Kaunistava hummus on vatsaystävällisempi ja ilman lisäaineita, pelkkää hehkua sinulle!

Hummus on, miten sen nyt sanoisi? Vegen creme bonjour. Se on vegen majoneesi ja leivänpäällinen, se on ihanaa lisuketta ja hyvää hummusta voisi syödä vaikka joka päivä.

Hummuksessa on kuitenkin hieman haasteita Kaunistavuuden kannalta.

Jo pelkästään sen perusraaka-aine, kikherne on haastava ruuansulatukselle. Sen runsas proteiini- ja tärkkelyspitoisuus on yhdistelmänä raskas sulateltava. Tämän me tiedämmekin jo Kaunistavissa.

Sen lisäksi hummukseen laitetaan yleensä tahinia, seesaminsiementahnaa. Ja sehän ei myöskään helpota ruuansulatusprosessiamme. Koska tahini on proteiini. Ja muistathan, että kikherneet ovat tärkkelys, huolimatta niiden runsaasta proteiinipitoisuudesta. Siksi niitä ei ole hyvä yhdistää.

Kaupan hummukset ovat usein myös kovin lisäaineisia ja huonoilla rasvoilla kyllästettyjä. Olen itse ostanut Lidlin hummusta jonkin verran. Se on niin hyvää!

Mutta kyllä minua haittaa se, että se ei ole Kaunistavaa vaikka sitä vain vähän söisikin. Ne rasvat ja se rasittavuus vatsalle. Ja ne lisäaineet eivät kyllä myöskään ole mitenkään eheyttäviä, parantavia tai parantumista edistäviä.

Kaunistavan hummuksen kehittäminen on ollut TO DO -listallani pitkään. Se ei vain ollut saanut tuulta alleen. Eilen tuuli muuttui, ha!

Taistelin itseni kanssa pitkään sen tahinin kanssa. Koska kyllähän siitä tulee hummukseen se tietty suolainen ja pähkinäinen maku. Muttakun se kaunistavuus kärsii niin paljon.

Dippaa erilaisia kasviksia Kaunistavaan hummukseen ja saat helpon sekä täyttävän kasvisaterian.

Dippaa erilaisia kasviksia Kaunistavaan hummukseen ja saat helpon sekä täyttävän kasvisaterian.

Päätin sitten, että tahini saa jäädä ja tilalle tulee raikastava ja kuohkeutta tuova kesäkurpitsa. Ja suolaisuuden voi sitten tehdä mausteilla ja suolalla.

Minä käytin tähän reseptiin öljynä macadamiapähkinäöljyä. Se on öljyistä ainut jonka mausta minä pidän suuresti. Makea ja täyteläinen. Mutta uskoisin, että halutessa enemmän hapanta ja suolaista makua, oliiviöljy toimii paremmin.

Tein oman hummukseni Vitamix-blenderilläni. Tämä on reseptin työläin vaihe. Vitamix jaksaa tahnan kyllä tehdä mutta sekin vaatii hieman rauhallisuutta tekijältä.

Uskoisin, että tehokas sauvasekoitin pystyy tämän hummuksen tekemään myös jos sinulla ei ole niin sanottua high speed blenderiä kuten Vitamixiä.

Muutoin resepti onkin sitten hyvin helppo! Ennakointia vaaditaan hieman koska Kaunistavat kikherneet valmistetaan itse. En siis suosittele tölkkiherneitä tässäkään kohtaa.

Kikherneiden vatsaystävällisyys paranee huomattavasti kun liottaa niitä kylmässä vedessä vähintään 24 tuntia ja keittää sen jälkeen reilun tunnin ajan kypsiksi.

Oma vatsani kestää nykyään kikherneet hyvin. Pyrin silti aina pitämään niistä koostuvat ateriat hyvin simppeleinä. Ja ehdottomasti yhdistelemään Kaunistavasti.

Huomaan kyllä, että jos syön kikherneitä useampana päivänä peräkkäin niin ruuansulatukseni hieman jumittuu. Huomaan, että useamman päivän kikherneily tuo tukkoisuuden tunnetta vatsaan ja maha hieman ehkä pömpöttää.

Pidä siis Kaunistavat ajatukset mielessä!

Eli oikea yhdistely ja yksinkertaiset ateriat. Huomaa myös se, että raskaan sulavuuden vuoksi kikherneateriat kannattaa syödä vasta myöhemmin päivällä. Ei siis heti lounaalla. Vasta päivällisellä.

Mutta nyt reseptiin!

IMG_5744.jpg

Tästä Kaunistavasta hummuksesta tuli kuohkea ja maukas. Suolan määrää kannattaa säätää pikkuhiljaa kokeilemalla ja maistamalla. Mausta muutoin oman makusi mukaan. Uskoisin, että ravintohiivahiutaleet toisivat tähän myös herkullisuutta lisää.

 

Kaunistava hummus

  • 4 dl keitettyjä kikherneitä
  • 2 dl kuorittua kesäkurpitsaa (mitattu pieniksi paloiksi pilkottuna)
  • 1 luomuvalkosipulinkynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl macadamiaöljyä / laadukasta oliiviöljyä
  • 1/3 - 1/2 tl paprikajauhetta
  • Suolaa oman maun mukaan
  • Vettä 2 - 5 rkl, säädä määrää tarpeen mukaan jotta saat hyvän koostumuksen

Laita kaikki ainekset suolaa ja paprikajauhetta lukuunottamatta blnederiin ja muusaa rauhallisesti tasaiseksi massaksi. Säädä ja lisää veden määrää tarvittaessa.

Kaunistava hummus säilyy jääkaapissa pari päivää. Nauti sitä runsaiden kasvisten kanssa jotta saat ruuansulatukseen avun runsaista entsyymeistä.

Hummus maistuu comfortoivalta ja täyttävältä kauraleivän päällisenä.

Hummus maistuu comfortoivalta ja täyttävältä kauraleivän päällisenä.

Oma suosikkini on laittaa punaisen paprikasiivun päälle Kaunistavaa hummusta.

Oma suosikkini on laittaa punaisen paprikasiivun päälle Kaunistavaa hummusta.

Kokeile vapaasti eri kasviöljyjä löytääksesi omaan makuusi sopivan. Kunhan muistat pitää öljyn määrän maltillisena ja käyttää laadukkaita öljyjä.

Itselleni Kaunistava hummus maistuu parhaimmalta uuniperunoiden kanssa, kauraleivän päällä ja kasvisten dippinä. Todella herkkua se on punaisen paprikan kanssa. Minkä kanssa hummus maistuu sinulle? Milloin se on parasta?

Mennään uuteen viikkoon Kaunistavasti!

-Minna <3

Ja lisää Kaunistavia reseptejä täällä.

3 Comments