Perunoita! Uusia ja vanhoja, pääasia kun on, että niitä syö.

Tämä perunajuttu on yllättänyt minut. Minulla kasvoi kammo perunaa kohtaan jo lapsena. Perunamuusi sai oloni huonoksi. Joka kerta. Ja aloin pikkuhiljaa vihaamaan sitä ruokana. Kiukuttelin usein perunamuusista ja jätin sen syömättä.

Huomasin myös aikuisena, että kaikki perussuomalaiset kotiruuat joissa oli perunaa aiheuttivat minulle tukalan olon. Laatikot, kiusaukset, keitot. Perusruuat siis.

Sitten tuli tietoisuus hiilihydraateista ja tärkkelyksien 'huonoudesta'. Olin oikeastaan aika iloinen, että sain syyn kanssa jättää perunat pois. Ihan koska inhosin jo pelkästään niiden keittämistäkin. Ja vihdoin löytyi oletettu syy sille miksi vatsani turposi ja olotilani oli huono peruna-aterian jälkeen.

Hiilihydraatti ja tärkkelys!

Siihen päälle vielä se silloin vapauttavaksi tiedoksi muodostunut uskomus siitä, että tärkkelys lihottaa, nostaa verensokerit ja päätyy rasvaksi elimistöön.

Sehän oli oikea taivas minulle, perunan vihaajalle.

Mutta kun vhh ruokavalion noudattaminen jatkui ja hiilihydraattien tarve lisääntyi niin jotain oli pakko syödä. Tilalle tuli niin muodikas bataatti.

Hyvin yksinkertainen ateria höyrytetyistä perunoista ja parsasta. Kirsikkatomaatteja ja itsetehtyä hummusta jonka reseptiä en enää muista. Mutta siinä taisi olla kikherneitä, hieman tahinia, paprikaa ja porkkanaa sekä valkosipulia.

Hyvin yksinkertainen ateria höyrytetyistä perunoista ja parsasta. Kirsikkatomaatteja ja itsetehtyä hummusta jonka reseptiä en enää muista. Mutta siinä taisi olla kikherneitä, hieman tahinia, paprikaa ja porkkanaa sekä valkosipulia.

Bataatti on ja oli mukana Kaunistavassa ruokavaliossani joka alkoi neljä vuotta sitten.

Söin bataattia isoja annoksia, kolmen vuoden ajan. Ja siinä samassa opin ja koin kuinka kaikki se uskomus hiilihydraatteja ja tärkkelystä kohtaan oli kohdallani väärää. Vaikka olin uskotellut itselleni olevani sokeriherkkä.

(Luulin että aivosumuni, väsymykseni, karkin himoni, vatsavaivani ja jatkuva nälkäni olivat aina johtuneet hiilihydraateista -sokereista.)

Sillä tiellä olen edelleen, te tiedätte sen. Kaunistava Ruoka nojaa hiilihydraatteihin ja nautiskelee ihanista tärkkelyksistä.

Minulla bataatin on nyt vain syrjäyttänyt peruna. Bataatti ei enää maistu kuin harvoin. Tilalla on nyt Suomalainen luomuperuna.

Ja kuinka hyvää sekä hyvää tekevää se onkaan! Kaunistavaa ja voimaannuttavaa. Peruna on täyttävää ja lohdullista. Siitä saa paljon maistuvia Kaunistavia aterioita joiden jälkeen ei jää kaipaamaan mitään.

Ei lihaa, ei rasvaa. Eikä edes makeaa kun on osannut hoitaa senkin alta pois.

Höyrytettyä perunaa, salaattia ja tomaattia. Pannulla pienessä määrää kookosöljyä paistetut herkkusienet ja parsat. Annoksen viimeistelee Coco Aminos -kastike.

Höyrytettyä perunaa, salaattia ja tomaattia. Pannulla pienessä määrää kookosöljyä paistetut herkkusienet ja parsat. Annoksen viimeistelee Coco Aminos -kastike.

Itseasiassa se perunamuusi (rasvaan ja maitoon tehtynä) on kertonut omaa tarinaa herkälle keholleni jo lapsena. Ja kun kylkeen on vielä laitettu lihapullia tai kalaa niin vatsan reagointi on ollut täyttä totuutta jota olisi pitänyt kuunnella jo kauan sitten.

Minun ainakin. Ja perunaa yksinään ei olisi saanut syyttää.

Ähky olotila on kamala. Se tunne kun huomaat kuinka ruoka seisoo vatsassasi eikä liiku mihinkään. Se vie energiaa niin paljon.

Fysiologisestihan meillä on vielä todella paljon oppimista siinä mitä ruuansulatusprosessissamme oikein tapahtuu. Mutta Kaunistavat säännöt tässä kohtaa auttavat hyvinkin. Ne auttavat meitä ymmärtämään. Ja keventämään vatsan taakkaa jolloin me voimme paremmin.

Eläinproteiini ja tärkkelys eivät sula samalla aterialla hyvin. Se johtuu (muun muassa) ruuansulatusentsyymeistä. Ne eivät pääse kunnolla tekemään työtään seka-aterioissa. Yksi keino vähentää huonoa ruuansulatusta tässä kohtaa on pienentää annosta.

Höyrytettyä perunaa ja parsaa. Korianteria, tomaattia ja ituja.

Höyrytettyä perunaa ja parsaa. Korianteria, tomaattia ja ituja.

Ruoka sulaa tietenkin paremmin kun ei ole niin paljoa sulateltavaa. Mutta Kaunistavaan ideologiaan tämä ei mene. Minä en jaksa annoskokojen rajoittamista. Nälän pitää lähteä ja olon olla ruuan jälkeen tyydytetty.

Vatsan pitää saada tuntea olonsa täysinäiseksi ja mielen pitää saada siitä se hyvä olo. Se on minun mielipiteeni. Ruoka on täällä sitä varten, että me saamme siitä tyydytystä. Ei pelkästään polttoainetta ja ravinteita.

Pointtini on se, että perunaa ei olisi saanut syyttää missään vaiheessa. Ei edes lihomisesta tai sokereiden noususta. Ei mistään huonosta. Minun olisi pitänyt katsoa kokonaisuutta, sitä mitä kaikkea muuta söin. Samaan aikaan tai muutoin.

Tämä on niin yleistä nykyään. Koska me haemme pika-apuja. Me syytämme jotain ruokaa ja laitamme sen vastuuseen vatsaongelmistamme tietämättä sen enempää ja käyttämättä aikaa sen enempää asiaan syventymiseen.

Peruna on tänä päivänä ruokanani lähes joka päivä. Se on ollut suosikkini pitkän aikaa ja aina vaan sitä tekee mieli. Tiedostan hyvin, että jonain päivänä tämä voi muuttua mutta siihen asti nautin näistä.

Valmistan perunat yleensä höyryttämällä joka on se terveellisin tapa. Nautin sen joko täysin raakojen kasvisten kanssa tai kypsennettyjen ja raakojen. Maustan ja laitan yrttejä. Pidän kokonaisuuden yksinkertaisena ja syön paljon. Enemmän siis kuin kaksi perunaa.

Nälkäisinä päivinä menee 700 grammaa pelkkää perunaa. Vähemmän nälkäisinä menee 300 - 500 grammaa. Minä syön sen mitä jaksan ja mitä mieleni halajaa, huolimatta siitä mitä jokin laskelma tai ohjeistus minun käskisi syödä.

Vain sillä tavoin olen päässyt tasapainoon.

Yksi suosikeistani. Höyrytettyä perunaa ja herneitä. Mukana salaattia, sipulia, tomaattia ja kevätsipulia. Coco Aminos sopii tähän kastikkeeksi täydellisesti!

Yksi suosikeistani. Höyrytettyä perunaa ja herneitä. Mukana salaattia, sipulia, tomaattia ja kevätsipulia. Coco Aminos sopii tähän kastikkeeksi täydellisesti!

Nyt kun käsillä ovat parhaat peruna-ajat niin kannustankin syömään tätä eheyttävää Suomalaista herkkua! Jos mahdollista, osta luomua. Syö kuorineen koska kuoret sisältävät paljon hyviä ravinteita.

—-

Perunoissa on paljon kaliumia ja B6-vitamiinia. B6-vitamiini on tärkeää paljon ajatteleville. Niissä on erittäin hyvin imeytyvässä muodossa lysiiniä joka on yksi välttämättömistä aminohapoista.

Lysiini auttaa taistelemaan syöpää, maksasairauksia, tulehdusta sekä viruksia vastaan.

—-

Perunat ovat oikein syötynä vatsaystävällistä ruokaa. Ne antavat hyvän kylläisyyden tunteen ja tuovat lohtua.

—-

Mikäli olet pitkään ollut syömättä perunoita vatsaongelmien vuoksi tai esimerkiksi jonkin kroonisen sairauden takia, niin anna elimistölle aikaa tottua taas perunoihin. Hyvät ja eheyttävät tulokset eivät välttämättä ja yleensä tule heti. Mutta se ei ole merkki siitä, etteivätkö perunat sopisi sinullekin.

Se on merkki yleensä jostain muusta. Ja kokonaisuus pitää aina ottaa myös huomioon.

Omalla kohdallani peruna näkyi vuosia sitten yliherkkyystesteissä vaikka en ollut sitä juurikaan edes syönyt. Se oli aikaa jolloin noudatin paleomaista, hyvinkin kaiketonta ja tiukkaa ruokavaliota. Akneni oli pahana ja hormonitoiminta sekä vatsan hyvinvointi eivät olleet kohdillaan.

Se oli sitä aikaa kun noudatin tämän päivän trendioppeja ruuasta. Enkä ymmärtänyt, että vika ei ole minussa eikä siinä ettenkö olisi tarpeeksi tarkka.

Yksinkertainen toimii hyvinvoinnille loistavasti. Höyrytettyä perunaa, salaattia herneillä.

Yksinkertainen toimii hyvinvoinnille loistavasti. Höyrytettyä perunaa, salaattia herneillä.

Vika oli siinä etten tiennyt syitä ongelmiini enkä siten voinut hoitaa itseäni oikein.

Toivon sinulle hyviä peruna-aikoja! Kokeile rohkeasti äläkä anna heti periksi. Muista kokonaisuus!

-Minna

IMG_9232.JPG
Parin viimeisen päivän onnistunut kokeiluni. Perunanyytit varhaiskaaliin. Mössönä ja kastikkeena voi laittaa mitä vain Kaunistavaan sopivaa. 

Parin viimeisen päivän onnistunut kokeiluni. Perunanyytit varhaiskaaliin. Mössönä ja kastikkeena voi laittaa mitä vain Kaunistavaan sopivaa. 

Ps. Mikäli ihmettelet sitä kuinka perunaa voi syödä noin paljon koska se on hiilihydraattia niin suosittelen tutustumaan laajemmalti asiaan. Maailma on täynnä ihmisiä jotka syövät niin sanotun high carb, low fat -ideologian mukaan.

Pelkkä Suomen mittakaava on todella niukka. Me olemme täällä tottuneet pieneen näkökulmaan ja muutamaan sanaan johon luottaa. Tietoisuuden ja katsomuksen laajentaminen on aina monin tavoin kannattelevampaa.

On siis jo aika ottaa peruna kiellettyjen ruokien listalta pois ja käyttää tämä paras kesän peruna-aika hyväksi! Vähennä rasvasta, prosessoidusta ruuasta ja proteiinista niin saat tilaa eheyttävälle perunalle.

Finelin mukaan perunassa on 65 kaloria / 100g. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka söisin 700g perunaa, saan kasaan vasta 455 kaloria.

Hiilihydraatteja tulisi 92,4 grammaa. Joka on kyllä oikeasti aika vähän vaikka noudattaisi paleota tai vähähiilaristakin.

700 grammaa perunaa on paljon. Siihen kasvikset päälle. Ateria olisi siis iso. Niin iso, että suurimmalta osalta se jäisi syömättä. Sokeriakin tuossa olisi Finelin mukaan vasta 3,5 grammaa.

Peruna on siis minun ymmärrykseni mukaan kevyttä ruokaa joka kyllä silti antaa tyydyttyneen tunteen. Painonhallintaa parhaimmillaan. Vatsa täyttyy, mieli tyydyttyy mutta olo ja keho pysyvät kevyenä. Proteiiniakin tulee (muista kuoret!). 700 gramman annoksessa on 11,2 grammaa proteiinia.

Täältä voit lukea artikkelin perunamyyteistä.

Comment