Palaan tähän päivästä toiseen. Silmiin osuu sosiaalisessa mediassa kuvia ja kertomuksia ihmisten kasvisruokailuista. Valmennettavat tuovat minulle ruokapäiväkirjojaan analysoitavaksi.

Se mikä näissä hyvin usein yhdistyy on kasvisten vähäinen läsnäolo. Mitään vikaa tässä? Luetaanpa uudestaan. Kasvisruokavalio.

Ei eläinperäisten tuotteiden dissausruokavalio. Ei korvikeruokavalio. Ei pastaruokavalio. Ei kanamunaruokavalio. Ei valmisruoka- ja einesruokavalio. Ei hedelmätön ruokavalio. Ei sokeriton ruokavalio.

Minä liputan kasvisruokavalion perään. En ole silti siitä paasaava vegetaristi joka ensimmäisinä uusille tuttavuuksille kertoo suojelevansa eläimiä ja syövänsä vain kasvisruokaa.

Mutta minä syön kasviksia. Minä syön hedelmiä ja marjoja. Koska minä olen kasvissyöjä siksi, että haluan syödä sitä ruokaa joka elävöittää, ravitsee ja puhdistaa minut. Haluan syödä sitä ruokaa jossa on elimistölleni ensisijaista energiaa (glukoosi) enkä rasittaa sitä tarjoamalla sille sekundääristä energianlähdettä (proteiini).

Kesäkurpitsapastaa (raakaa) avocadokastikkeella, bataattimuusia ja voipapuja.

Kesäkurpitsapastaa (raakaa) avocadokastikkeella, bataattimuusia ja voipapuja.

Minä en ole kasvissyöjä siksi, että haluan suojella eläimiä ja pelastaa planeetan. Enkä jätä siksi ruokavaliostani pois jotain niin ravinteikasta kuin laadukas hunaja. Minä en jätä sitä syömättä siksi, että se on ’eläinperäistä’.

Mutta ymmärrän jos joku niin tekee. Silloin jos koko ruokavalio on koostettu kasviksista. Mutta en ymmärrä sitä siinä kohdin mikäli ruokavaliossa on esimerkiksi nyhtökauraa tai härkistä. Vaikka ne ovatkin vegejä.

Ja ymmärrän planeetan pelastamisajatuksenkin. Ja kunnioitan sitä. Samoin kuin eläinten paremman kohtelun. Tottakai minun ravintooni vaikuttavat myös nämä pointit. Mutta ne ovat osa kokonaisuutta, eivät se itse syy.

Haluan vain sanoa, että nimitys kasvissyöjä ei kerro vielä mitään. Ihan samoin kuin kotiruuan syöjä. Sekään ei kerro itse ruuasta mitään. Ei myöskään VHH tai karppaus. Tai fruittaus. Haha, kuulin tämän eilen. Se taitaa osua kaunistaviin jonkun verran vaikka en ihan tiedä mitä tällä nimityksellä tarkoitetaan. Hedelmien syömistä? Tietääkö joku?

Kun ei ollut iso nälkä niin kauden ruusukaalit tomaatilla ja valkosipuli-macadamiaöljykastikkeella toimivat.

Kun ei ollut iso nälkä niin kauden ruusukaalit tomaatilla ja valkosipuli-macadamiaöljykastikkeella toimivat.

Näitä kaikkia voi toteuttaa niin monella tapaa. Ja sitten vain sanoa karppaavansa tai olevansa kasvissyöjä. Tai syövänsä vain normaalia kotiruokaa. Ja silti ruokavalio saattaa olla huonosti toteutettu.

Miksi? Koska itse nimitys ei kerro sisällöstä mitään, ei yhtään mitään. Ja valitettavan usein metsään menee kasvisruokailijat.

Iso osa kasvisruokailijoista koostaa ruokavalionsa korvikkeista. Ei sentään äidinmaidonkorvikkeista mutta eläinperäisten tuotteiden korvikkeista. Nyhtökaurasta, härkiksestä, vegejuustoista, vegaanisista nakeista ja vastaavista. Usein kasvissyöjän ruokavalio on niiden lisäksi perunaa, pastaa ja leipää.

Ja vaikka ne kaikki ovatkin ei-eläinperäistä niin se ei tarkoita samaa asiaa kuin kasvissyönti. Vegaani on parempi nimitys sille sitten jo. Mutta sekään ei tarkoita, että ravinto olisi kunnollista ja hyvää.

Tämän päivän aamupala No 2. Tuoreita ja niin kaunistavia viikunoita sekä mustikoita stevialla makeutettuna. Söin myös lopun vihreän voiman jota aamupalasta No 1 jäi.

Tämän päivän aamupala No 2. Tuoreita ja niin kaunistavia viikunoita sekä mustikoita stevialla makeutettuna. Söin myös lopun vihreän voiman jota aamupalasta No 1 jäi.

Mikäli siis haluaa syödä kasvispainoitteisesti ja vältellä eläinperäisiä ruokia kannattaa se matka aloittaa kaupan HeVi-osastolta. Ei vegeosastolta joka on täynnä korvikkeita. Koska niitä ei tarvita. Ei edes sitä uutta kananmunakorviketta jonka suomalaiset ovat innovoineet.

Kasvissyöjä saa proteiininsa, rasvansa, hiilarinsa ja ravinteensa kasviksista. Ei nyhtökaurasta.

Ensimmäinen askel kasvissyöjäksi ryhtyvälle ei olekaan kaikkien eläinperäisten tuotteiden karsiminen ja korvaaminen jollain (koska sitä prodea ja lihapullia pitää jostain saada) vaan ensimmäinen askel onkin kasvisten ja hedelmien lisääminen ruokavalioon.

Ja jotta niitä mahtuisi sinne kunnollinen määrä niin jostain pitää vähentää. Ja se mistä vähennetään ovat prosessoidut tuotteet, rasvat ja lihat. Lähdetään liikkeelle vaikka siitä, että ruokavaliossa olisi vain kerran päivässä eläinperäistä tuotetta kuten kalaa tai kanaa.

Elinen mättö. Nälkä oli kova Yyterilenkkeilyn jälkeen. Kesäkurpitsapastaa, kvinoaa ja ruusukaalia. Valkosipulia, sipulia ja tomaattia. Helppo ja toimii. Ps. kvinoa on proteiinipitoinen :)

Elinen mättö. Nälkä oli kova Yyterilenkkeilyn jälkeen. Kesäkurpitsapastaa, kvinoaa ja ruusukaalia. Valkosipulia, sipulia ja tomaattia. Helppo ja toimii. Ps. kvinoa on proteiinipitoinen :)

Ja lisätään muihin aterioihin tilalle hedelmiä, kasviksia ja marjoja. Ja syödään niitä niin PALJON, että energiatasot eivät tipu. Koska tämä on yksi syy miksi kasvissyöjä hakeutuu korvikkeiden pariin. Kun elimistö kaipaa jotain ”täyttävämpää” ja energiapitoisempaa. Ihan siksi, että ei uskalleta syödä yhtä hedelmää enempää aterialla (sokeripelko / hedelmäkammo) tai ei ihan oikeasti syödä niitä kuitupitoisia kasviksia ENEMMÄN. Yksi tomaatti ja pala kurkkua ei riitä mihinkään. Eikä pari keitettyä perunaa pelasta ateriaa.

Eli vähennetään lihoja, munia, maitotuotteita ja rasvoja. Lisätään reilusti hedelmiä ja kasviksia sekä marjoja.

Sitä on kasvissyönti. Ja jos haluat alkaa kutsumaan itseäsi kasvissyöjäksi (josta muuten on tulossa kovaa vauhtia aika kova trendi, vink) niin tee se kunnolla. Opettele koostamaan ruokavaliosi ihan oikeasti kasviksista ja hedelmistä. Unohda alkuun kaikki makrotuijotukset (hiilarit, rasvat, prodet) ja panosta puhtaisiin ja maukkaisiin kasviksiin, unohtamatta hedelmiä!

Ja jos et jaksa pilkkoa kasviksia etkä pidä niiden mausta opettelun ja uusien tapojen omaksumisenkaan myötä, niin harkitse asiaa uudelleen. Voit silloin jopa ajatella, ettet sitten haluakaan olla kasvissyöjä. Että arvosi hyvinvoinnissa ovat jossain muualla tai jokin muu välimuoto olisi sinulle hyvä.

Kehitteillä oleva resepti bataattitortilloista. Ihana ja toimii. Laitetaan kirjaan.

Kehitteillä oleva resepti bataattitortilloista. Ihana ja toimii. Laitetaan kirjaan.

Älä siis ole väkisin edes trendin vuoksi mitään. Edes kasvissyöjä. Ole sitä mikä on sinulle tärkeää. Jos kasvissyönti on sinulle tärkeää trendin vuoksi tai siksi, että se kuulostaa hienolta tai siksi, että sillä sanotaan saavan ikuista nuoruutta niin unohda. Nuo arvot tuskin kantavat pitkälle ja silloin helposti huomaa olevansa juurikin se korvaavia tuotteita mässyttävä hipsterivege.

Palataan tähän. Täydennä siis hyvillä tärkkelyksillä kuten bataatilla, luomuperunalla, kvinoalla tai vaikka gluteenittomalla kauralla. Ota mukaan hieman laadukasta rasvaa kuten avocadoa ja siemenöljyä. Viimeistele hyvillä proteiineilla maltillisesti oman valinnan mukaan. Syö kalaa silloin tällöin mikäli haluat tai kokeile tempehiä, saksanpähkinöitä, hamppuproteiinia, tahinia tai spirulinaa.

Siinä sinulla on kasassa Kaunistava Kasvisruokavalio. Ilman sen ihmeellisimpiä vaatimuksia tai korviketarpeita jotka usein ovat myös kalliita.

Jonkun päivän aamupala No 2. Vihreän voimaa mustikoilla, mustukkaa lisää, mango ja nektariini. Huomaa, että kun syön hedelmäaterian niin syön sen kunnolla. Eli tarkoitus ei ole vain ottaa pieni välipala yhdestä omenasta ja ehkä päärynästä. Ja sitten pelätä sokerin määrää. Ei. Tarkoitus on syödä siten, että syö omaan energiatarpeeseensa. Ja suurin osa meistä väheksyy omaa tarvettaan, siksi me olemme väsyneitäkin. Hedelmät ovat elimistöllemme helposti käyttöön otettavaa energiaa ja sitä pitäisi ehdottomasti hyödyntää enemmän.

Jonkun päivän aamupala No 2. Vihreän voimaa mustikoilla, mustukkaa lisää, mango ja nektariini. Huomaa, että kun syön hedelmäaterian niin syön sen kunnolla. Eli tarkoitus ei ole vain ottaa pieni välipala yhdestä omenasta ja ehkä päärynästä. Ja sitten pelätä sokerin määrää. Ei. Tarkoitus on syödä siten, että syö omaan energiatarpeeseensa. Ja suurin osa meistä väheksyy omaa tarvettaan, siksi me olemme väsyneitäkin. Hedelmät ovat elimistöllemme helposti käyttöön otettavaa energiaa ja sitä pitäisi ehdottomasti hyödyntää enemmän.

Laita siis ensin suuret linjat kuntoon ja murehdi (jos on tarve) vasta sen jälkeen makroista ja B-vitamiinin puutoksista joilla yleensä pelotellaan kasvissyöjät heti alkuunsa. Lupaan, että kun vielä näiden lisäksi jonain päivänä pidät huolen hyvästä ruuansulatuksesta niin sinulla on kasassa aika kaiken kattava ja hyvää tekevä sekä tietenkin Kaunistava ruokavalio.

Aito on aina aito. Joten jos haluat olla kasvissyöjä, ole sitä aidosti. Tai lähde osittaiseksi kasvissyöjäksi mikäli sataprosenttisuus ei kiinnosta. Silloinkin alkuohje on sama. Lisää kasviksia, hedelmiä, marjoja. Vähennä lihaa, kanaa, maitotuotteita, rasvaa ja korvikkeita.

Kasvissyönnissä on kyse siis siitä, että keskitytään olennaiseen. Kasvisten syöntiin. Ei pelkästään siihen, että ei syödä mitään eläinperäistä. Koska se johtaa harhaan helposti eikä se kerro vielä ruokavalion hyvyydestä mitään.

Eilisen retken eväshetki. Nesteenä vettä, sitruunaa ja spirulinaa. Omena ja kaksi nektariinia. Näin helppoa on lähteä retkelle, hedelmät reppuun ja menoksi. Ja maistuu hyvältä ja antaa energiaa retkeen.

Eilisen retken eväshetki. Nesteenä vettä, sitruunaa ja spirulinaa. Omena ja kaksi nektariinia. Näin helppoa on lähteä retkelle, hedelmät reppuun ja menoksi. Ja maistuu hyvältä ja antaa energiaa retkeen.

Ihan samoin kuin ruokavalion hyvyydestä ei kerro maidoton, viljaton ja sokeritonkaan. Me keskitymme ihan liikaa tänä päivänä siihen mitä ruuassa EI SAISI olla kun pitäisi keskittyä enemmän siihen mitä siinä SAISI OLLA.

Me keskitymme myös ihan liikaa ruokavaliohifistelyissä ketooseihin, verensokereihin, makroihin, kaloreihin, syyllisiin ja syyttömiin (mikä ruoka hyvää ja mikä huonoa).

Kun pitäisi keskittyä siihen, että menee kauppaan maanantaina ja lappaa ostoskärryn täyteen kasviksia ja hedelmiä. Ja kotona sitten alkaa ihmettelemään, että mitä niistä tekisi sen sijaan, että laskee makroja tai energioita.

Hamppuprodesmuuti. Tämä on ollut melkein päivittäin kesän ajan päivissäni. Katsoitko jo sen reseptin Kaunistavien Smoothieiden Facesivulta? Siellä on live-video siitä! Ja jos haluat lisää kaunistavia reseptejä ja syitä niin niitä  täältä.

Hamppuprodesmuuti. Tämä on ollut melkein päivittäin kesän ajan päivissäni. Katsoitko jo sen reseptin Kaunistavien Smoothieiden Facesivulta? Siellä on live-video siitä! Ja jos haluat lisää kaunistavia reseptejä ja syitä niin niitä täältä.

Ruokakuvat ovat viime päivieni aterioita. Olen mennyt oikeastaan koko kesän todella hedelmäpainoitteisella ruualla. Kypsennettyä ruokaa on mennyt hirveän vähän, nyt sitä on tullut mukaan taas kahden tai yhden aterian verran riippuen päivästä.

Rakennan ja kasaan myös Kaunistavan Kasvisruuan Reseptikirjaa ja se teetättää minulla syömistä. Kyllä, syön aika paljon kun joka päivä pitäisi kehittää ja maistella ja saada resepti kasaan. Aika hurjaa touhua!

Tämän hetken lemppari. Kesäkurpitsapasta raakana. Cuacamolekastikkeella. Lisänä tomaatteja ja kevätsipulia. Valmistuu kymmenessä minuutissa ja on todella herkullista sekä täyttävää. 

Tämän hetken lemppari. Kesäkurpitsapasta raakana. Cuacamolekastikkeella. Lisänä tomaatteja ja kevätsipulia. Valmistuu kymmenessä minuutissa ja on todella herkullista sekä täyttävää. 

Mutta toivon, että nämä ruokakuvani auttavat sinua eteenpäin. Että huomaisit kuinka yksinkertaista, näyttävää ja maistuvaa Kaunistava Kasvisruoka on. Että siihen ei välttämättä tarvitse reseptiikkaa, hieman ennakointia ja uskallusta vain. Ihan kuten kaikkeen muuhunkin kokkailuun tarvitaan.

Haluan myös näyttää sen, että kasvisruoka ei tarkoita kituruokaa. Sitä, että syödään vain salaatinlehtiä ja porkkanaa ja kuihdutaan nälästä. Kasvisruokaakin syömällä on mahdollista kerätä massaa tai lihottaakin itseään. Tosin kun elimistö on tasapainossa niin liikaa syöminen on aika haastavaa, silloin kun ainekset ovat Kaunistavia.

Salaattia uunibataatilla. Helppo ja kaunis. Ja Kaunistava.

Salaattia uunibataatilla. Helppo ja kaunis. Ja Kaunistava.

Niin moni kun ajattelee ja sanoo, että tietenkin olo on kepeä kun syödään vain kasviksia ja niin kevyesti. Tämähän ei pidä paikkaansa. Olo on kepeä koska syödään siten, että kunnioitetaan ruuansulatusta (siitä voit lukea lisää täältäkin), siihen kuuluu myös muun muassa runsas entsyymien määrä joka auttaa ruokaa sulamaan hyvin*. Olo ei ole kepeä siksi, että energiansaanti olisi alhainen.

(*Eikä entsyymejä siis purkista vaan siitä ruuasta, palataan tähän toisella kertaa)

Tällä haluan toivottaa sinulle hyvää uutta viikkoa! Muista, että Kaunistavakaan ruokavalio ei tarvitse täydellisyyttä. Edistyminen riittää. Mutta muista, että pidät kiinni myös edistymisestä. Siitä, ettet jämähdäkään jollekin mukavuustasolle vain siksi, ettet jaksa vaatia itseltäsi enempää.

Koska jossain vaiheessa jostakin kohtaa löytyy kuitenkin aina kasvun paikka. Ja paikka mennä mukavuusalueen ulkopuolelle. Ja se paikka voi olla vaikka se Prisman HeVi-osasto. Ja keittiö, oma keittiö.

Hedelmävoimalla, Minna

Ps. Huomasit varmaan, että tämän hetken trendi safkoissani on hedelmät, kesäkurpitsa ja bataatti. Keväällä olisin voinut (ja söinkin) joka päivä munakoisoa, nyt uppoaa kiloittain kesäkurpitsaa. Ja täydennyksenä bataatti sekä kvinoa maistuvat.

Huomaa siis, että aina ei tarvitse olla joka päivä jotain ihan eriä ruokaa. Kun jonkun aika on ohi niin sitten aika on ohi ja tulee jotain tilalle. Jos nyt kesäkurpitsa maistuu niin sitä voi syödä vaikka joka päivä. 

Pps. Miltä sinun mielestäsi nuo ruuat näyttävät, voisitko kuvitella syöväsi? Entä näyttävätkö ne vaikeilta valmistaa? Mitä kaipaisit niihin lisää tai mitä jättäisit pois?

Comment