Mikä ihme ne vatsaoireet oikeasti aiheuttaa?

TURVOTUS. KIPUILU. NÄRÄSTYS. TULEHDUS.


Tämä postaus on tärkeä. Näitä asioita kysytään ja vatsaongelmat koskettavat todella monia. Minulta rukoillaan apua vatsan ongelmiin. Jo se kertoo, että apua ei oikein saa. Moni on kokeillut kaiken.

Eikä se kokeilu auta. Miksi? Koska jos et tiedä mikä ongelmasi aiheuttaa eli mistä ongelmat johtuvat on todella vaikeaa saada oikeaa apua. Ja tämä on surullista. Koska mikään diagnoosi tai yrittäminen ei silloin auta. Ja turhautuminen sekä stressi eivät kyllä helpota asiaa.

IMG_9697.jpg

Minä olen aina reagoinut vatsallani. Se on kipuillut, turvonnut, särkenyt, närästänyt, ollut kovalla ja löysällä ja vaikka mitä. Lapsena kärsin kovista ummetuksista ajoittain.

Olen aina ollut tietoinen ruokavalion yhteydestä vatsaani. Myös tunnetilat vaikuttavat paljon. Vatsa onkin fyysinen paikka isoille pelottaville ja tukahdutetuillekin tunteillemme.

26 -vuotiaana sairastin pahan refluksin. Diagnoosi oli vakava ruokatorven tulehdus. En pystynyt syömään ja öisin valvoin tuskissani rintakipujen kanssa joka yltyi oksentamiseen. Vatsasta tuli vain vihreää nestettä ja tunne oli kaamea.

Kävin viikon sisällä kaksi kertaa lääkärillä. Sain vahvan närästyslääkekuurin ja käskyn välttää kahvia sekä suklaata.

Söin todella pitkään lääkkeitä. Kahta erilaista. Siivosin ruokiani ja annoin vatsalleni aikaa palautua. Tämän tuskan jälkeen olin pitkään tarkka ruoissani ja aterioiden annoskoossa. Sillä tavoin pääsin pahimman yli.

Kuitenkaan sen jälkeen ongelmani eivät lähteneet häviämään vaan pahenivat. Akne lähti roihuamaan ja korvakivut kroonistuivat. Matkaan mahtui paljon ongelmaa.

Vatsan turvotus ja kipuilu on minulla ollut aina lähes päivittäistä. Siksi karppaamisen ja sen jälkeen paleon ja vhh-ruokavalion löytäminen oli helpotus. Niiden avulla sain turvotuksia vähemmälle. Syyn luulin silloin tietenkin olevan hiilihydraatissa! Fodmappiin en tässäkään vaiheessa uskonut mutta toki sitäkin tuli osittain kokeiltua. Koin kuitenkin vhh:n helpommaksi toteuttaa kuin fodmapin.

(Omasta mielestäni FODMAP ontuu jo siinä, että sitä on stressaavaa toteuttaa. Siellä on paljon terveellisiä ruokia ja listaukset ovat minusta hyvinkin epäjohdonmukaisia.)

Tänä päivänä ymmärrän niin paljon enemmän! On hieman jopa outoa kun vatsa ei temppuile eikä turpoile. Parhaiten vatsa voi aina ajanjaksoina jolloin en lisää päiviini mitään rasvaa. Tämä tarkoittaa siis, että ruokani ei ole täysin rasvatonta (koska jos syöt whole foods, et voi syödä rasvatonta) vaan siinä on ruokien omat rasvat. Lehtivihreissä on rasvaa, banaanissa on rasvaa, marjoissa on rasvaa!

Vatsani voi siis parhaiten aina silloin kun olen pidempään pitänyt niin sanottuja rasvattomia päiviä. Toki olisin sanonut näin paleoaikanakin, rasvan tilalla vain hiilihydraatti. Silloin en edes tietänyt mitä on vatsan täydellinen toiminta ja minkälainen se on kun kaikki on kunnossa.

Vatsa todellakin on rauhallinen. Se ei kaasuunnu, myllerrä eikä turpoa. Suoli tyhjenee oikeasti kunnolla yleensä enemmän kuin kerran päivässä. Tätä et tiedä ennen kuin koet sen!

Ja kun tähän suuntaan aletaan kulkemaan, matkalle mahtuu ihan kaikkea. Se onkin se kipuilevin vaihe. Ja sitä polkua ovat tallaanneet niin monet kaunistavaan lähteneet. Kyse on kuitenkin siitä, että nyt ei enää laastaroida vaan eheytetään. Korjataan ne syyt jotka ovat johtaneet vatsaongelmiin.

IMG_9707.jpg

Mitä ne syyt sitten ovat?

Kaikki lähtee paljon pidemmältä mitä sinä osasit ajatellakaan. Kaikki on voinut lähteä jo lapsuudestasi, kauan aikaa ennen kuin sinä varsinaisesti koit turvotusta tai muita ongelmia.

Pääsääntöisesti vaikka noudattaisit mitä vain ruokafilosofiaa tai et mitään, me syömme rasvaisesti. Kyllä! Jos et ole kaunistavalla detoxilla, syöt todennäköisesti rasvaisesti. Meidän pitää ymmärtää, että rasvan määrän ei kuulu olla ruokavaliossamme suuri eikä edes keskisuuri tai keskinkertainen.

Jos haluaa pitkää ikää ilman ongelmia, syö vähärasvaisesti. Oli sitten vegaani, kasvissyöjä tai sekasyöjä. Se koskee kaikkia. Sekasyöjät syövät rasvaa kaiken sen eläinproteiinin muodossa reilusti. Eläinproteiinipitoinen ruokavalio on aina rasvapitoinen ruokavalio. Siihen päälle tulee usein salaatinkastikkeet ja -öljyt sekä juustot, kermat ja muut herkut.

Kasvissyöjä syö usein kananmunia, juustoa ja muita maitotuotteita. Kaikki ne ovat runsasrasvaisia. Vegaani syö usein pähkinöitä, siemeniä, tofua ja avocadoja. Kaikki runsasrasvaista ruokaa.

Tämän päivän rasvatrendi ei helpota asioita. Kaikkien ongelmat kasaantuvat tällä tavoin.


Miksi niin moni sitten saa paleolla tai muulla proteiinipitoisella ruokavaliolla tuloksia?

Koska pitää aina muistaa, että kaikki on verrattuna mihin? Hyvin todennäköisesti nämä ihmiset tekivät parannuksen entiseen ruokavalioonsa verraten. Sieltä siivottiin pois pullaa ja karkkia, transrasvoja ja karjalanpiirakoita, valmisruokia ja suklaapatukoita. Tilalle myös otettiin kasviksia ja ehkä muutama hedelmäkin.

Sieltä hyvin todennäköisesti siivottiin pois patogeenejä ruokkivia ruokia kuten maitotuotteita ja gluteiinituotteita.

Siksi nämä ihmiset saavat tuloksia. He energisöityvät, laihtuvat, helpottavat kroonisten sairauksiensa oireita ja voivat yleisesti paremmin.

Verrattuna entiseen.

Pitää myös muistaa se, että runsasrasvainen (ja eläinperäinen) kuten ketogeeninen ruokavalio toimii anabolisten steroidien tavoin elimistössämme. Tämä tukahduttaa taudinaiheuttajia jolloin oireemme häipyvät / vähenevät ja me luulemme olevamme oikeilla jäljillä. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että tuolloin ongelmamme jää vain kytemään ja hyvin todennäköisesti liikkuu muualle elimistöön sairastuttaen meitä lisää.


Mistä tämä kaikki alkaa jos rasvainen ruokavalio on syypää?

Maksan tehtävä on tuottaa sappinestettä joka sulattaa ravintomme rasvat. Jos maksasi on heikentynyt tai heikko (johon on monia syitä kuten liiallinen rasva, patogeenit, toksiinit, raskasmetallit) sen kyky tuottaa sappinestettä heikkenee. Silloin ravintosi rasvat eivät enää sula kunnolla. 

Sulamaton rasva kerääntyy suolistoosi ja härskiintyy siellä. Tämä pilaantunut rasva tarjoaa oivallisen kasvu- ja oleilupaikan patogeeneille jotka taas aiheuttavat enemmän ongelmia kuten suolistosairauksia.

Jos et tässä vaiheessa ole huomannut vähentää rasvan määrää (mitä kukaan ei yleensä tee), maksan kyky tuottaa vahvaa sappinestettä heikentyy entisestään ja syömäsi rasvat sulavat entistä huonommin. Ne kerääntyvät ja pilaantuvat suolistoosi.

Kun maksan sappinesteen tuotanto on heikkoa, vatsasi yrittää kompensoida tilannetta tuottamalla enemmän suolahappoa. Happoa joka on itse asiassa seitsemän eri hapon yhdistelmä! Tämä suolahappo on vastuussa proteiinien pilkkomisesta.

Kun suolahapon tuotantoa on kiihdytetty koska sappineste on heikkoa tai sitä on liian vähän, suolahappo kuluu loppuun jolloin proteiinit eivät enää sula kunnolla tai ollenkaan ja siirtyvät mädäntymään suolistoomme.

Vinkki! Stressi kuluttaa vatsan suolahapot salamannopeasti!

Nyt meillä on pilaantuneita rasvoja ja mädäntyvää proteiinia elimistössämme. Tässä vaiheessa sinä et välttämättä ole vielä huomannut mitään. Ehkä pientä närästystä tai turvotusta silloin tällöin.

Kun aikaa kuluu ja maksasi heikkenee entisestään, tilanteesi pahenee ja saat lisää oireita.


Huomaa, että maksan tila on eri asia kuin maksan sairaus! Meille on myös kaikille annettu perintönä erilaiset maksat. Toisten maksa on rasittunut jo ennen syntymää, toisilla maksa jaksaa vaikka ruokavaliosta ei huolehdittaisi koskaan.


Moni lähtee silloin kokeilemaan dieettejä. Fodmap on yksi suosituimmista. Sitten ovat vähähiilihydraattiset ja muut trendiruokavaliot. Ruoista karsitaan usein omenat ja päärynät, vesimelonit ja perunat.

Tässä kohtaa mennään kuitenkin harhaan. Harva lähtee oikeasti karsimaan rasvoja. Niitä joista tilanne on alkujaan syntynyt!

Kun syöt omenan siinä tilanteessa jossa elimistösi on jo kuormittunut niistä pilaantuneista rasvoista ja proteiineista, se elvyttää samantien maksaasi ja käynnistää tehostetun ruoansulatuksen. Vanha pilaantunut moska lähtee sulamaan ja liikkumaan paljastaen alleen hautautuneet bakteerit ja virukset. Omenan ansiosta tämä kaikki moska lähtee liikenteeseen ja sinä koet seurauksena turvotusta, kipuilua ja jopa tuskaa.

Tässä kohtaa sinulle sanotaan, että omena ei sovi sinulle! Et voi syödä omenaa! Parempi välttää kaikkia fodmap-ruokia! Tai, että parempi syödä vain lihaa ja kasviksia ja rasvaa niin ei tule ongelmia.

Ongelma ei kuitenkaan ollut se omena. Se olisi ollut sinun pelastuksesi joka korjaa syntyneitä ongelmia. Mutta fodmapin mukaan sinun pitää jättää se nyt pois.

Omenat ovat yksi vahvimmista maksan eheyttäjistä. Ne nesteyttävät syvällä tasolla ja puhdistavat suolistoa.

Omenat ovat yksi vahvimmista maksan eheyttäjistä. Ne nesteyttävät syvällä tasolla ja puhdistavat suolistoa.


Fodmap on siis ongelma.

Fodmappiä seuraamalla pidät itsesi kipeänä loppuelämäsi ajan! Silloin et koskaan hoida syytä joka johti ongelmiin. Sinun pitää ymmärtää, että koskaan ei ollut kyse niistä hiilihydraateista joita fodmapissä kartetaan. Kyse on siitä mikä elimistössäsi oli vialla jo sitä ennen.

Tämä rasvan määrä joka on johtanut huonoon maksan toimintaan ja heikkoon rasvojen sulamiseen on ongelma myös muulla tapaa. Kun rasvat eivät sula ne ovat elimistössäsi. Ne lilluvat siellä ja tekevät sinulle pikkuhiljaa insuliiniresistenssin.

Tässä on yksi syy siihen miksi siirryttäessä kaunistavaan ruokailuun (rasvat pois ja hedelmiä tilalle) verensokeri nousee korkealle. Insuliiniresistenssin vuoksi jonka rasva on siis aiheuttanut, sokeri ei pääse soluihin sisälle ja jää verenkiertoon.

Vaikka sinulla ei olisi diabetestä, sinulla voi silti olla alkavaa insuliiniresistenssiä jos olet syönyt kuten edellä kerroin.

Tämä johtaa usein myös fruktoosi-intoleranssi -diagnoosiin. Fruktoosi jää vereen rasvan vuoksi jolloin sinä saat diagnoosin ja luulet, että sinun pitää välttää hedelmiä vaikka tosiasiassa ne olisivat juuri sitä ruokaa joka kääntää ongelmasi paranemisen suuntaan.

Se syy mikä johtaa erilaisiin suolistosairauksiin löytyy myös tästä.

Heikentynyt maksa joka ei enää jaksa tuottaa tarpeeksi tehokasta sappinestettä ei kykene suojaamaan meitä bakteereilta ja viruksilta. Vahva sappineste tappaa patogeenit kun me altistumme niille. Vahva maksa myös omaa oman immuniteetin jolla se imee itseensä patogeenit ja tuhoaa ne.

Kun maksa ei kykene tekemään tätä työtään on patogeeneillä vapaa pääsy vatsaamme ja suolistoomme. Ja koska tässä kohtaa toinen suojamme, suolahappokin oli heikentynyt, sekään ei enää auta meitä tunkeilijoilta joita se normaalisti kykenisi tappamaan.

Nämä virukset ja bakteerit pääsevät nyt tulehduttamaan suolistosi ja monin tavoin aiheuttamaan ongelmia paikallisesti. Ja silloin sinä saat jonkun suolistosairauden diagnoosin.Mitenkäs sitten se närästys?

Tämä inhottava ja tuskainen ongelma jota ei oteta riittävän vakavasti on minullekin siis hyvin tuttu. Mutta mistä se johtuu? Koska jonkinlaista selitystä siitä on olemassa ja kaksikin eri teoriaa.

Siinä vanhassa teoriassa närästys johtuu siitä, että vatsa on liikahappoinen. Tähän vaivaan meille tarjotaan närästyslääkkeitä.

Uudemmassa teoriassa meille kerrotaan, että närästys johtuu siitä kuinka vatsa onkin liian vähähappoinen! Eli suolahappoa on liian vähän jolloin ruoka ei sula. Tähän taas tarjotaan lisäravinnetta (hcl) sekä entsyymejä purkista.

Kumpikin teoria on tavallaan oikeassa sekä väärässä. Mutta kumpikaan ei kerro itse syytä sille miksi vatsa on liika- tai alihappoinen.

Kun maksa ei tuottanut riittävästi sappinestettä, vatsa kompensoi tuottamalla enemmän suolahappoa. Ajan myötä senkin laatu ja tuotanto siten heikkenee. Me opimme edeltä kuinka suolahappo ja sappineste ovat tärkeä suoja bakteereja vastaan.

Kun nämä heikkenevät, bakteerikanta pääsee nousemaan. Tämä bakteerikanta vapauttaa huonoja happoja jotka nousevat sinulla vatsasta ja aiheuttavat niin sanotun närästyksen sekä polttelun tunteen.

Ruoka ei sula, bakteerien luovuttama huono happo nousee ylös ja sinulla on tuskainen olo. Mutta syy ei varsinaisesti ollut ali- eikä liikahappoisuudessa vaikka molemmat sinne päin ovatkin. (Liikahappoisuus tulee bakteerikannan luovuttamasta haposta ja alihappoisuus tulee kun oma suolahappomme on heikentynyt.)

Syy löytyy maksan heikosta tilasta! Se johtaa vatsan heikkoon suolahappotilaan. Joka taas johtaa ruoan mätänemiseen ja bakteerikannan nousuun joka taas johtaa huonojen happojen syntyyn.

Jos sinua närästää, se on vakava merkki siitä, että maksasi on heikossa tilassa! Närästyslääkkeet eivät korjaa tätä. Ne rasittavat maksaa entisestään ja laittavat laastarin happo-ongelmalle.

Ainoa korjaava toimenpide on muuttaa ruokavaliota. Suolahapon ja entsyymien syöminen purkista ei toimi kunnolla. Suolahappo on seitsemän eri hapon sekoitus, ei vain yksi happo. Syömällä sitä yhtä purkista saatat aiheuttaa epätasapainotilan. Samoin voi käydä entsyymeissä.

Paras keino korjata ongelma on ottaa jokapäiväiseen käyttöön sellerimehu ja vähentää ruokavaliosta rasvoja. Huomaa, että kaikki eläinproteiini on aina rasvaista ruokaa. Vähennä siis lihaa, kalaa ja kanaa sekä kanamunia.

Ota tilalle perunaa ja kasviksia sekä reilusti hedelmiä. Vain siten korjaat ongelman etkä vain laastaroi sitä. Tällä tavoin annat maksallesi mahdollisuuden eheytymiseen ja vahvistumiseen jolloin jonain päivänä se tuottaa taas vahvaa sappinestettä.

Sellerimehun tehot ovat mahtavat! Se palauttaa ajan kanssa vatsan suolahapot ja tuhoaa huonoa bakteerikantaa sekä elvyttää maksaa jotta närästyksesi saadaan korjattua.

Sellerimehun tehot ovat mahtavat! Se palauttaa ajan kanssa vatsan suolahapot ja tuhoaa huonoa bakteerikantaa sekä elvyttää maksaa jotta närästyksesi saadaan korjattua.

Nyt kun me aloitamme kaunistavan ruokavalion jossa rasvat lasketaan minimiin ja ruokiin tulee mukaan fodmap-ruokia, paljon hedelmiä ja marjoja sekä kasviksia, alkaa tapahtumaan korjaavia asioita jotka sinä kyllä tunnet!

Vatsa turpoaa, kipuilee ja tyhjenee mielivaltaisesti. Mikään ei tunnu toimivan ja voisi jo luulla, että kaikki menee huonompaan suuntaan eikä kaunistava toimi.

Näin ei kuitenkaan ole. On kyse eheyttämisestä. Siitä, että maksaa vahvistetaan, vaurioita korjataan, vanhaa putsataan ja kaikkea uudelleen rakennetaan. Ja se prosessi on tuskaisa sekä toisilla pitkäkin.

Jos turvotus ja eheyttämisoireet jatkuvat ja jatkuvat, sinun pitää vain jatkaa! Koska se tarkoittaa sitä, että maksasi ei ole vieläkään tarpeeksi vahva, sappinesteesi ei ole vieläkään tarpeeksi vahvaa. Suolahappotasosi eivät ole vieläkään korjaantuneet ja vanhat moskat eivät ole vieläkään poistuneet kokonaan.

Prosessia voi edistää niin, että jättää rasvat pois, kokonaan! Tai vähintään vähentää niitä radikaalisti. Sekä eliminoi rasvojen lisäksi kauneutta tuhoavat ruoat kuten gluteenin, maitotuotteet, rypsiöljyn, kananmunat, porsaan lihan, soijan ja maissin.

Ota tilalle paljon hedelmiä ja marjoja, kasviksia ja perunaa, bataattia ja vaikka kvinoaa. Ota jokapäiväiseksi tavaksi sellerimehu (katso youtube-video) joka rakentaa vatsan suolahapot uudestaan ja auttaa tuhoamaan patogeeneja.

Kunnioita yksinkertaisia aterioita kun eheytät itseäsi. Yhdellä aterialla ei tarvitse olla kaikkea mahdollista. Syö hedelmät ja marjat aina erikseen välttääksesi ruoansulatuksen jumeja ja ennen aikaista pilaantumista. Näin minimoit ylimääräiset rasitteet ruoansulatusjärjestelmässä.

Tärkeintä on ymmärtää, että fodmap -ruokien hiilihydraatit eivät ole syypää ongelmiisi. Hedelmät eivät ole ongelmiesi syy eikä kasvipohjainen ruoka.

Tärkeää on myös ymmärtää, että vaikka jättämällä ongelmia aiheuttavia ruokia pois, helpotat oloasi, et kuitenkaan korjaa sitä vaan vain eliminoit ruokia jotka laittavat asioita tapahtumaan.

Sitäpaitsi kauneus tulee hedelmistä, marjoista, kasviksista! Kauneus tulee kasvipohjaisesta ruoasta joka nostaa myös hyvinvoinnin täysin uudelle, paljon korkeammalle tasolle.

Sitä minä toivon sinulle <3

-Minna

Banaanit ovat vatsaongelmaisten must ruokaa. Kyllä! Ne hoitavat suolistoa ja puhdistavat elimistöä sekä antavat prosessiin tarvittavaa energiaa. Syö banaanit AINA ruskeapilkullisina, ei keltaisina tai raakoina. Silloin ne ovat liian raskaita sulateltavia ja saattavat sen vuoksi aiheuttaa ongelmia.

Banaanit ovat vatsaongelmaisten must ruokaa. Kyllä! Ne hoitavat suolistoa ja puhdistavat elimistöä sekä antavat prosessiin tarvittavaa energiaa. Syö banaanit AINA ruskeapilkullisina, ei keltaisina tai raakoina. Silloin ne ovat liian raskaita sulateltavia ja saattavat sen vuoksi aiheuttaa ongelmia.

Ps. Ihan kaikki vatsaongelmat eivät ole ruoansulatuksellisia. On myös olemassa neurologista vatsaongelmaa jossa vatsan ympärillä olevat hermot tunnetaan kipuina (tästä enemmän uudessa kirjassa).


Sen lisäksi tilanteesi voi olla jo niin huono (suoliston pinta on tulehtunut ja vaurioitunut), että se ei ole vielä valmis kaikille ruoille. Siksi eheytymiselle pitää antaa aikaa. Mukana kannattaa pitää kaikki ei-liikaa-tuskaa aiheuttavat ruoat ja kokeilla aika ajoin enemmän tuskaa aiheuttavia mutta HYVIÄ ruokia.


Pps. Huomaathan, että fodmap on teoria. Ei siis tieto ja totuus vaan teoria. Teoria joka on mennyt harhaan pahasti.


Ppps. Minä tiedän, että tämä asia menee tunteisiin. Olen saanut aika kovasanaista kritiikkiä siitä kun kritisoin fodmappiä. Mutta yritä ymmärtää, se ei ole auttanut ja on aika ottaa tietoisuuteen jotain muuta. Sitä löytyy esimerkiksi täältä.

Kevennys joka osuu itseasiassa totuuteen :)

Kevennys joka osuu itseasiassa totuuteen :)

Tämäkin tieto Anthony William, Medical Medium

Suosittelen suolisto-ongelmaisille lämpimästi tätä kirjaa.

3 Comments