Pitääkö laihduttajalle, lihasta rakentavalle, urheilijalle tai joogaajalle olla eri ruokavaliot?

Yleinen ajatus on, että urheilijan pitäisi syödä jollakin tapaa eri tavalla jaksaakseen.

Ajatus myös on, että lihasta kasvattelevan pitäisi syödä jollakin tietyllä tapaa saavuttaakseen maksimaalisen lihaskasvun.

Niiden lisäksi on tietenkin vielä laihduttajan ruokavalio.

Ja kaiken päälle on sitten ruokavalio joka on koko perheelle sopiva.

Ja sitten on vielä tämä Minnan opettama ruokavalio. Ruoka joka on vain naisille ja joka on kasvisruokaan höyrähtäneille hipeille jotka etsivät parantumista ja eheytymistä. Ruokavalio joka on miehelle liian kevyt ja lihasta kasvattavalle liian proteiiniton.

(Tämä ei siis ole totta vaan yleinen mielikuva kaunistavasta ruokavaliosta)

Me haluamme ajatella, että on ruokavalioita kaikkiin eri tarkoituksiin.

Tämä ajatus on minulla romuttunut viime vuosina täysin ja viime päivät ovat saaneet ajatukseni kirkastumaan tässäkin.

Koska miten se voisi olla niin, että ruokavalio joka pohjautuu totuuteen siitä miten elimistömme toimii ja mikä on meille parhaaksi sekä eheyttää, parantaa ja hoitaa ei olisi se sama ruokavalio joka nostaisi urheilijan suorituskyvyn korkeammalle tasolle?

Miten voisi olla, että ruokavalio joka parantaa aknen, ekseeman ja psoriasiksen ei toisi sinulle timmiä vartaloa ja fitnesslihaksia?

Miten voisi olla, että ruokavalio joka vahvistaa vastustuskykyä ja hoitaa sisäelimiä ei laihduttaisi?

IMG_1144.jpg

Miten voisi olla niin, että ruokavalio joka ruokkii meitä juuri kuten elimistöllemme on optimaalista ei toisi optimaalisia tuloksia laihduttamisessa, urheilussa, lihaksen kasvattamisessa tai perheen ruokkimisessa?

Miksi ihmeessä me tarvitsisimme eri ruokavaliot bodailuun, urheiluun, laihduttamiseen tai normaalielämään? Miksi kasvipohjainen, puhtaisiin ruokiin pohjautuva ruokavalio ei kävisi sellaisenaan kaikille meistä? Miksi toiset tarvitsisivat vhh:n tai fitnessruoan? Miksi yksi ja sama ruokavalio ei sopisi kaikkeen kun se kerran eheyttääkin?

Jos meille hyvä rasvan määrä ruokavaliossa on 5 - 15% kokonaisenergian saannista niin miksi se olisi urheilijalla mitenkään eri? Tai laihduttajalla? Tai jos meidän elimistömme ensisijainen energianlähde on hiiilihydraatti niin miksi se ei olisi sitä laihduttajallakin?

Sinun pitää nyt ymmärtää tämä. Minä en ole täällä saarnaamassa vegaaniuden puolesta tai käännyttämässä ketään kasvissyöjäksi. Minä olen täällä jakamassa tietoa siitä mikä ruoka tekee meille oikeasti hyvää ja mikä ei tee.

Olet urheilija, laihduttaja, kotiäiti tai bodari. Sillä ei ole merkitystä. Sama ruoka on se joka parantaa sinun tavoitteidesi saavuttamista kuin se joka parantaa kroonisesta sairaudesta kärsivän ihmisenkin.

Siihen ei tarvita eri ruokavaliota. On vain variaatioita. Joka tarkoittaa sitä, että urheilijan pitää syödä määrällisesti enemmän ja timmiin kuntoon haluavan on oltava tarkkana kaikista makroista ja energiamääristä.

Laihduttajan pitää noudattaa päivästä toiseen johdonmukaisesti ja kotiäidin pitää vain pitää huoli, että ruokaa on riittävästi.

Kaunistava ruoka ei ole kenellekään huono. Ei bodarille eikä laihduttajalle. Eikä urheilijalle. Tuloksia joutuu vain hakemaan vähän eri tavalla. Pitää opetella ymmärtämään kehoaan.

Pahinta on se, että yhdistelee eri oppeja. Mikään ei silloin toimi mitenkään. Kaunistavan kanssa ei koskaan saa yhdistellä mitään muuta oppia. Onko tämä sitten liian takakireää ja ehdotonta? Ei. Sinä voit syödä mitä vain ohi ohjeiden mutta älä silloin hae syytä tuloksettomuuteen ruokavaliosta. Minä haluankin tähän muistuttaa tämän jo ennenkin lausumani.

Me olemme kaikki erilaisia. Kaikille toimii vähän eri jutut. Kokeilemalla selviää.

Heitä romukoppaan kaikki nuo edeltävät väittämät. Ne ovat selittelyjä tietämättömyydelle. Niin kauan kun ei tiedetä mikä ihmistä vaivaa, kaikki parannusehdotukset ovat vain hakuammuntaa. Kun ei tiedetä miksi joku asia toisella toimii mutta toisella ei, on se helppo selittää yksilöllisyydellä.

IMG_1104.jpg

Me olemme kaikki fysiologisesti samanlaisia toiminnoiltamme. Ihan jokaisen elimistö rasittuu liiallisesta rasvasta ja proteiinista. Ihan jokaisen aivot käyttävät energiakseen glukoosia eikä rasvaa. Ihan jokaisen vatsaongelmat johtuvat jostain muusta kuin hiilihydraatista ja ihan jokaisen lihasssolut tarvitsevat mineraaleja kasvaakseen.

Meidän eromme johtuvat kuormista joita kannamme mukanamme kuten patogeenit ja raskasmetallit. Sekä siitä minkä kuntoiset elimet olemme perintönä saaneet. Toiset syntyvät jo rasittuneiden sisäelinten kanssa kun taas toiset ovat saaneet priimaa kamaa heti alkuunsa.

Kun vierekkäin laitetaan kaksi ääripäätä, sama ruokavalio tuo heille eri tuntemukset. Syy ei ole ruokavaliossa vaan henkilön elimistön tilassa.

Halusin vastata tähän minulta yleisesti kysyttyihin kysymyksiin jotta ymmärrys lisääntyisi paremmin. Muistathan, että tietoa on joskus vaikea ottaa vastaan mutta sen vuoksi ei kannata ampua viestintuojaa.

 

IMG_1023 2.JPG

Miksi vatsavaivat, autoimmuunioireet, kroonisen sairauden oireet ynnä muut vastaavat rauhoittuvat tai jopa loppuvat ketogeenisellä dieetillä jos se ei kerran ole meille hyväksi?

-Koska eläinperäisellä ja rasvaisella ruoalla on steroidimainen vaikutus elimistöömme. Me tunnemme silloin olomme kohenevan.

 

Miksi ihmiset näyttävät hyvältä ja laihtuvat proteiinipitoisella vhh ruokavaliolla?

-Koska siinä siivotaan yleisesti ruokavaliota. Pois jäävät monet pikaruoat, herkut ja ylimääräiset sörsselit. Ja koska runsas rasvan määrä elimistössä kiihdyttää elimistön toimintoja jotta se pääsisi nopeasti eroon ylimääräisestä rasvasta.

Se miksi ne eivät paranna koskaan kokonaan johtuu siitä, että runsasrasvainen ruokavalio ei koskaan pääse puhdistamaan elimistöä patogeenikuormasta.

 

Miksi proteiinipitoinen ruokavalio pitää nälkää hyvin?

-Koska syömäsi proteiini on tuskin koskaan pelkkää proteiinia. Eläinproteiinissa on AINA rasvaa ja rasva tyydyttää, tekee kylläisen olon (ja addiktoi). Kalorit tyydyttävät meidät, ei proteiini. Pähkinät ja siemenet ovat ihan sama asia.

Sen lisäksi nämä proteiinipitoiset ruoat sulavat hitaasti, täysinäisyyden tunne pysyy kauemmin poissa.

Lisäämällä proteiinia aterialle, lisäät yleensä kaloreita. Kalorit tyydyttävät, ei proteiini. Lisäämällä papuja, linssejä ym lisäät lautasellesi kaloreita. Se tyydyttää, ei niiden proteiini. Lisäksi ne ovat runsaskuituisia ja hitaita sulamaan joten täysinäisyyden tunne pysyy yllä pitkään.

 

Jos runsasproteiininen ruokavalio on meille haitaksi niin miksi niin moni voi sillä hyvin?

-Kaikki on aina verrattuna mihin. Mistä ruokavaliosta lähdettiin liikenteeseen, tapahtuiko parannusta ylipäänsä? (Energiamäärät, puhtaus, säännöllisyys, nälkävelan poistaminen)

Proteiiniajatuksen avulla siivotun ruokavalion ansiosta lisääntyvät yleensä kasvikset ja tietoisuus hyvistä hiilihydraateista. Se lisää hyvinvointia. Kyse on siltikin siitä oletko healthy enough? Eli syötkö kuitenkaan tarpeeksi terveellisesti?

Nämä ruokavaliot usein estävät sen. Jos keskittyy proteiiniin, menettää monta oleellista asiaa jotka auttaisivat oikeasti eheytymään kunnolla.

Kysy onko näillä ihmisillä kaikki ongelmat parantuneet? Onko heillä vielä kilpirauhasen lääkitys tai pms-oireet? Onko heillä univaikeuksia tai suurta magnesiumin tarvetta, ahdistusta, masennusta? 

Minulla ei ole mitään, ei mitään ongelmaa. Ja se lopputulos tuli vain kaunistavalla. Paleolla ynnä muilla hyvinvointini koheni ja luulinkin, että voin hyvin. Aknea lukuunottamatta näytinkin hyvältä, lihaksikkaalta ja hoikalta.

 

-Miksi Minna sinä et ole fitnesskunnossa mikäli tämä ruokavalio tuo senkin?

Minä en treenaa, elä ja hengitä siten, että voisin millään tasolla yltää fitnesskuntoon. Minä käyn salilla jotta elän vahvaa elämää ja pidän yllä sporttista ulkomuotoa.

Oma henkinen kasvuni on tässäkin asiassa ollut todella suurta. Mieleni ei edes anna minun treenata yli hyvinvoinnin. Raskas painoharjoittelu on raskasta hermostolle. Minä haluan vain kehittää en hajottaa.

Minä syön hyvin vapaasti. En rajoita energiamääriä ja annan itselleni lohtuun kaunistavaa ruokaa mikäli se sitä kaipaa. Siten ylläpidän myös henkistä hyvää oloani, en vain fyysistä ulkomuotoa.

 

Miksi ihmiset parantuvat myös näillä paleomaisilla dieeteillä?

-Pitää miettiä myös sairastelun vakavuutta. Oliko heillä vain vähän iho-ongelmaa ja pientä vatsan ongelmaa? Oliko heillä hieman hidastunutta kilpirauhasta tai väsymystä mutta ei kroonista monien vakavien ongelmien tuomaa sairautta?

Koska niille jotka ovat monia vuosia jo kärsineet vakavasti ja kokeilleet paleot, vhh:t, ketogeeniset, sekaruokailut ja muut ei ole riittänyt pelkkä proteiinin saannin tarkkailu ja ruokien siivoaminen sekä joidenkin eliminointi.

Kyse on siitä mikä oikeasti on riittävästi?

 

Jos ja kun kaunistava eheyttää aivan eri tasolla (olen sen jo nyt nähnyt monta kertaa ja maailmalla tapahtuvat eheytymiset mukaan lukien) niin en vain voi ymmärtää miksi urheilijan kehitykseen tai lihaksen kasvattamiseen tarvittaisiin jokin muu ruokavalio kuin totuuteen pohjautuva eheyttävä ruokavalio?

Ongelma on se, että tämä ei toimi mikäli otat siihen mukaan joitain muita ruokaoppeja ja sovellat tai et pysty vielä luopumaan muista. Ei se fitnessvartalo millään muullakaan ruokavaliolla tule soveltamalla tai töitä tekemättä. Ihan jokaisen erottuvan lihaksen eteen joutuu tekemään rutosti töitä ja pitämään ruokavaliosta tarkasti kiinni.

Kaunistavien ruokien lisääminen ruokavalioon on aina hyvästä. Mutta jos haluaa isompia ja todellisia tuloksia niin tätä pitää noudattaa. Ei soveltaa. Ja laittaa tavoitteiden mukaiset asetukset ruokamääriin ja laatuihin.

 

IMG_0623.JPG

Sitä mitä siinä matkan varrella eheytyessä tapahtuu käydään läpi taas 14.8.2018 alkavalla Kaunistavalla Detoxilla. Koska matkaan mahtuu paljon. Ja kun elimistösi saa mahdollisuuden eheyttää ja kääntää ne kaikki ruokailut jotka eivät ole olleet kaunistavia, tapahtuu asioita joihin sinä todennäköisesti haluat tukea ja ohjausta.

Sitä minä annan sinulle siellä. Olet sitten mukana mistä syistä vaan. Mutta mukaan kun tulee, avaa itselleen sellaisen oven joka vie mihin vain. Ja vähintään uuteen.

 

Kaunistavalla valolla,

-Minna

 

Ps. Sitä minun piti vielä sanoa, että jos ruokavalio parantaa jollain tavoin vointiasi niin on hyvin todennäköistä että se parantaa myös treeniäsi. Siksi kannattaa aina ensin unohtaa mitä ennen ja jälkeen treeni kuulu syödä -pohtimiset ja vain aloittaa syömään aamusta iltaan hyvin. Ennen pitkää huomaat, että se on parantanut myös treenitehojasi vaikka et olekaan panostanut treenin jälkeisiin tai etkoisiin aterioihin sen kummemmin.

 

Mukaan Kaunistavalle Detoxille pääset täältä.

Kaikki tämäkin tieto MM Protocols, Anthony William

Ja täältä voit katsoa videon siitä mitä minä söin yhden kaunistavan päivän aikana.

1 Comment