620C9553-B8E6-40BB-AFFE-FB2C3DA016C6.JPEG


Peruna tietää mitä on olla syyttömänä tuomittu. Moni meistä on varmasti kokenut sen miltä tuntuu kun meitä osoitetaan syyttävällä sormella täysin epäoikeudenmukaisesti tai olemme esimerkiksi lapsena saaneet syyt niskoillemme koska joku muu ei vastuuta teostaan ottanut.

Peruna on sellainen. Se on saanut paljon tuomitsemista syyttömänä.

Minä olen itsekin syyllistynyt siihen. Jo lapsena huomasin kuinka minulle tuli aina huono olo ateriasta joka sisälsi perunaa. Varsinkin teini-iässä kieltäydyin syömästä perunamuusia koska oloni oli aina sen jälkeen kamala.

Myöhemmin aikuisiällä huomasin edelleen kuinka minua alkoi turvottamaan ja kiloja tuli helposti kun olin syönyt paljon perunaruokia. Inhosin myös perunoiden keittämistä ja kuorimista. Koko peruna sai minun puolestani olla poissa keittiöstäni ja se korvaantuikin usein riisillä, pastalla ja leivällä.

Myöhemmin löysin vähähiilihydraattisen ruokavalion, tämän päivän ketogeenisen. Se tuntui selittävän kaiken sen miksi peruna oli ollut minulle niin huonoksi ja miksi olin hyvin seurannut intuitiotani jättämällä sitä vähemmälle.

Vähähiilihydraattisella, viljattomalla ja perunattomalla sekä maidottomalla dieetillä mukanani kulki joskus bataatti pienissä määrin mutta peruna jäi totaalisesti, enkä edes kaivannut sitä vaikka monia muita hiilihydraatin lähteitä tekikin usein mieli.

Tänä päivänä tilanne on niin täysin erilainen! Peruna on yksi ravintoni kulmakivistä eikä todellakaan turhaan. Se on huikea kasvis! Siinä on niin paljon sitä mitä me tarvitsemme. Se maadoittaa ja tarjoaa komfortoivan aterian, se täyttää energiantarpeemme ja on täynnä eheyttävää voimaa.

Me vain emme ole ymmärtäneet sitä että se minkä kanssa me syömme perunan, on se todellinen ongelman aiheuttaja, ei itse peruna.

Perunoita syytetään usein muun muassa ylipainosta, sairauksien ja tulehdusten ylläpitämisestä, verensokerin nostamisesta, turvotuksesta ja ilmavaivoista. Peruna luokitellaan myös niin sanottuihin solanceae -kasviksiin (nightshade) joiden sanotaan olevan jopa myrkyllisiä ja niitä käsketäänkin usein välttää autoimmuunisairauksissa sekä monissa muissa kroonisissa ongelmissa.

Perunat eivät kuitenkaan aiheuta mitään näistäkään ongelmista. Meidän ei tarvitse pelätä perunan syömistä eikä missään nimessä karsia sitä ruokavaliostamme pois mikäli haluamme parantaa terveyttämme ja eheyttää kroonisia ongelmiamme.

Medical Medium -oppi kertoo meille hyvin tarkasti mistä johtuu esimerkiksi turvotus, verensokerin nousut ja diabetes, tulehdukset, autoimmuunisairaudet ja monet muut joista perunaa syytetään. On hyvä pitää mielessään tämä asia, se mistä ongelmat oikeasti johtuvat, silloin osaa myös hoitaa itseään hyvin.

F09E3AA1-F0B0-48AB-B192-49A2B73C6320.JPEG

Olet varmasti huomannut kuinka paljon minä syön perunaa nykyään. Alussa kun aloitin Kaunistavan matkani, himoitsin bataattia ja söin sitä aivan valtavasti pitkän aikaa. Peruna oli mukana vain välillä kunnes pääsin yli kaikesta vanhasta pelostani sitä kohtaan ja sain siitä taas maistuvaa ruokaa itselleni.

Nyt se on suurin osa kypsennetyistä ruuista joita syön enkä voisi olla tyytyväisempi.

Ymmärrys on niin paljon suurempi tässäkin nykyään. Perunamuusi josta sain itselleni aina huonon olon oli kyllästetty maidolla ja voilla ja sitä syötiin jonkin eläinproteiinin kanssa. Samoin oli perunan kanssa aina, jos siinä itsessään ei ollut rasvaa paljon niin sen kanssa syötiin aina jotain huonommin sulavaa ja maksaa rasittavaa (eli lihottavaa) kuten lihapullia, lihaa, kalaa, kermaa, juustoa tai kanaa.

Hyvin harva syö perunaa siten kuin Kaunistavassa ohjeistetaan. Kasvisten kanssa ja maltillisella määrää laadukasta rasvaa.

Eli kun jätät perunan ruokavaliostasi pois, jätätkin usein paljon kaikkea muuta pois tai rakennat ateriasi ilman tärkkelystä jolloin kaikki muu sulaa paremmin ja luulet että ongelma on ratkaistu.

Muista siis että tässä puhutaan nyt perunasta ja vain perunasta, eli hampurilaispaikan rasvassa paistetut ranskalaiset eivät ole Kaunistavia, eivätkä ne mummon kermaperunat, muusi tai uuniperunat creme fraiche -täytteellä.

Perunat eivät aiheuta terveysongelmia, muut ainesosat joita niiden kanssa syödään, aiheuttavat.

Huomaa, että perunat eivät ole myöskään ”valkoista” ruokaa jota pitäisi välttää. Niitä ei voi verrata vehnäjauholeipiin ja jyviin kuten riisiin. Vaikka peruna on valkoista tai vaaleaa, se on hyvin ravintorikasta ja sen kuoressa on paljon ravinteita kuten aminohappoja, proteiineja ja fytokemikaaleja. Omenakin on vaalea sisältä, silti me miellämme sen hyvin ravinteikkaaksi ruuaksi, samoin sipulien sekä vaikka retiisien kohdalla. Miksi peruna olisi erilainen?

Pyri syömään perunaa mahdollisimman paljon kuorineen. Tämän kirjan resepteissä on aika paljon kuorittu perunoita ihan senkin vuoksi että suurin osa ei ole tottunut perunoiden kuoriin. Kuoria on hyvä kuitenkin opetella syömään. Perunassa kannattaa mahdollisuuksien mukaan panostaa luomuun ja varsinkin siinä tapauksessa kuoret on hyvä ehdottomasti syödä.

Yksinkertaisimmillaan oma peruna-ateriani on luomuperunoita höyrytettyinä kuorineen. Sen lisäksi että se on helppoa, se on myös todella Kaunistavaa ja eheyttävää. Yritä sisällyttää tällainen ateria aika ajoin päiviisi. Lisukkeiksi voit sitten tilanteen ja halun mukaan ottaa muita Kaunistavia ruokia. (Tarkemmin opit yhdistelemään aterioita Kaunistavilla kursseilla tai henkilökohtaisessa valmennuksessa.)

5AF422E7-73CB-4AF1-B6A5-C07A13A78910.JPEG

Perunan kuori on yksi ravintoainepitoisimmista ruuista maan päällä.

Peruna kokonaisuudessaan on tärkeä ja oleellinen ruoka terveydellesi; perunan mukula vetää maasta mineraaleja, niissä on korkea kalium-pitoisuus sekä paljon B6-vitamiinia ja huikea tarjonta aminohappoja kuten lysiiniä hyvin imeytyvässä muodossa.

B6-vitamiini tekeekin perunasta niin sanottujen paljon ajattelevien tai aivojaan paljon käyttävien ehdotonta ruokaa. Perunoissa on korkea aminohappopitoisuus joka ehkäisee virusten kasvua. Esimerkiksi lysiini on tehokas ase syöpää, viruksia, tulehdusta sekä maksasairauksia vastaan.

Perunat ovat taistelukavereitasi mikäli toivot pääseväsi eroon autoimmuunisairauksista tai muista kroonisista sairauksista tai haluat rauhoittaa hermostoasi ja ruuansulatusjärjestelmääsi.

Perunat ovat antiviraalisia, antibakteerisia, tuhoavat sientä ja rauhoittavat stressaantunutta kehoa. Ne ovat aivoruokaa joka pitää sinut maadoittuneena sekä keskittyneenä. Perunat ovat täynnä hyvää glukoosia joka antaa kehollemme, lihaksillemme ja aivoillemme täydellistä energiaa sekä auttaa maksaa pitämään glykogeenivarastonsa hyvänä jotta se voi suojella meitä verensokeriongelmilta, painon nousulta, rasvamaksalta, ja esimerkiksi likaisen veren syndroomalta.

Perunat pitävät maksan tasaisen toimivana jolloin kehomme voi tasaisen hyvin.

Mikäli olet tähän asti ajatellut, että peruna on vain tärkkelystä joka kertyy vyötäröllesi, on aika uusia tämä oppi. Ne ovat kaikkea muuta kunhan vain saavat siihen mahdollisuuden. Peruna on kasviksista yksi parhaimpia joita me voimme syödä vaikka joka päivä.

Ja kuten kaikilla Kaunistavilla ruuilla, myös perunalla on oma kykynsä auttaa meitä henkisesti. Perunat tarjoavat meille perustaa ja voimaa silloin kun tunnemme olomme sumeaksi, huimaavaksi, sumuiseksi, vaivaantuneeksi tai tuuliajolla oleviksi. Mikäli egosi kuluttaa sinusta energiaa, perunat tarttuvat nöyrään vahvuuteemme päästäen pintaan toksiiniset emootiot jotka estävät meitä menestymästä elämämme sellaisilla osa-alueilla jotka ovat oikeasti tärkeitä.

Perunat uudelleenohjaavat meitä, auttavat meitä tuntemaan kiitollisuutta kokemuksistamme ja ohjaavat meitä tekemään päätöksiä todellisesta minästämme ilman egoa.

Jos sinulla on koskaan ollut olo jolloin tunnet että sinulla olisi niin paljon annettavaa mutta tarjoamaasi ei oteta huomioon, peruna on ruoka joka auttaa sinua tässäkin. Se on juuri se aliarvostettu jonka todellista voimaa ei tunneta.

Perunat muistuttavat meitä unohdetuista lahjakkuuksistamme, elämäntehtävistämme sekä lahjoistamme joita meillä olisi antaa ja jotka muuutoin jäävät helposti jokapäiväisen elämän alle.

Perunat kasvavat nipuissa, ne tulevat maan pinnalle ryhmässä ja tarjoavat siten ison perheen suojan ja vahvuuden tuntua niille joilla ei sitä ole. Isossa perheessä kasvaneet saavat perunasta voimaa jatkaa samoja suojan ja vahvuuden tunteita. Perunat tulevat ryhmässä siksi että ne ovat kuin iso ryhmä rakkaita, valmiina suojaamaan sinua.

Kun sinusta tuntuu että elät maailmassa jossa meidän oletetaan ja odotetaan toimivan ja olevan tietynlaisia, perunoiden viisaus ja maadoittuvuus auttaa meitä. Muistuta itsellesi että sinä olet pinnan alla, et sitä miltä pinta näyttää ulospäin ja että olet kannatettu sekä arvostettu.

Näiden herkullisten uuniperunoiden reseptin löydät täältä.

Näiden herkullisten uuniperunoiden reseptin löydät täältä.

Vinkit!

Perunat on parasta syödä luomuina. Perunan ravintoaineteho säilyy parhaiten kun ne höyrytetään kypsiksi ja syödään sellaisenaan.

Höyrytä ylimäärä perunoita ja säilytä niitä jääkaapissa. Tee niistä salaattia yhdessä lehtivihreiden kuten pinaatin kanssa. Perunoiden entsyymit vahvistavat salaatin alkaloidien hoitavia tehoja jolloin syöt tehokkaasti eheyttävän aterian.

Kokeile laittaa siivu raakaa perunaa yskänrokkoon, se auttaa!

Aina kun juhlit, muista sisällyttää perunat juhlamenuun! Ne tukevat ja tehostavat juhlan tunnetta ja auttavat pitämään muistoa yllä pidempään.

Perunat ovat loistavia imemään esimerkiksi langattomasta verkosta, matkapuhelimista ja muista elektromagneettisista verkoista aiheutuvia negatiivisia vaikutuksia. Ne pystyvät myös imemään itseensä negatiivista energiaa jota me tuomme mukanamme esimerkiksi töistä kotiimme. Laita peruna kulhoon ja keittiön pöydälle tai johonkin muualle kotiisi lähelle verkkolaitteita ja vaihda se uuteen aina viiden - seitsemän päivän välein. Älä syö tätä perunaa!

Kuka nyt syö perunaa?! Minä ainakin!

21 Helppoa tapaa valmistaa herkullista perunaa saat reseptikirjastani Kaunistavat Perunaruoat, sen voit ladata täältä.

-Minna

Tämäkin kaikki perunatieto Medical Medium, Anthony William

Comment