Luin eilen sellaisen blogauksen, että vereni alkoi hieman kiehumaan. Te tiedätte, että minä en suosittele rasvakahvia. Ainakin te jotka olette seuranneet minua jo jonkin aikaa.

Sitten on teitä jotka viikoittain kysytte minulta, että miksi? Miksi en suosittele rasvakahvia? Koska onhan se pinnalla nyt. Siitä kohistaan ja sitä käytetään ja sen vaikutuksia hehkutetaan.

Sitten on heitä joita tämä asia ei edes kiinnosta. Niitä jotka eivät ole kokeilleet eivätkä edes tiedä mistä puhutaan. Jos kuulut tähän ryhmään niin saattaa olla, että tämä postaus ei kiinnosta sinua.

Toisaalta sanon, että tulevaisuuden varalle, lue silti tämä. Koska jonain päivänä se saattaa vaikuttaa valintaasi kahvin suhteen. Ja jonain päivänä rasvakahvikeskustelu voi tulla sinunkin lounastuntiisi mukaan. Ja silloin sinä tiedät paremmin.

Mikä siinä veren kiehauttavassa blogauksessa sitten meni vikaan niin paljon, että sykkeeni nousi enkä ole saanut aikaiseksi tänään mitään uutta koska kaikki ajatukseni pyörivät vain tämän rasvakahvin ympärillä?

Siinä blogauksessa meni kaikki vikaan. Varoitan, tämä minun avautumiseni tästä asiasta saattaa nyt kuulostaa kiukkuiselta ja vihamieliseltä. Usko pois, vaikka tavallaan se on sitä, niin tarkoitusperä on puhtaasti rakkaudellinen.

Minä haluan vain hyvää. Minä haluan, että ihmiset ymmärtävät, että kaikki tieto mitä jaetaan ei ole pätevää. Minä haluan, että te saatte isompaa tietoa, isompaa kokonaiskuvaa eikä vain sitä mikä on suosittua.

Koska suosiohan ei tee väitteestä totta. Muistatko? Vaikka rasvakahvi nauttii suurta suosiota tietyissä hyvinvointipiireissä niin se ei tarkoita sitä, että se olisi meille hyvää tekevää syötävää.

Ensin sinun pitää ymmärtää tämä. Siihen on syy miksi pelkkään omaan kokemuspohjaan ei voi pohjata terveysjuttuja. Pelkkään omaan oloon ei voi luottaa. Rasvakahvi on tästä hyvä esimerkki.

Koska todella monelle tulee siitä hyvä ja energinen olo. Monen rasva palaa ja energiatasot pysyvät korkeina ja vatsa toimii.

Pelkästään näistä voisi päätellä, että homma toimii. Että rasvakahvi on hyväksi sinulle.

Mutta kun tässä mennään metsään siinä perustavassa asiassa, että pelkkä oman olon kuuntelu ei riitä. Sinä et voi perustaa syömisiäsi pelkästään sen varaan miltä sinusta tuntuu.

Tämä voi nyt kuulostaa ristiriitaiselta koska minähän peräänkuulutan oman kehon kuuntelua todella paljon. Ja olen itse myös todella kehotietoinen. Syön paljon sen mukaan mitä kehoni tarvitsee sillä hetkellä.

Tässä on kuitenkin ero. Minä tiedän kaiken sen tieteen ja biologian mitä siellä takana on. Minä tiedän sen mihin syömäni ruoka perustuu. Minä en mene pelkällä mutu-tuntumalla.

On ollut aika jolloin rasvakahvi tuntui minustakin hyvältä. Ah, se maistui niin ihanalta ja täytti vatsaa, antoi lämmintä energiaa ja buustia treeniin. Ja nälkä pysyi kauan poissa.

Näiden pohjaltahan minä voisin edelleen ajatella, että se teki minulle hyvää, eikö?

Mutta ymmärtääkseni sen, että miksi se ei oikeasti teekään minulle hyvää, minun piti oppia ihmisen biologiaa ja ymmärtää miksi tiede sanoo, että rasva ei ole meille hyväksi.

Ymmärtääkseni miksi kehoni vei minua harhaan hyvän olon tunteella rasvakahvin kohdalla, minun piti nähdä isompi kuva hyvinvoinnista. Minun piti ymmärtää mihin sen rasvakahvin tuottamat hyvät tulokset pohjautuvat ja miksi se niistä johtuen ei ihan oikeasti teekään minulle hyvää.

Ja nyt on aika saada sinutkin ymmärtämään se. Mutta hyväksy ensin tämä; pelkkä mutu-tuntuma ei riitä. Se ei riitä. Koska on monta syytä miksi kehosi voi johtaa sinua harhaan. Meidän pitää aina tietää enemmän myös teoriaa sen tuntemuksen takana.

Samalla lailla moni ajattelee edelleen hiilihydraateista. Moni ajattelee, että ne väsyttävät ja ovat huomaavinaan sen itsessään. Minäkin ajattelin joskus, että hiilarit eivät minulle sovi. Tunsin niin. Mutta pelkkä mutu-tuntuma ei tässäkään riitä. Pitää ymmärtää paljon muutakin. Pitää ymmärtää miksi sinusta tuntuu, että hiilarit eivät sovi sinulle.

Koska tiede ja biologia todistavat, että hiilihydraatit sopivat meille oikein hyvin. Miksi sinä olisit poikkeus? Niin suurta yksilöllisyyttä meissä ei ole.

IMG_4701.jpg

Mitä se rasvakahvi sitten on? Niitä on monia versioita. Mutta ajatus on, että keität laadukasta kahvia ja blendaat sen erilaisten niin sanottujen terveysrasvojen kanssa kuten gheen, kapryylihapon, mct-öljyn tai vaikka laadukkaan voin kanssa. Tai kaikkien näiden kanssa.

Siihen voidaan lisätä myös macaa, mausteita ja muita superfoodeja.

Rasvakahvia ei blendata pelkästään kermaisen lopputuloksen ja vaahtoutuvuuden vuoksi vaan myös siksi, että rasva pilkkoutuisi ja olisi siten maksallemme helpompi käsitellä.

Tämähän on aika noloa. Minä en usko tähän pätkääkään. En tiedä onko tämä uskon asia mutta rasva on rasvaa, oli se sitten blendattua tai ei. Mielestäni tämä on juurikin elimistömme aliarvioimista.

Ei sitä voi huijata, toimii ehkä teoriassa mutta en usko sen toimivuuteen käytännössä yhtään. Koska mihin se rasva loppuviimeksi häipyisi kuitenkaan? Herää myös kysymys, että jos rasvakahvi on terveellistä niin miksi sen rasittavuutta maksalle pitäisi vähentää?

Miksi sitä niin sanottua terveellisen rasvan vaikutusta kehoomme pitäisi muuttaa jollain tapaa? Blendattuna tai ilman, senhän pitäisi olla hyvä joka tapauksessa, eikö?

Onhan omenakin meille hyväksi, blendattuna tai pureskeltuna. Ihan sama. Ei sillä ole merkitystä omenan terveellisyyteen.

Itse koin aikoinani, että rasvakahvi oli hyvin koukuttavaa. Jäin siihen todella koukkuun. Vähintään kookosöljyllä tehostettua kahvia oli saatava päivittäin. Se myös antoi todella hyvän buustin treeniin. Siksi suosittelin sitä monelle valmennettavallekin.

Tämä oli ennen kuin ymmärsin mihin sen teho perustuu. Joten sitä virhettä en enää tee. Joku kilpaurheilija voi toki hyötyä juuri ennen suoritusta tästä buustauksesta mutta muutoin en ikinä suosittelisi tätä kenellekään enää.

(Selvennettäköön vielä, että rasvakahvilla ei täytetä urheilijan energiavarastoja vaan voidaan antaa lyhyeen suoritukseen buusti, ei energiaa. Nämä asiat pitää osata erottaa toisistaan.)

Ja pyydän nöyrästi anteeksi teiltä joille olen rasvakahvin käyttöä joskus neuvonut <3

Sitten asiaan. Rasvakahvin vaikutukset.

Kahvin terveys- ja haittavaikutuksista kiistellään koko ajan. Tiedän, että laadukkaassa kahvissa saattaa olla hyvinvointia edistäviä ainesosia ja vaikutuksia. Mutta muista aina samalla, että ne eivät kumoa haittavaikutuksia.

Minä tuon esiin muutaman haittavaikutuksen Kaunistavasta näkökulmasta.

Kahvin ehkä isoin haitta Kaunistavan ideologian kannalta on sen kuivattavuus. Kahvi on diureetti, me tiedämme sen. Mutta me emme ehkä ajattele asiaa loppuun asti.

Kahvi kuivattaa elimistöä valtavasti. Parhaiten sitä kuvaa ajatus siitä, että kahvi suorastaan imee elämän sinusta. Me olemme suurimmaksi osaksi vettä. Meidän solumme ja elimistömme huutaa nesteytystä. Moni hyvinvointiongelma on oikeastaan sitä, että me olemme kroonisesti kuivia. (ärsyyntyminen, päänsärky, monet iho-ongelmat, huimaus, aivosumu)

Kahvi pahentaa asiaa. Se imee viimeisetkin nesteet sinusta pois. Tämä on myös yksi syy miksi kahvi nostattaa joillakin verenpainetta. Kuiva elimistö on tavallaan paksun veren elimistö. Koska veri on paksua, se ei virtaa vapaasti ja puhtaasti.

Silloin verenpainekin nousee.

Diureetti ei siis tässä kohdin ole hyvä asia. Sinä et kevenny niin sanotuista ylimääräisistä nesteistä kahvin avulla. Aiheutat itsellesi vain lisää kuivuutta jota elimistösi saattaa hyvinkin kompensoida turvotuksella.

Kahvi vilkastuttaa suolen toimintaa. Toiset kokevat tämän hyvänä asiana. Ja rasvakahvi tekee tämän hyvinkin tehokkaasti. Kahvin ja rasvan yhteisvaikutus on hyvin suolta vilkastuttavaa. Joten suoli tyhjenee taatusti. Moni saa tästä helpotusta.

Mutta.

Mikäli suoli tyhjenee liian nopeasti, ennen kuin se on siihen valmis, saattaa käydä niin, että syömäsi ravinteet valuvat hukkaan. Ne eivät koskaan ehdi imeytymään kunnolla. Tässä on syy miksi Kaunistava ideologia ei suosi jälkiruokakahveja. 

Tämä laittaa miettimään sitä kuinka paljon rasvakahviin laitetut superfoodit sitten oikeasti ehtivät imeytyä? Ja mitä muuta huuhtoutuu ehkä nopean suolen toiminnan mukana pois?

Kahvin kofeiini on stimulantti. Se aktivoi keskushermostoa voimakkaasti. Toiset pitävät tätä hyvänä asiana ja sinä olet ehkä huomannut tämän vieroitusoireena. Aivosi verisuonet tottuvat stimulanttiin jolloin päänsärky iskee kun kahvia ei kuulu.

Kahvi lisää vatsaongelmia happamoittamalla vatsalaukkua. Närästys ja muut vatsaongelmat saattavat pahentua. Sinä et ehkä huomaa tätä kahvin juonnin jälkeen, vaan sinä huomaat sen silloin kun syöt perunaa ja peruna ei sulakaan hyvin.

Kofeiinia ei varastoida elimistöön vaan se käsitellään pois. Käsittely tapahtuu maksassa. Tämä rasittaa automaattisesti maksaa, teetättää sillä töitä paljon.

Ja mikä onkaan se meidän Kauneuselimemme? Maksa. Puhdas maksa. Elinvoimainen maksa.

Siinä muutama pelkkään kahviin liittyvä pointti. Vinkkinä sanoisin, että jos juot kahvia heti aamulla, pyri siitä tavasta eroon mahdollisimman pian. Siirrä kahvikuppisi mahdollisimman lähelle puolta päivää.

Kokeile myös lakritsiteetä. Laita mukaan puristettua sitruunan mehua ja nauti sitä. Lakritsinjuuri tukee lisämunuaisiasi jotka ovat väsyneet jatkuvasta stimulanttien saannista. Huomaa, että tämä on eri asia kuin aktivointi. Eli moni ruoka aktivoi ja lisää lisämunuaisten toimintaa. Lakritsinjuuri tukee lisämunuaisia. Eli se auttaa niitä jaksamaan. Se ei pelkästään stimuloi vaan tukee. Nekin ovat kaksi eri asiaa.

Uudessa kirjassani muuten kirjoitan kuinka kahviaddikti on yleensä adrenaliiniaddikti. Elimistösi huutaa adrenaliinirusheja. Vaihda lakuun, teet hyvinvointityön itsellesi!

Rasvakahvi on siis stimulantti monestakin syystä. Kahvin kofeiinilla on oma vaikutuksensa. Se stimuloi keskushermostoa. Rasvalla on myös omalla tavallan buustaava vaikutus. Rasva on siitä perehtymisen arvoinen makro, että se aiheuttaa kiistanalaisuutta tänä päivänä paljon.

Maksa joutuu kovaan rasitukseen kun se käsittelee rasvaa jolloin maksasta tulee hidas ja sen on vaikeaa varastoida ja vapauttaa glukoosia kuten sen pitäisi. Ylenmääräinen rasva rasittaa haimaasi koska se joutuu erittämään reilusti entsyymejä auttaakseen rasvaa sulamaan.

Kun rasvan määrä veressä on korkea, lisämunuaiset erittävät adrenaliinia auttaakseen rasvan poistamisessa. Tämä on muuten se pointti miksi runsas rasvojen määrä ruokavaliossa saattaa laihduttaa. Elimistö toimii kaikin voimin päästäkseen eroon rasvasta verenkierrossa jolloin aineenvaihdunta kiihtyy. Ja rasva palaa!

(Ja rasvakahvi taasen kiihdyttää suosiotaan hyvinvoinnissa tämän vuoksi!)

Mutta ylimääräinen adrenaliini saattaa väsyttää haimaa pitkällä tähtäimellä. Ja väsynyt haima ei kykene tuottamaan tarpeeksi insuliinia pitämään yllä veren glukoositasoja. Korkea rasvapitoisuus veressä voi estää glukoosia pääsemästä soluihin.

Lisämunuaisten kiihtyminen aiheuttaa energiafiiliksen. Sinulle tulee hyvä ja energinen olo. Aivosumu häviää ja ajatus kulkee kirkkaasti. Energia myös pysyy yllä pitkään ihan siksikin, että sitä rasvaa ei kuluteta pois kovin nopeasti.

Mutta onko se hyvä asia, että lisämunuaisia stimuloidaan joka päivä, joka aamu? Aloitetaan päivä rasvakahvilla, vahvalla stimulantilla joka laittaa keskushermostoa, ruuansulatusjärjestelmää, insuliinijärjestelmää ja adrenaliinin eritysjärjestelmää (stressijärjestelmää) käymään kierroksilla?

Onko se se hyvinvointijuttu jonka sinä olet valmis tekemään itsellesi rasvakahvin buustaavien vaikutusten vuoksi?

Onko se myöskään se perimmäinen hyvän aiheuttaja? Auttaako se sinun elimistöäsi eheytymään, parantumaan, kaunistumaan ja palautumaan? Auttaako se sinun lisämunuaisiasi jaksamaan arjen stressissä vai aiheuttaako se niille ylimääräistä työtä?

Sinä päätät.

Monien elimistö jaksaa tällaista buustaavaa stimuloimista vuosia, joillakin menee vuosikymmeniä. Toisilla elimistö jaksaa vuoden tai kaksi jonka jälkeen tulee ongelmia.

Omalla kohdallani maksani ei vain enää jaksanut käsitellä sitä kaikkea rasvaa. Jo valmiiksi väsyneet lisämunuaiseni eivät myöskään jaksaneet. Stressinsietokykyni valui olemattomiin. Ihoni reagoi.

Sitten ravinteikas näkökulma.

Joka kerta kun valitset kahvin rasvalla, valitset oksidatiivisen vaikutuksen elimistöösi.

Oksidatiivinen on hapettumista. Elimistömme happamoituu huonosta ruuasta sekä esimerkiksi oksidatiivisesta stressistä jota aiheutuu suuresta määrää liikuntaa.

We oxidize without antioxidants.

Elimistömme hapettuu ilman antioksidantteja. Sanat ovat englanniksi paremmat, siksi laitoin lauseen englanniksi tuohon. Hapettumista tapahtuu jos ei ole hapettumisen vastaisuutta. Ja ne ovat antioksidantteja.

Joka kerta kun valitset rasvakahvin ateriaksesi menetät mahdollisuuden tankata ravinteita, antioksidantteja, kuituja. Tiedän, kahvissa ja hyvissä rasvoissakin on antioksidantteja.

En laskenut mutta uskallan väittää, että hedelmäinen vihersmoothie sisältää antioksidantteja huomattavasti enemmän mitä rasvakahvi. Hedelmäinen vihersmoothie ei myöskään stimuloi elimistöämme vaan se antaa ensisijaista energiaa helpossa muodossa.

Se ravitsee, puhdistaa ja antaa stressijärjestelmän huilata koska lisämunuaisten ei tarvitse auttaa rasvan polttamisessa.

Mitä sitten jos nälkä tulee aiemmin kuin tulisi rasvakahvin kanssa? Sitten syödään taas. Kukaan ei kiellä aamupala numero kakkosta. Tässäkin on tarkoitus. Meidän kuuluukin saada tasaisesti energiaa. Ei meidän kuulu paastota joka aamupäivä rasvan voimalla.

Me vain pelkäämme nälkää. Nälkää joka johtuu yleensä siitä, että emme syö tarpeeksi. Tai, että syömme laadutonta ruokaa kuten pikapuuroa tai muroja. Meillä voi myös olla jatkuva nälkävelka koska olemme jo pitkään vain yrittäneet syödä aivan liian vähän.

Mieti vielä mielikuvana rasvakahvia ja vihreää hedelmäsmoothieta. Kumpi sinun mielestäsi on Kaunistavampaa ruokaa? Kumpi sinun mielestäsi ihan oikeasti sisältää enemmän ravinteita ja auttaa sinua eheytymään niin fyysisesti kuin henkisestikin?

Vertaa näitä Kaunistavia aineksia mustaan kahviin ja kasaan raskaita rasvoja. Mikä mielikuva sinulle herää?

Vertaa näitä Kaunistavia aineksia mustaan kahviin ja kasaan raskaita rasvoja. Mikä mielikuva sinulle herää?

Ja sanon nyt kauniisti ja suoraan, että jos sinä tarvitset rasvakahvia jaksaaksesi niin jossain on jotain vikaa. Jokin ei toimi kunnolla. Jotain pitää korjata.

Jaksamiseen ja hyviin energiatasoihin ei tarvita rasvakahvia. Meidän ei kuulu joutua elämään stimulanttien avulla. Ja vielä vähemmän meidän kuuluu ajatella, että ne tekisivät hyvinvoinnillemme hyvää.

Kuppi kahvia on ihan fine, jos niin haluat. Siinä on myös oma nautintonsa, tiedän. Minä en enää juo kahvia enkä aio juodakaan. Mutta elämä ei kahvikupilliseen kaadu kunhan muistaa sen, että siitä löytyy taatusti niitä syitä miksi se ei ole Kaunistavaa.

Kaunistavasta näkökulmasta nostan esiin sen elimistön kuivattavuuden. Ja rasvakahvissa nostan esiin sen koko järjestelmän kuormittavuuden jonka sinä voit olla huomaamatta koska keskityt vain omaan tunteeseesi siitä rasvakahvin luomasta buustista.

Ja tärkeänä toistan sitä kuinka ison mahdollisuuden hoitaa ja kaunistaa itseäsi sinä menetät valitessasi rasvakahvin aamupalaksi puhdistavan ja ravinteikkaan Vihreän Voiman sijaan. Rasvakahvi on aina menetetty hetki ladata elimistö hapettumista vastustavilla antioksidanteilla, kuiduilla ja ravinteilla.

Minä toivon, että sinä ymmärrät nyt kuinka kukaan ei voi perustaa mitään hyvinvointiin liittyvää PELKÄSTÄÄN vetoamalla siihen miltä hänestä tuntuu.

Oma tunne on iso mittari. Mutta jonkun osaavan pitää ohjata sinua myös sinne suuntaan jossa otetaan huomioon jotain muutakin kuin tunne.

Älä hylkää tietoa joka on kaiken takana. Äläkä missään nimessä sorru luulemaan, että suuri suosio tekisi jostain asiasta hyvän!

Oman kehon kuuntelu on taiteen laji. Se ei ole helppoa mutta jokaisella on mahdollisuus oppia se kunhan ymmärtää, ettei siihen voi vedota edes yksilöllisyydellä. Meissä on eroja mutta fysiologisesti kaikkien keho toimii kyllä samalla tavalla.

-Minna

Tämäkin tieto Medical Medium, Anthony William

13 Comments