Näitä vihersmoothiereseptejä jaetaan edelleen aika ahkeraan somessa ja blogimaailmassa. Yritän olla ottamatta niitä tunteisiin. Koska te jotka jo olette tutustuneet Kaunistavat Smoothiet -ideologiaani tiedätte sen, että ei ole yhdentekevää mitä sinne smoothieen laittaa.

Tänäänkin vastaan tuli somessa kauniilla kuvilla promottu vihreän smoothien resepti joka sisälsi chiasiemeniä.

Eikä niissä siemenissä mitään huonoa ole. Ovat itse asiassa todella hyvää ravintoa ja ainoita siemeniä joita minulla on omassa ruokavaliossa käytössä useamman kerran viikossa.

Chiasiementen kuidut ja geelimäisyys auttavat suolistoa kuljettamaan sitä itseensä ja toksiineja pois tehokkaasti. Sen lisäksi chiasiemenissä on reilusti hyviä aminohappoja sekä loistavia rasvahappoja (omegat!).

Muttakun.

Sinä tiedät jos olet tutustunut Kaunistaviin Smoothieisiin ja Kaunistavan Ruoan ideologiaan, että meidän ruoansulatusjärjestelmämme ei tykkää ruuhkaantumisesta. Se pitää yksinkertaisuudesta ja siitä, että se ei joudu tekemään ylenmäärin työtä ruuan sulattelussa.

Ja jos se joutuu kovasti duuniin niin se ottaa sen siihen käytetyn ylenmääräisen energian sinulta pois. Se ottaa sen sinun kauneudestasi ja hehkuvasta energiastasi pois.

Sen lisäksi huonosti ja raskaasti sulava ravinto saattaakin jäädä vatsalaukkuun liian pitkäksi aikaa. Siellä se fermentoituu ja aiheuttaa sinulle närästystä ja sitä pysähtynyttä ruuansulatustunnetta joka tuntuu sinulla raskautena vatsassa.

Ja kun se vatsa ei kyennyt omaan sulatteluprosessiinsa kunnolla ja tämä kaikki hieman huonosti sulanut ruoka kulkeutuu suolistoosi niin se ilmeneekin siellä ilmavaivoina ja vatsan turvotuksena. Tai sitten ihan vain tulee ihosta ulos. Finneinä, näppyinä, ihottumana.

Pakko toistaa itseäni tässä kohtaan. Muista, että kaikki on aina verrattuna mihin. Jos olet ennen syönyt aamupalaksi annoksen sokerimuroja ja kahvia niin tämä chiasiemenilläkin varustettu smoothie on takuulla parempi vaihtoehto.

Mutta.

Minä haluan nostaa sinut uudelle tasolle ja jakaa tietoisuutta siitä, että ei ole ihan sama mitä sinne smoothieen laitetaan ja mihin aikaan vuorokaudesta sitä syödään niin muistutan tästä siksi. Ja jaan intohimoisesti tätä ideologiaa.

Koska meillä on edelleen tosi vahva ajatus siitä, että kunhan ateria on puhtaista raaka-aineista ja pitää sisällään kaikkia makroja (ei nyt sentään alkoholia joka on yksi makro mutta prodeja, rasvoja ja hiluja) niin silloin ateria on hyvä. Ja jos on aikaansa seurannut niin ”tietää” jo, että hiluja kuuluisi käyttää ja lisätä aktiivisuuden mukaan. Tai sen mukaan onko kyseessä preworkout-meal vaiko postworkout-meal. Urheiliuravintotietoutta siis. Tai sitä muokattuna maallikoillekin jotka niin kovasti janoavat niitä samoja tuloksia joita urheilijakin.

Silmiini osui tässä yhtenä päivänä somessa myös avunpyyntö siihen, että mitä syödä kun aamupalan pitäisi koostua proteiinista ja rasvasta. Ja taas minä hiljaa sisälläni itkin.

Yritän kovasti olla lukematta näitä ja kiinnittämättä niihin huomiota. Ja keskittyä vain tähän omaan juttuuni. Mutta kun se ei ole aina niin helppoa. Ja yksi ihmeellinen asia ihmetyttää. Kun somessa annat johonkin tuollaiseen avunpyyntöön asiallisen, lämpimän ja helpon ohjeistuksen siihen, että mitä kannattaisi tehdä ja teet sen ammattilaisena niin saat päällesi pelkkää kuraa.

Ammattiataitoa ei tässä kohdin arvosteta. Mikäli se ei ole yleistä uskomusta tukevaa ja paketoitu mediaseksikkäällä fitnesstypyllä. Mikä sitten taas ei takaa minkäänlaista osaamistasoa kuitenkaan sekään. Ja varsinkaan mitään hiukankaan markkinointiin sipaisevaakaan ei saa jakaa, ei. Koska sehän on itsekästä, jakaa auttavaa tietoa pientä korvausta vastaan.

Lopetan nyt itsesäälimurmutuksen siitä, en anna energiaa siihen tämän enempää. Koska loppuviimeksi sillä ei ole merkitystä minun kannaltani.

Olenkin tässä odotellut jo muutamia vuosia, että koska esimerkiksi tämä proteiinia ja rasvaa aamusta -ideologiaa kaatuu vai kaatuuko? Koska siihen on ladattu sen verran kovaa asianatuntevuutta, että uskomukset ovat jo Alppien kokoluokkaa. Ja jokainen hiemankin ihmisen mentaalipuoleen perehtynyt tietää tässä kohdin, että uskomukset vaikuttavat meihin aivan käsittämättömän isolla voimalla.

Me uskomme asioihin jotka eivät sitten loppuviimeksi edes ole sen uskomuksen arvoista. Me uskomme asioihin joihin me haluamme uskoa. Me uskomme asioihin joista irti päästäminen olisi niin tuskallista, että joutuisimme näkemään ja kokemaan koko elämämme ihan eri kantilta.

Ja silloin me joutuisimme myös myöntämään itsellemme olleemme väärässä. Ja se on paha se. Koska sitten voi tulla katumus ja huono olo siitä, että onkin tuhlannut elämänsä uskoen johonkin joka ei välttämättä tuonutkaan vain hyvää. Tai olikin jonkun muun uskomus, ei oma.

Me olemme hyvinvointipiireissä luoneet myös uskomuksen joka perustuu aamupalaan joka ei saa missään nimessä nostaa verensokeria. Ettei se verensokeri sitten yhtäkkiä romahda alas ja meille tulee väsymys ja hirvittävä nälkä.

Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.
— Marcus Aurelius

(Ja tähän voisi tulla ihan oma blogauksensa siitä, että mikä sitten loppuviimeksi nostaa sitä verensokeria ja aiheuttaa sen romahduksen? Onko se kuitenkaan edes sitä proteiinin puutosta tai rasvan puutosta? Vai johtuuko se jostain muusta?)

Ja koska moni on kokenut tämän väsymyksen ja hirvittävän aamupäivän nälän niin silloin kun joku tarjoaa siihen ratkaisua ja hyvinkin käypää selitystä niin sen jälkeen me uskomme siihen. Ihan täysillä. Ja jos vielä kokemus on hyvä niin eihän tätä kumota kirveelläkään.

Ja sitten onkin vaikeaa ottaa vastaan enää mitään muuta tietoa. Silmät suljetaan ja uskotaan tähän ”totuuteen”. Minä haluan kertoa, että totuuksia on monta. Niin monta, etten minä ainakaan osaa edes laskea niitä. Mutta tiedän sen, että olet sitä viisaampi mitä enemmän sinulla on näkökantoja.

Minäkin haluan uskoa, että olen oikeassa. Että minun opettamani ideologia olisi se kaiken maailman pelastava ja ainut oikea. Mutta kun tuskin on. Todella loistava se on ja niin liki täydellistä ruokailua kun vain olla voi. Mutta, että se olisi ainut oikea niin sitä en voi väittää.

Mutta sen tiedän, että kun kolme vuotta sitten kesähelteessä PYYSIN tuskaisena apua omaan olotilaani joka syntyi ja alkoi aina proteiinilla ja rasvalla heti aamusta laadukkaan (rasva)kahvin jälkeen ja sitten sainkin tämän tiedon ja uuden ulottuvuuden niin en enää koskaan ole sen jälkeen sulkenut korviani ja silmiäni miltään.

Koska aina tulee jotain uutta. Aina.

Ja kiitän itseäni ja elämää siitä, etten jäänyt paikalleni. Että halusin kokeilla ja kehittyä. Ja tein sen kärsimyksen kautta. Koska silloin se uppoaa ja siihen tarttuu kiinni. Kuin pelastavaan köyteen. Siksi minua välillä ihmetyttääkin, että kun tarjoat hukkuvalle köyttä niin se heitetään voimalla takaisin.

Syljen kera.

Mutta toisaalta ymmärrän. Kuten jo edellä sanoin, muutos luo tuskaa. Ja se on tuskaisaa. Ja uskomuksen muuttaminen on myöskin tuskallista. Vaikka lopputulos olisikin vapauttavaa.

Laitan nyt taas jakoon tämän TAHTOTILAN puhdistavan vihersmoothien reseptin. Vihreän Voiman, kuten minä olen sen nimennyt.

Mutta sinä joka et vielä tiedä ideologiaa sen takana niin suosittelen lämpimästi tutustumaan siihen täältä. Koska jos ajattelet, että tämä on kuten mitkä tahansa vihersmoothiet niin menet harhaan. Ja silloin todennäköisesti myös teet kaikki mahdolliset virheet sen nauttimisessa.

Ja jos taasen sinua kiinnostaa vain toteuttaminen niin luepa nämä seuraavat ohjeet tarkkaan ja NOUDATA niitä. Älä sovella, yhtään. Älä lisää chiasiemeniä tai heraproteiinia. Älä vähennä hedelmien määrää koska pelkäät liikaa hedelmäsokeria.

Äläkä missään nimessä syö tätä Kaunistavaa Smoothieta avocadon kanssa tai kananmunien kanssa. Unohda se hifistelyuskomus (!) siitä, että fytoravinteet tarvitsisivat paremmin imeytyäkseen aina jotain hyvää rasvaa seurakseen. Unohda.

Tässä panostetaan elimistön jokapäiväiseen puhdistautumiseen, ruoansulatuksen optimointiin sekä elävöittävään ravintoon joka herättää sinut eloon!

 

TAHTOTILAN Kaunistava Vihreän Voima Smoothie (on myös komistava)

ohjeesta tulee 1 iso annos 

  • 4-5 dl vettä
  • 1 puska romainesalaattia / 1 puska tammenlehtisalaattia
  • muutama iso lehtikaalin lehti / iso kourallinen babypinaattia
  • 2 - 4 varsisellerin vartta
  • 1 kypsä päärynä
  • 1 omena 
  • 1/2 luomusitruuna
  • 2 kypsää banaania

EDIT. Olen muuttanut reseptiä uuden kirjan (Kaunistavat Kasvisruuat) mukaisesti. Koska haluan opettaa syömään enemmän hedelmiä ja koostamaan smoothiet siten varmasti Kaunistavien sääntöjen mukaisesti.

Pese kaikki ainekset hyvin. Kuori halutessasi omena ja päärynä. 

Kuori veitsellä sitruunasta kuori niin, että jätät jäljelle hieman kuoren valkoista osaa, poista siemenet. 

Blendaa tehosekoittimessa ensin vesi ja salaatinlehdet sekä lehtikaali tai babypinaatti. 

Lisää joukkoon sellerinvarret ja blendaa hetki. 

Lisää paloitellut päärynä sekä omena ja blendaa tasaiseksi (ota siemenkodat pois). 

Lisää joukkoon vielä puolikas, kuorittu sitruuna sekä molemmat banaanit. Blendaa hetki tasaiseksi juomaksi. 

Kaada smoothie kahteen kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa (säilyvät hyvinä kaksi päivää). 

 

Ja sitten ne säännöt.

Pureskele smoothie. Aina. Syö tämä smoothie aamulla nälän tullessa TYHJÄÄN vatsaan. Yksinään, ei siis mitään muuta samalla kertaa.

Odota vähintään puoli tuntia, mielellään ainakin tunti ennen kuin syöt mitään muuta. Tee näin joka aamu. Mikäli vatsasi reagoi alkuun, vähennä smoothien määrää ja totuttaudu pikkuhiljaa. Mutta älä luovuta. Jos haluat muutosta sinun pitää alkuun nähdä hieman vaivaa.

Kun elimistösi tottuu tähän, anna sille aina hieman enemmän aikaa sulatella ja puhdistella elimistöäsi smoothiella ennen kuin syöt mitään muuta. Älä myöskään juo kahvia tätä ennen tai heti jälkeen. Pyri juomaan kahvi vasta odotettuasi tunnin ajan.

Ja miksi? Tätä minulta kysytään paljon.

Koska jos haluat puhdistumista niin maksaasi pitää helliä. Sille pitää aina aamuisin antaa ENSIN ravinteita, eikä kuormittaa sitä kofeiinilla.

Ja toiseksi myös siksi, että kofeiini vilkastuttaa jonkin verran suolen toimintaa. Siksi saattaa käydä niin, että suoli tyhjenee ennen kuin ravinteet ovat kunnolla imeytyneet. Siksi ei kahvia ruuan kanssa. Eikä heti ravinteikkaan smoothienkaan kanssa.

Ja sama pätee vihreään teehen (myös matcha). Nekin sisältävät kofeiinia. Ovat kyllä puhdistavia ja ravinteikkaita juomia mutta juo ne vasta myöhemmin aamupäivästä tai iltapäivällä ja aina erillään ruokailuista.

Minun tahtoni ei ole sekoittaa hyvinvointisoppaa vaikeuttamalla ymmärrystä siitä mikä on hyvää ruokaa ja mikä ei ole. Ei missään nimessä. Itse asiassa haluni on helpottaa sitä. Päästää meidät vapauteen kalorilaskennoista, makrokontrolleista ja proteiinivillityksistä. Ja postworkouteista ja tankkauksista.

Minun missioni on levittää tietoa siitä, että itse asiassa ravinto on vain ensimmäinen askel hyvinvoinnissa. Se ei ole kaikki kaikessa mutta hyvä ravinto on kaiken a ja o. Ensimmäinen askel. Sen jälkeen tarvitaan vielä paljon. Nousua myös muissa asioissa uusille tasoille ja uskomuksillekin. Tai uskoon ennemminkin.

Mutta koska jostain pitää aloittaa ja liialliset vaatimukset usein johtavat kaiken nollaamiseen niin aloita tästä smoothiesta. Tee sitä sitkeästi JOKA PÄIVÄ kahden kuukauden ajan. Jos olet onnistunut siinä niin aseta itsellesi jokin lisätavoite. Mutta älä vielä siltikään aloita laihduttamista, et ole vielä sillä tasolla.

Siitä ehkä lisää myöhemmin. Minua kun hieman ahdistaa tuo tulossa oleva syksy ja ihmiset laihdutushaluineen. Se on niin over ja old. Kenenkään ei kuulu enää laihduttaa mutta kaikkien kuuluu panostaa ravitsevaan ruokaan. Ja laadukkaaseen treeniin, sopivasti omaan arkeen sopeuttaen. Mutta myös sopivasti vaatien.

Vihreän voimallista viikon jatkoa sinulle, kerrohan jos herätin ajatuksia. Tai tuntemuksia.

- Minna 

Ps. Ja sinulle joka haluat lisää tietoa ideologiastani niin kannattaa aloittaa täältä ja palata sitten takaisin tänne.

Pps. Ja miksi nämä biksukuvat ovat täällä? Valmistaudun varmaankin henkisesti ottamaan vastaan syksyn laihdutusbuumeja ja haluan osoittaa, että normaaliuteen kannattaa pyrkiä. Siihen joka sinä olet kun voit hyvin. Ei siihen jonka joku fitnessblogi syöttää sinun aivoillesi ainoana elimistön hyvinvoinnin mittarina.

3 Comments