And so does my skin, beauty and health.

Ota kokeiluun Mahtava mangolehtikaalisalaatin Kaunistava resepti!

Rakkauteni mangoja kohtaan ei varmaan koskaan hiivu. Vaikea ainakaan on kuvitella niin tapahtuvan.

Pohdein tuossa juurikin hetki sitten, että miten ihmeessä en ole ennen Kaunistavaa Ruokavaliota edes huomannut niitä ihanuuksia? Että miten jollakin tapaa ne ovat ihan olleet minulla pois ruokavaliostani?

Oli se aika silti joskus kun ei malttanut ostaa mitään vähänkään enempää maksavaa hedelmää tai ruokaa ylipäätänsäkään. Ja siten jäikin monet hedelmät yleensä syömättä.

Ja oli sitten sekin aika kun kaikki sokeri oli pahista, varsinkin hedelmäsokeri, niin silloinhan mangoja päin ei olisi uskaltanut edes katsoa. Ettei vaan tule insuliinipiikkiä (verensokerin nousu) ja rasvanpoltto lopu (aineenvaihdunta kuulemma kääntyy rasvan poltosta pois).

Voi kuinka hölmöä! Silti muuten tuotakin kuulee edelleen. Ihan sellaisilta osaaviltakin terveysguruilta. Ja paljon kuulee ainakin sitä, että jos syö mangoa niin sitten se pitää syödä illalla. Ei aamulla tai aamupäivästä tai edes iltapäivästä koska verensokeri nousee.

Siksi joku sanoo, että mango illalla vasta. Koska verensokerin nousu on näin pienempää ja mangon hiilihydraatit rentouttavat ja väsyttävät. Ja siten sen aika olisi parempi illalla.

Tänä päivänä kun minulla on eri tieto ja enemmän kokemusta, en vain voi enää ymmärtää noita mangonsyöntidissauksia ja väittämiä.

Metsään menevät.

Me tarvitsemme hiilihydraatteja. Me tarvitsemme myös hedelmiä ja niiden sokereita. Me tarvitsemme hedelmien maksaa puhdistavia ominaisuuksia ja me tarvitsemme hedelmien sisältämiä kuituja sekä ravinteita. Ja puhumattakaan niiden elintärkeistä ja elävöittävistä entsyymeistä!

Jossain tuli joskus joku tutkimus vastaan jossa omena kokonaisuudessaan sy√∂tyn√§ sis√§lsi ainesosia jotka YHDESS√Ą muodostivat elimist√∂ss√§mme C-vitamiinia.

Eli ei pelkästään se C-vitamiinimäärä jota me voimme tutkia hedelmistä. Vaan se, että sellaisenaan ja kokonaisuudessaan syötynä ravinteiden määrä onkin paljon isompi.

Ja kuka ei haluaisi reilusti C-vitamiinia? Sehän on kauneusvitamiini. Vahvinta antioksidanttia jota elimistömme käyttää hyvin hyödykseen. C-vitamiinin avulla elimistömme suojautuu hapettumiselta joka on kyllä ihan ehdoton nounou kun Kauneudesta puhutaan.

C-vitamiinia käytetään myös kollageenin valmistamiseen. Ja jos olet yhtäänkään mukana tämän päivän villityksestä syödä kollageeniä lisäravinteena ja jopa raakasuklaaseen sisällytettynä niin tiedät hieman kuinka tärkeää sen muodostuminen kauneudelle on (iho, nuorekkuus ja myös esimerkiksi nivelet).

Itse kollageenin syömisestä lisäravinteena voisin avautua joskus hieman lisää. Koska en ole sen fani ja pidän sitä taas vain yhtenä villityksenä -ihmeenä purkista. Pikatoiveratkaisuna nuorekkaaseen ulkonäköön. Kyllähän se myy. Helpot pillerit purkista myyvät aina. Mutta villitykset menevät ohi -onneksi.

Joten kerrataan tähän vielä mangojen mahtavuudesta.

Mango on makea ja kuiturikas hedelmä. Kuiturikkauden voit ihan itse huomata kun pilkot kypsää mangoa niin huomaat pitkittäiset kuitumaiset rakenteet. Mangon makeus antaa meille täyteläisen makuelämyksen. Ja kuiturikkaus tekee siitä ruokaisan hedelmän joka pitää nälkää hyvin. Kuidut myös vaikuttavat verensokerin tasaamiseen.

Mangon kuidut auttavat suolistoa kuljettamaan toksiineja ja sitä itseään pois. Näin mango tukee vatsasi toimintaa tehokkasti ja sinä taas saat nauttia litteämmästä ja turpoamattomasta vatsasta. Kaunistavaa, eikös?

Ja kun muistat mangonkin kohdalla Kaunistavan hedelmäsäännön No 1 Hedelmät AINA tyhjään vatsaan, niin elimistösi käsittelee tämän Kaunistavan herkun hyvin eikä siten nosta verensokeriasi vaan antaa sinulle raikastavaa energiaa. Kun vielä yhdistelet mangon oikein niin saat ravinteet imeytymään paljon paremmin kuin jos söisit mangon vaikka pähkinöiden kanssa.

Lis√§ksi mangossa on ihan samalla tavalla maksaamme puhdistavia ravinteita kuin muissakin hedelmiss√§. Ja kun maksa suodattaa puhdasta verta, sinun ihosi hehkuu paljon kuulakkaampana. Terve puna poskillasi ilman ihottumia ja n√§ppyj√§. Ja koskas olikaan se puhdistumisen tehokkain aika? Aamusta ja aamup√§iv√§st√§. Eli unohda jo se, ett√§ aamusella ei saisi sy√∂d√§ muutakuin proteiinia ja rasvaa!

Mangon värikin kertoo, että se sisältää beetakaroteenia. Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste, antioksidantti joka antaa ihollemme kauniin hehkuvan lämpimän värin. Beetakaroteeni suojaa elimistöämme UV-säteilyltä, saasteilta ja jopa tupakoinnilta. Sen avulla hoidat kuivaa päänahkaa jolloin hiuksetkin voivat paremmin. Niin Kaunistavaa siis!

(Lisää Beetakaroteenin hyvistä ominaisuuksista täältä.)

Mangon on jopa tutkittu suojaavan ihoa UVB-säteiden aiheuttamalta vanhenemisprosessilta. Hiirillä tosin, mutta täällä se näkyy.

Ja nämä ehkäpä vain jäävuoren huippuna. Mangon lukuisat entsyymit parantavat ruoansulatustamme ja sitenkin hehkuttavat kauneutta ja hyvinvointia. Ilman entsyymejä elimistömme uudistuminen ja kaikki toiminta kuolee.

En siis keksi yht√§√§n syyt√§ olla nauttimatta n√§it√§ todella herkkuja hedelmi√§. √Ąl√§ pelk√§√§ hedelm√§sokeria vaan nauti ilolla ja Kaunistavien s√§√§nt√∂jen mukaan yhdisteltyin√§ niin saat t√§ydet tehot mangosta irti.

Ja lupaan. Verensokerisi ei pompahtele ja rasvanpolttosi ei lopu. Saattaapa jopa käydä ihan toisin. Rasvanpolttokin saa vauhtia.

Ainakin tällä salaatilla nimittäin. Tämä on I H A N A. Makea ja suolainen. Pureskeltava ja raaka. Ruokaisa mutta kevyt. Täydellinen kesään siis. Täysin Kaunistava ja ravinteikas. Kuiturikas ja ihanilla aminohapoilla varustettu (lehtikaali ja avocado takaavat ihanat aminohapot).

Tämä on helppo tehdä ja voi ottaa mukaan. Silloin lisäisin avocadon vasta kun aloittaa syömään. Tähän kannattaa lisätä hieman chiliä. Se sopii todella hyvin! Itselläni on käytössä kuivattu chili mutta tuorekin käy. Chilin voi myös jättää poiskin. Silti tämä on herkkua.

 

Mahtava Mangolehtikaalisalaatti chilitvistillä

1 iso annos tai 2 pienempää

 

3 - 5 isoa lehtikaalin lehteä

Kevätsipulin varsia pilkottuna noin 1 dl

15cm pala kurkkua

1 Iso kypsä mango

1 isohko avocado

n. 1tl aadukasta suolaa

Kuivattua tai tuoretta chiliä hieman

Revi lehtikaalin lehdet keskikarasta irti ja pilko veitsellä lehdet sopiviksi paloiksi. Laita kulhoon ja ripottele päälle suolaa. Hiero lehtikaali käsin pinnastaan rikki suolan avulla. Kun kaalista irtoaa vihreä väri ja se muuttuu vetisemmäksi ja kutistuu niin se on valmista.

Lisää joukkoon pilkottu kevätsipuli ja kurkku.

Sekoita ja lisää joukkoon chili.

Paloittele mango ja lisää salaattiin.

Halkaise avocado ja tee siitä sopivia paloja. Lisää salaattiin ja sekoittele varovaisesti kaikki sekaisin.

Syö ja nauti! Pureskele hyvin vaikka kieli voi kyllä viedä mennessään.

 

Muista käyttää kunnollisen kypsiä mangoja. Mangon pitää olla kauttaaltaan oikein kimmoisan pehmeä ja kauniin värinen. Tummentunut kuori kertoo pilaantuneesta mangosta.

Muista, ett√§ Kaunistavaan Ruokailuun kuuluu se, ett√§ sy√∂d√§√§n kunnollisen kokoisia annoksia. √Ąl√§ siis pihistele ja k√§rsi n√§lk√§√§. Vaan sy√∂ n√§l√§n tullen kunnolla ja anna vatsan sen j√§lkeen rauhassa tehd√§ sulatteluty√∂ ja sy√∂ taas vasta kun sinulla on oikeasti n√§lk√§.

Me syömme usein nälän pelosta ja välipaloja jotta aineenvaihdunta ei hidastuisi. Tämä on vanhaa teoriaa joka on jo tänä päivänä kumottu.

Unohda myös pikkuruiset ateriat jotka eivät tyydytä sinua henkisesti eivätkä fyysisesti. Ja muista, että silloin kuuluu syödä kun on nälkä! Vain siten pääset pikkuhiljaa tasapainoon.

Moni luulee, että minä syön kovin kevyesti ja pysyn kunnossa siksi etten syö raskaita juttuja vaan vain kasviksia.

Tavallaan tässä on perää mutta oikeasti se johtaa vain harhaan. Minä syön PALJON. Isoja annoksia (mutta ei ähkyjuttuja) ja syön aina kun minulla on oikea nälkä. Eikä ruokani varsinaisesti aina ole niin kevyttäkään. Meille vain syntyy sellainen mielikuva kun puhutaan kasvissyönnistä ja runsaista kasvisten sekä hedelmien syömisestä.

Minä söin tämän ihanan mangosalaattini tänään myöhäisenä lounaana. Sitä ennen olin käynyt Vihreän Voimalla (resepti täältä) treenaamassa ja treenin jälkeen söin ananasta ja taateleita koska tiesin, että minulla on työpuhelu joka lykkää lounastani.

Kesä tekee sen, että hedelmiä tekee hirveästi mieli. Viikonlopun jatsailutkin tekevät sen. Ja rippijuhlat. Koska niissä ruokailut ja juomailut eivät ole niin Kaunistavia ja elimistö haluaa nyt ehdottomasti keventää ruoansulatusta ja imeä ravinteita.

Aika ihanaa sanon minä. Mitenkäs siellä? Tuliko mangohimo? Ja jos sinulla ei vielä ole ihanan ja ihan ylisuositun Mangomahtavuuden reseptiä niin sen saat täältä.

Muista, että täydellisyyteen ei tarvitse hyvinvoinnin takia kesälläkään pyrkiä. Mutta älä myöskään pyri täydelliseen katastrofiin. Kesä ei ole syy lyödä omaa hyvinvointia vaakalaudalle. Kesä on kukkoistamisen ja hehkumisen aikaa, pyri siis tasapainoon.

Täällä Porissa Jazzaillaan tämä viikko. Se on ihanaa koska joskus tapahtuu täälläkin hiljaisessa kaupungissa jotain elävöittävää ja katukuva muuttuu vilkkaaksi. Minä aion nautiskella jatseista ihan täysin mutta silti aion ja haluan (ja kehoni halajaa) pitää kiinni Kaunistavistakin tavoista. Silloin vaan on niin parempi ollakin.

Hyvää kesäviikkoa sinulle, rakastuhan mangoon ja kokeile salaattia!

-Minna

 

 

2 Comments