IMG_7402.JPG

Kauniit hiukset. Miten saada pitkät ja vahvat, hyvinvoivat hiukset?

Jos sinulla on ongelmia hiustesi kanssa, ne ohenevat, katkeilevat, kuivuvat, eivätkä kasva kunnolla niin suosittelen lukemaan tämän ajatuksella.

Minulta on pyydetty tätä. Ja pidän itsekin aihetta tärkeänä. Meillä on syntymäoikeus tuntea olomme kauniiksi niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Ja kun panostaa hyvinvointiin ruuan ja elämäntapojen kautta niin jokainen haluaa, että se hyvinvointi näkyy myös ulospäin.

Näin minä ainakin haluan ja halusin.

IMG_7727.PNG

Siksi minua harmitti kovasti vielä neljä vuotta sitten kun elin hyvin terveellisesti. Tai siis hyvin nykyisten ravinto-oppien ja trendien mukaisesti.

Olin lähes kaikettomalla ruokavaliolla, maidoton, viljaton, sokeriton. Söin kuten ravintovalmentajakoulutuksessani neuvottiin. Söin puhtaita ruokia, en mitään eineksiä. Tankkasin hapatettuja tuotteita kuten hapankaalia ja kombutchaa.

Pidin huolta siitä etten stressannut liikaa ja yritin nukkua hyvin. Huom! Yritin. Tänä päivänä tiedän miksi se jäi yrittämiseksi. Ja siitä ehkä joskus lisää.

Pohjaan nämä neuvoni oppiin jota noudatan oikeastaan joka asiassa tänä päivänä. Tämä on minun suuntani ja toivon, että mahdollisimman moni pystyisi ottamaan vastaan uutta ja erilaista tietoa.

Ei siis minun vuokseni. Vaan siksi, että mahdollisimman moni saisi mahdollisuuden eheyttää itseään. Tässä on siitä kyse. Minä levitän sellaista jota minä olisin tarvinnut jo monia vuosia sitten.

Minulla on aina nuorena ollut hyvät hiukset. Olen tosin kohdellut niitä aivan kaamealla tavalla. Käyttänyt kemikaaleja, föönännyt, kihartanut, tupeerannut, värjännyt.

Minna 15-vuotiaana

Minna 15-vuotiaana

Ja jossain vaiheessa vähän yli kaksikymppisenä huomasin kuinka ne menettivät paksuuttaan. Silloin otin käyttöön tuuheuttavat kemikaalit. Ja föönäsin vielä enemmän. Ja leikkasin lyhyeksi.

Kun fysiikkani alkoi tässä kohdin hajota muutoinkin, alkoi myös hiusten oheneminen. Minulla on aina tippunut paljon hiusta mutta noina vuosina se oli massiivisempaa.

Hiukset eivät myöskään kasvaneet kuin tiettyyn pituuteen ja siihen se sitten jäikin. Kuopuksen raskaus auttoi hetkeksi mutta imetyksen jälkeen kaikki muuttui taas.

Tänä päivänä tiedän, että lisämunuaiset joutuvat raskauden aikana ja synnytyksessä todella koville. Siitä johtuu hiusten lähtö kuukausiakin synnytyksen jälkeen tai esimerkiksi imetyksen loputtua. Näin voi tapahtua mikäli lisämunuaisten toimintaa ei tueta raskauden aikana ja sen jälkeen tehokkaasti.

Sukupuolihormonit taas ovat anabolisia (rakentavia) joten niiden määrän lisääntyessä monien hiukset kukoistavat kunnes hormonaalinen tilanne muuttuu ja lisämunuaisten tila paljastuu.

Löysin kuvan kolmen vuoden takaa. Siinä näkyy myös vielä kuinka akneni on juurikin parantumisen loppuvaiheessa.

Alkukeväällä 2015 istuin ensimmäistä kertaa ekokampaajan penkillä. Itse näen kuvassa kuinka hiukset ovat huomattavasti ohuemmat päälaeltakin kuin nykyään.

Alkukeväällä 2015 istuin ensimmäistä kertaa ekokampaajan penkillä. Itse näen kuvassa kuinka hiukset ovat huomattavasti ohuemmat päälaeltakin kuin nykyään.

Istun kuvassa ensimmäistä kertaa ekokampaajalla. Minulle tehtiin tuolloin energialeikkaus joka on muuten minunlaiselle, luonnonkiharaan taipuvalle ja karhealle hiukselle ihan ehdoton!

Olin tuolloin jo käyttänyt pidemmänkin aikaa vain luonnonkosmetiikkaa hiuksiini. Ainoastaan hiusväri oli vielä väärää. Se ei ollut tietoista vaan luulin käyttäväni luonnonmukaista väriä. Toisin oli. Se korjaantui myös tuolla kampaamokäynnillä.

Kun katson kuvaa näen hyvin sen tilan jossa hiukseni olivat. Selkeästi ohentuneet ja väsyneet. Kituvasti kasvavat ja jopa hiusraja oli hieman noussut.

Tänä päivänä hiukseni käyvät läpi suurta muutosta. Ne ovat alkaneet viime vuosina vahvistumaan ja kasvamaan lisähiusta joka paikasta. Ne haluavat mennä enemmän kiharaan ja kasvavat nopeasti. Ja pituus myös säilyy.

Suurin muutos on tapahtunut Kaunistavan ruokavalion myötä. Vaikka kosmetiikalla on myös iso rooli.

Latvassa on hieman jäljellä vielä kolmen vuoden takaista joten se ei ole ihan priimaa. Mutta korjaantuu pikkuhiljaa. Hiuslaatu on tämän talven aikana hieman pehmentynyt mutta on edelleen karhea.

Sileää hiusta minulle tuskin tulee koskaan. Siksi en halua antaa yleisiä ulkoisia hiustenhoito-ohjeita mielelläni. Koska jokaisen hius on hieman erilainen. Ja siksi kaikkia ei voi hoitaa ihan samalla tapaa ja samoilla aineilla.

Mutta hyvät pääpointit siinäkin pätee kyllä jokaiseen.

Hiusten hyvinvointi lähtee aina sisältä, ihan kuten ihonkin. Siksi saadaksesi kauniit ja vahvemmat hiukset sinun kannattaa alkaa panostamaan näihin asioihin.

Voi myös hyvin olla, että hiuksesi ovat vahvat ja voivat oikein hyvin vaikka sinulla ei sisäisesti kaikki olisikaan kunnossa. Me reagoimme eri tavoin. Mutta jos sinun hiuksesi ovat selkeästi huonontuneet, niin nämä ovat tehokkaita sisäisesti vaikuttavia asioita.

Hiusten hyvinvoinnissa sisältä päin on avainasemassa lisämunuaisten toiminta.

Mikäli olemme jatkuvasti stressaantuneita lisämunuaisten on pakko erittää adrenaliinia jotta me jaksamme. Adrenaliini on syövyttävää hiustupelle ja hiuspohjalle. Se tarkoittaa sitä, että stressaavan elämänjakson päätteeksi hiukset tippuvat, ohenevat. Tämä voi tapahtua jopa vasta vuosi stressi-ajanjakson jälkeen.

Ja jos elät jatkuvasti stressissä etkä syö siten, että lisämunuaisten ei tarvitse koko ajan puuttua peliin niin otat voimaa hiustupilta jatkuvasti.

Adrenaliini syövyttää liiallisessa määrin myös maksaa. Se heikentää maksan toimintaa. Ja jotta hiukset saisivat paljon ravinteita, pitää maksan pystyä suodattamaan puhdasta verta elimistöön.

Puhdas veri kuljettaa mukanaan runsaasti ravinteita ja maksa osaa jopa ohjata tiettyjä ravinteita tiettyihin paikkoihin silloin kun sillä on siihen mahdollisuus. Näin käy esimerkiksi beetakaroteenien kanssa. Kun niitä on tarpeeksi ja maksa saa mahdollisuuden toimia optimaalisesti, se ohjaa ihon kaunista kultaista hehkua lisääviä karoteeneja suoraan iholle.

Me voimme tukea lisämunuaisia ruokavaliolla. Lisämunuaiset ovat meidän pelastajamme. Ne auttavat jaksamaan kun elimistön varannot ovat vähissä.

Näin käy kun verenkierrossa ei ole tarpeeksi glukoosia jotta elimistömme saisi sille kuuluvaa polttoainetta (verensokeri laskee). Lisämunuaiset vapauttavat adrenaliinia verenkiertoon jos olemme vajaita glukoosista.

Se tarkoittaa sitä, että mikäli pidät pitkiä taukoja ruokailuissa tai syöt kovin vähähiilihydraattisesti niin lisämunuaisesi joutuvat pelastamaan sinua monta kertaa päivässä.

Ja mitä tekikään adrenaliini? Syövytti niitä hiustuppeja. Saat siis sanoa heipat tuuheille hiuksille.

Moni kokee tämän. Sen kuinka stressi suorastaan tipauttaa hiukset päästä. Syy ei useinkaan ole vain kilpirauhasessa vaan liiallisessa määrää adrenaliinia. Tai siitä, että sitä on ollut liikaa joskus.

Me haluamme siis elvyttää ja ylläpitää hiuksien hyvinvointia syömällä hyvin! Kun haluat tukea lisämunuaisten elpymistä ja estää jatkuvat adrenaliiniryöpyt niin syöt 1 - 2 tunnin välein glukoosia (hedelmästä, hunajasta, kookosvedestä) sekä natriumia ja kaliumia (ei suolasta vaan esimerkiksi vihreistä).

Yksi parhaimmista lisämunuaisia tukevista välipaloista ovat omena ja selleri yhdessä nautittuna.

Maistuva ja eheyttävä välipala, myös hiusten hoitoon!

Maistuva ja eheyttävä välipala, myös hiusten hoitoon!

Tämä tukee myös maksasi toimintaa. Unohda ruokavaliosta rasvatankkaukset koska silloin maksa saattaa rasittua eikä enää jaksa puhdistaa verta tehokkaasti jolloin ravinteiden kulku heikentyy.

Ja se taas heikentää hiusten ravinteiden saantia.

Huolehdi siis siitä, että syöt tiheään tahtiin glukoosia ja suoloja vihreistä. Unohda liialliset rasvamäärät ja muista antaa itsellesi mahdollisuus lepoon. Muista, että jos syöt paljon eläinproteiineja syöt myös paljon rasvaa. Aina vaikka söisit vähärasvaista lihaa. Vähennä siis niitä.

Hiusten elvyttämiseen sopivia ja tehokkaita ravintolisiä ovat ashwagandha ja silica. Ashwagandha tukee lisämunuaisten toimintaa. Hyvä nesteyttäminen on myös tärkeää! Hiustupet eivät pidä kuivuudesta. Panosta siis Kaunistavaan sitruunaveteen. Kookosvesi on myös todella huippu, melonit sekä kurkkumehu!

Ulkoinen hiustenhoito on tietenkin tärkeää. Joten ulota ymmärryksesi hyvinvoinnista sinnekin. Usein tämä tulee luonnostaan kun tietoisuus lisääntyy mutta haluan auttaa sinua alkuun.

Olen konsultoinut tähän ystävääni, ekokampaaja Anniina Ojalaa jotta en mene ulos omasta osaamisestani vaan pystyn antamaan ammattitaitoiset ohjeistukset.

Haluan myös sanoa, että mikäli sinulla on jokin hiusongelma tai päänahkaongelma niin hakeudu ekokampaajalle joka osaa ottaa huomioon ihmisen kokonaisvaltaisesti. Pääasia on, että hoidat hiuksiasi luonnonmukaisilla tuotteilla ja ymmärrät, että hiusten / päänahan terveys lähtee sisältä päin.

Päänahkaa ei siis paranneta pelkästään luonnonmukaisilla tuotteilla vaan työ tehdään sisältä päin.

Päänahkaongelmat ovat maksaongelmia. Eli jos sinulla on psoriasista, ihottumaa, kuivuutta tai muuta ongelmaa päänahassa on se maksan tilasta kertovaa. Silloin kannattaa panostaa Kaunistavaan Detoxiin tai vain lisätä kasviksia, hedelmiä ja marjoja ja vähentää gluteenia, kananmunia, maitotuotteita, lihaa, kalaa ja kanaa sekä rasvan määrää yleensäkin (pähkinät, siemenet, öljyt ja jopa avocadot).

Tämänkin vuoksi on tärkeää käyttää ihmistä kokonaisvaltaisesti ymmärtävää kampaajaa. Koska hyvä kampaaja osaa myös ohjata sinut osaavan ravintoterapeutin puoleen!

Valitse aina puhdasta ja sertifioitua luonnonkosmetiikkaa jolla peset ja hoidat hiuksiasi.

Jos haluat värjätä hiuksiasi suosi ainoastaan kasvivärejä. Oma suosikkini on tällä hetkellä Cultivators.

Helppo ja tehokas kasvikotiväri.

Helppo ja tehokas kasvikotiväri.

Muotoilutuotteissakin suosi aina luonnonmukaisia tuotteita. Ei siis riitä, että käytät pesuun luonnonkosmetiikkaa ja sen jälkeen suihkit hiuslakat ja muotovaahdot kemikaaleista.

Kun vaihdat hiustuotteet luonnonkosmetiikkaan, käytä apunasi ekokampaajaa joka auttaa sinua alkuun ja tekee tarvittaessa elvyttäviä hoitoja hiuksillesi.

Muista aina, että synteettiset hiustenhoito- ja pesuaineet sisältävät silikonia joka kertyy vuosien saatossa hiuspohjaan sekä itse hiukseen. Silikonin kertyminen hiuspohjaan voi aiheuttaa hiuksen kasvun heikentymistä.

Näillä vinkeillä pääsee todella pitkälle. Hiusten parantaminen on kuitenkin pitkä prosessi kun se tapahtuu syvemmällä tasolla. Mikään ei siis parane hetkessä. Mutta näillä ohjeistuksilla saat paljon tuloksia mikäli olet valmis johdonmukaisesti toteuttamaan ja antamaan aikaa elimistöllesi.

Muista, että paraneminen ei ole valikoivaa. Elimistö eheyttää kaiken mahdollisen kun se saa siihen eväät ja tilanteen. Mutta paranemiselle ei ole aikajanaa eikä tiettyä järjestystä.

Minunkin hiusteni elvytysmatka jatkuu edelleen. Ja olen tästä tiedosta kiitollinen jonka avulla olen saanut oikeita tuloksia ja moni asiakkaistanikin on huomannut hiuksissaan eroa. Se on hienoa ja siitä saa nauttia!

Hiukset ovat iso ja näkyvä osa olemustamme. Meillä on oikeus tuntea olevamme parhaimmillamme. Se ei ole pinnallista. Se on hyvää oloa!

-Minna

IMG_7347.JPG

2 Comments