IMG_6940.jpg

Olen koukussa. Ja niin ovat monet muutkin. Sitruunaveteen ovat ihastuneet monet sadat, tuhannet, sadattuhannet. Ja ihan syystä.

Kaukana ovat ajat kun aloitin aamuni kahvilla. Ja onneksi ovat kaukana myös ne ajat kun aloitin aamuni rasvakahvilla. Voi elämä mikä kauneusmoka. Hyvinvointi- ja terveysmoka.

Mutta.

Silloin minä menin trendiansaan. Siihen hypeen jota jaetaan vastoin tarkempaa tietoa siitä mitä siellä ihmisen sisällä tapahtuu kun aamu alkaa kahvilla tai mikä vielä pahempaa kun se alkaa rasvakahvilla.

Huomaathan muuten, että rasvakahvia on myös kahvi jossa on rasvaista maitoa tai kermaa. Pelkkä trendikäs mukamas terveellisillä rasvoilla kyllästetty ja blenderissä pyöräytetty laatukahvi ei ole rasvakahvi.

Sitä on myös kahvi joka on tehty rasvaiseen maitoon, rasvaiseen kasvimaitoon, rasvaiseen kermaan tai mihin vain rasvaiseen.

Kyllä. En haluaisi olla jobin postin tuoja mutta minkäs teet. Minä haluan pelastaa meidät näiltä trendikkäiltä ansoilta joihin me olemme uponneet ihan syystä.

Hype on käynnissä. Ja puolestapuhujia on paljon. Oppeja on puolesta ja mukamas tutkimuksiakin. Mutta vastaan on kiva huudella kun on kantansa selvittänyt. Ei siis rasvakahvia minulle eikä Kaunistavalla eleleville.

Eikä varsinkaan heti ensimmäiseksi aamulla.

Koska se mitä kehomme kaipaa aamusta on energiaa, nesteytystä ja mahdollisuutta huuhtoa pois toksiinit joita maksa on käsitellyt aamuyön ajan kovalla työllä.

Tuleeko näitä kahvista?

Energiaa tulee. Stimulantin muodossa (kofeiini) ja rasvan muodossa (joka myös päätyy stimulantiksi. Siitä voit lukea lisää täältä.)

Rasva on hyvin energiatiheää. Siitä riittää toissijaista energiaa vaikka ja kuinka pitkään. Mutta se ei siltikään tarkoita mitään hyvää. Olen kirjoittanut rasvan rasittavuudesta elimistöllemme Kaunistaviin Kasvisruokiin, voit sen ladata itsellesi täältä.

Joten en mene tässä sen enempää siihen koska tarkoitus on enemmän hehkuttaa sitruunavettä, ei mollata rasvaa. Haluan tarjota aamuihin tilalle paremman vaihtoehdon. Sellaisen joka hoitaa ja eheyttää ihan oikeasti, ei vain stimulantin tavoin.

Kahvi ei siis myöskään nesteytä sinua yön jäljiltä. Se tekee juurikin toisin päin. Kahvi suorastaan imee elämän meistä. Se kuivattaa kuin sahara keskipäivällä ja saa kauneutesi sekä hyvinvointisi ihan toiseen suuntaan mihin sinä sitä haluaisit viedä.

Ja vielä se puhdistuminen. Kahvi ei auta millään tavoin elimistöä huuhtelemaan toksiineja yön jäljiltä pois. Se kyllä laittaa monilla suolen liukkaaksi (varsinkin rasvakahvi) mutta se ei tarkoita mitään hyvää.

Kahvi vilkastuttaa suolen toimintaa voimakkaasti ja se ei kysele matkan varrella sitä jääkö sinne sinulle jäljelle mitään ravinteita enää. Ja jos kahvissa on rasvaa niin se heikentää maksaa jatkamasta päivän puhdistustyötä.

Eli ei kahvia vaan sitruunavettä. Eikö?

IMG_6950.jpg

Mutta miten se energia, kun muutoin ei vain käynnisty ilman kahvia.

Tässä kohdin hälytyskellojen pitäisi jo soida. Minäkin elin niin, että en käynnistynyt ilman saavillista kahvia. Jotenkin väsymys jäi silloin päälle ja kohta oli valtava päänsärky.

Meidän ei kuulu joutua heräämään ilman stimulanttia tai stimuloida elimistöämme muutoinkaan millään piristeellä. Katsos kun energiatasot ovat meissä kyllä olemassa jos me pidämme itsestämme huolta ja tankkaamme energian lähdettämme, glukoosia.

(Sulkien pois nyt myös krooniset sairaudet jotka aiheuttavat valtavat väsymykset.)

Hunaja

Kaunistavaan sitruunaveteen suorastaan kuuluu laittaa hunajaa. Ja paljon. Sitä ei laiteta vain teelusikallista ettei tule liikaa sokeria. Sitä laitetaan vähintään 1 ruokalusikallinen litraan vettä. Ja saa laittaa enemmänkin. Mutta 1 rkl on minimi.

Hunajan sokeria on turha pelätä. Se on suoraa energiaa aivoillemme ja maksallemme. Sillä me heräämme ja saamme heti nopeaa energiaa joka sytyttää meidät Kaunistavasti.

Ja mikä parasta hunajan mukana tulee paljon ravinteita. Siinä on sinkkiä, kalsiumia, kaliumia, seleeniä. Se on antiviraalista ja antibakteerista joten se tuhoaa taudinaiheuttajia. Siinä on lukemattomia kasviravinteita (tuleehan hunaja kukista vaikkakin mehiläisten kautta).

Hunaja taistelee infektioita ja tulehduksia vastaan ja on siten todellista parantavaa ruokaa!

Ja nyt. Se sokeri. Hunajan sokeri ei ole mitenkään sama kuin prosessoitu sokeri tai sokerisiirapit. Näillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Hunajan sokeriin on sitoutunut ravinteita maksimaalisesti. Ja itse sokeri on täydellistä energiaa aivoillemme. Jopa nopeampaa ja parempaa energiaa kuin hedelmien sokerit.

Sitruuna

Ah tämä hedelmäihanuus jota niin monet paheksuvat hampaiden hyvinvoinnin pelossa.

Sitruuna kuuluu ehdottomasti päiviimme. Ja aamulla sen mehu veden joukossa auttaa elimistöämme huuhtelemaan ne toksiinit pois jotka maksa on yön aikana työstänyt.

Sitruuna myös elävöittää veden. Elävöitetty vesi imeytyy paremmin. Se pääsee kehoomme solutasolle ihan eri lailla kuin pelkkä hanavesi. Sitruunalla on emäksinen vaikutus elimistöömme vaikka se on hapan hedelmä joten se alkalisoi hyvin.

Sitruunan C-vitamiini on vahva antioksidantti joka suojaa meitä hapettumiselta ja taudinaiheuttajilta. C-vitamiini edistää kollageenin tuotantoa ja on siksikin yksi ehdottomista kauneusvitamiineista.

Sitruuna auttaa suolta myös lempeästi tyhjenemään. Sitähän me kaipaammekin. Kunnollista tyhjennystä lempeällä tavalla heti aamusta. Se antaa päivään paljon mukavemman aluna ja tunteen.

Inkivääri

Tähän veteen kuuluu ehdottomasti inkivääri. Mausta tulee silloin raikas ja kirkas. Makea mutta ei imelä. Ja mitä tulee inkiväärin terveysvaikutuksiin niin ne ovat huikeat.

Se on myös antibaketeerinen ja antiviraalinen. Tappaa siis taudinaiheuttajia. Se on tulehdusta laskeva (ihan siksi, että taistelee noita taudinaiheuttajia vastaan jotka ovat aina tulehduksen pohjasyy).

Joten miksi sanoa ei?

Mistä löytyisi syy miksi aloittaisi aamunsa kahvilla? Miksei tällä raikkaalla ja Kaunistavalla herkulla? Tietenkin ei päde sinuun joka et halua panostaa hyvinvointiisi. Sen minä ymmärrän. Mutta jos haluaa panostaa niin tätä ei voi ohittaa.

Omat aamun veden tekohetkeni ovat minulle arvokkaita. Hieman meditatiivisia. Pidän siitä kuinka saan lorottaa vettä litran purnukkaani. Pidän siitä kun raastan joukkoon inkivääriä ja kauhon ison kasan hunajaa joukkoon.

Pidän siitä kun saan puristaa luomusitruunastani mehut veteen ja siitäkin kuuluu pieni puron ääni.

Se on jotenkin niin puhdistavaa jo itsessään.

IMG_6947.jpg

Kaunistavan sitruunaveden tekemiseen on monta tapaa. Lämmin vesi on yksi tapa. Se on lempeä ja korvaa kahvin paikkaa hieman paremmin.

Toisten on helpompi mennä huoneenlämpöisellä vedellä. Ja jos vatsa ja kunto kestää niin yhden litran juomiseen on hyvä tähdätä. Puolesta litrasta voi aloittaa. Ja jos on ihan uusi niin kevyesti lämmitetty vesi on hellää aloittamista.

Minulla uppoaa yksi litra huoneenlämpöistä vettä. Join todella pitkään lämpimän sitruunaveden. Jostain syystä hunaja siinä ei maistunut minulle hyvältä.

Ja koska tarvitsin sen hunajan sinne niin vaihdoin huoneenlämpöiseen.

Ja hyvältä tuntuu! Ihanalta ja euforiselta suorastaan. Niin ja veden maku. Se on niin pehmeä, raikas ja makea. Se huutaa minua jo sängystä.

IMG_6960.jpg

 

Näin valmistat itsellesi Kaunistavan sitruunaveden.

  • 1 litra huoneenlämpöistä tai kevyesti lämmitettyä vettä (suodatettua)
  • 1 luomusitruuna
  • Peukalonpään kokoinen pala luomuinkivääriä
  • 1 - 2 rkl laadukasta hunajaa

Suomessa on hyvää hunajaa. Osta lähituottajan Kuningatar -hunajaa tai muuta vastaavaa. Ne ovat aina oikein hyviä!

Lisää hunaja veteen ja raasta inkivääri mukaan. Purista lopuksi sitruunan mehut joukkoon ja sekoittele kunnes hunaja sulaa joukkoon.

Nauti heti aamulla ensimmäiseksi jokainen aamu. Odota veden juonnin jälkeen puoli tuntia ennen kuin syöt / juot mitään muuta. Muista myös Kaunistava ajatus siitä, että me emme halua pilata ruuansulatusta, maksan tehtäviä ja verenkiertoamme syömällä rasvaa sisältävän aamupalan.

Me haluamme pitää itsestämme myös sisäisesti huolta. Siksi emme laita aamupalaksi pähkinöitä, avocadoa, siemeniä, kananmunia, kreikkalaista jogurttia tai mitään muutakaan hyvinvoinnin osalta trendikästä.

Me emme halua aloittaa rasvalla. Me emme halua muutoinkaan ruokkia itseämme rasvalla. (Syistä enemmän kirjassa)

Muodissa on myös lisätä laadukasta suolaa aamun veteen Syitä tähän annetaan monia. Kuten se, että lisämunuaisemme tarvitsevat suoloja jaksaakseen ja se, että elimistömme yleensäkin tarvitsee suoloja. Nämä molemmat pitävätkin paikkansa MUTTA ne suolat saadaan hyvinä ja optimaalisina selleristä ja esimerkiksi pinaatista.

Tavallinen suola, on se laadukasta tai ei, kiteytyy maksaasi ja rasittaa siten sitä pidemmällä aikavälillä. Jätä suola siis tästä pois (ja kaikesta muustakin ylenmääräisesti).

Nyt haluan toivottaa sinulle hyvää viikonloppua ja raikkaita aamuja Kaunistavan sitruunaveden kanssa!

-Minna

IMG_6964.jpg

Ps. Sitruunan vaikutuksesta hampaisiin on kaikenlaista huonoa infoa liikenteessä. Pelätään sitä happoa. Koska happo tuhoaa hampaita ja happo aiheuttaa ikenien karkaamista.

Kyllä. Mutta tiedätkö? Se ei ole sitruunan happo joka tekisi niin. Ne ovat sinun huonot vatsahapposi. Ja vaikka sinua ei närästäisikään niin sinulla voi olla hyvin hyvin huonot vatsahapot. Lähinnä epätasapaino, liikaa huonoja happoja.

Ne aiheutuvat huonosta ruuansulatuksesta, huonosta ruuasta, hiilihapollisista juomista, patogeenikuormista, maksan tilasta ja monesta muusta.

Ja kun sinä yöllä nukut niin nämä huonot hapot nousevat vatsastasi suuhusi ja tuhoavat hampaitasi sekä ikeniäsi.

Ja sinä syytät sitruunaa joka auttaisi sinua tässä.

Tästä ehkä joskus lisää mutta tässä näin karkeasti pääpointteja ihan jotta et pelkäisi juoda tätä eheyttävää ja Kaunistavaa aamujuomaa joka aamu.

 

Pps. Aloita pienemmästä määrää vettä mikäli tämä on liikaa. Laita vähemmän kaikkea ja lisää pikkuhiljaa. Niin olen tehnyt minäkin.

 

Ppps. Iho-ongelmaiset älkää jättäkö tätä välistä! Pieni vaiva, suuri hyöty.

2 Comments