvaa kuitenkaan.

Päivällisellä aloitin koko lautasellisella salaattia ja jatkoin kuten lounaalla. Joskus hieman poikkesin ja maistoin jotain vehnäleipää tai esimerkiksi hieman fetaa. Päivällisellä otin yleensä jälkiruuan.

Tätä en harrasta koskaan arjessa. Mutta minun lomani oli nyt tällainen. Maistoin hieman jotain kakkua, leivosta tai jäätelöä. Se riitti tuomaan minulle lomailuruokailuolotilan. Se toi rentoutta ja oli arjesta poikkeavaa.

Viikko kuluikin näin tosi hyvin. Nälkä ei ollut, enemmänkin ylisyömistä. Vatsa toimi hyvin joka päivä ja olo oli energinen. Ainut jonka tunsin kehossani huonona oli rasvan määrä.

Vaikka ruokavaihtoehdot olivatkin sellaisia, että pystyin hyvin syömään kasvipohjaisesti ja jopa Kaunistavasti niin rasvan määrä oli iso.

Kasvikset, perunat ja riisit olivat liotettu öljyissä. Minä tunnen kehossani nykyään helposti ja selkeästi rasvamäärän. Kun on joskus noudattanut korkeaproteiinista ja paleomaista ruokavaliota niin tietää mistä puhuu kun keho väsyy rasvaan eikä se enää jaksa.

Mutta sen pystyy korjaamaan nyt, loman jälkeen. Se ei ollut oma valintani vaan johtui olosuhteista. Siksi siitä on turha sen enempää harmitella tai stressata.

IMG_8327.JPG

 

Loppuun vielä minun Kaunistavat vinkkini siitä miten selviydyt lomalla ilman ruokavalion ja olotilan romahtamista.

Aloita aamut sitruunavedellä, tästä ei kannata tinkiä yhtään. Ota päivään mukaan myös toinen sitruunavesi jotta pysyt nesteytettynä.

Syö iso ja runsas hedelmäaamupala. Mikäli siihen ei ole mahdollisuutta, panosta kasviksiin ja vaikka gluteenittomaan leipään. Pidä rasvan määrä mahdollisimman vähissä aamupalalla.

Syö toinenkin aamupala mikäli siihen on tarvetta. Älä yritä olla nälässä ja pärjätä vähällä vaikka haluaisitkin välttää mässäilyä ja ähkyä. Liian pieni energiamäärä saa sinut altistumaan turhille herkutteluille.

Pidä mukanasi hedelmiä (omenat ja banaanit ovat helppoja) jotta saat naposteltua niitä tarvittaessa ja hetkellinen tarve johonkin pikaherkkuun helpottuu. Myös kuivatut hedelmät kulkevat kassissa helposti.

Aloita ateriat salaatilla. Syö iso annos salaattia vaikka sinun tekisikin mieli iskeä hampaasi heti kiinni johonkin täyttävämpään. Kun olet syönyt ensin vatsaasi kunnolla salaattia, nälkä ei ole niin kova etkä siten syö mahdollisia huonompia valintoja ylenmäärin.

Tai syö ainakin jotain hyvää tekevää aina ensin. Silloin annat itsellesi ainakin hieman jotain hyvää ja pienennät huonomman vaihtoehdon tilaa vatsassa.

Raaka ruoka on aina hieman riski matkoilla. Jos mahdollista niin syö salaatin kanssa raakaa sipulia, se poistaa ruokamyrkytyksen riskiä. Myös yrtit kuten oregano ja basilika auttavat.

Minä olen tässä rohkea, en pelkää raakaa ruokaa. Mutta kannustan olemaan siitä tietoinen. Mikäli syöt ravintolassa jossa käsitellään eläinperäistä ravintoa niin sinulla on aina ruokamyrkytyksen riski olemassa.

(Huomaathan, että ruokamyrkytys tulee aina eläinperäisestä ruuasta, ei koskaan kasvipohjaisesta ruuasta. Kyse on siitä miten niitä käsitellään ja huolehditaanko hygieniasta hyvin.)

Pidä mukanasi lupaus ja asenne. Ymmärrä se, että vain sinä voit vaikuttaa itseesi. Jos valitset mässäilyloman, tunnet sen vaikutukset nahoissasi kyllä. Kiinnitä huomiosi olotilaasi ja siihen mikä oikeasti antaa sinulle loman tunnetta ja hyvää.

Onko se kuten minulla? Se, että joku muu tekee ruuan ja siivoaa jäljet ja minulle jää aikaa olla jouten tai seikkailla enemmän. Vai onko se se, että saat maistella uusia makuja mutta ymmärrät ettei kyse ole pohjattomasta herkuttelusta kuitenkaan?

Tee päätös. Kyse ei ole motivaatiosta. Kyse on päätöksestä. Päätä, että syöt lomallakin hyvin ja huonot ruuat kuuluvat erikoistapauksiin, eivät jokailtaiseen grillaukseen.

Ole armollinen.

Syyllisyys ja sättiminen sekä itseinho eivät johda mihinkään hyvään. Tee kaikki hyvällä ja kepeällä mielellä ja anna itsellesi mahdollisuus olla ajattelematta niin vakavasti.

Ja viimeiseksi.

Palaa arkeen heti. Ihan heti. Palaa omiin ruokailuihin heti loman päätyttyä ja muistuta itsellesi syitä siihen miksi teet hyviä valintoja.

Ja anna hyvän valloittaa <3 Hyviä ja Kaunistavia kesälomia kaikille!

-Minna

Ps. Muistathan Kaunistavan Ruoan peruskurssin joka alkaa 24.5.2018!!

 

Comment