Ensin pitää ymmärtää, että detox ja paasto ovat kaksi eri asiaa. Niitä ei saisi sekoittaa toisiinsa.

Suora vastaukseni on kyllä. Kyllä sitä tarvitaan. Ajatukset, odotukset ja toteutukset sen ympärillä ovat vain usein täysin vääränlaisia. Ja siksi voit jopa ajatella, että detox on jotain joka ei koske sinua. Tai, että koska elelet ja syöt puhtaasti, sinun ei tarvitse ajatella elimistösi puhdistamista.

Ensin pitää ymärtää, että detox ja paasto ovat kaksi eri asiaa. Niitä ei saisi sekoittaa toisiinsa.

Detox tarkoittaa elimistön puhdistumista toksiineista, kaikista niistä myrkyistä joita elimistöösi kertyy joka päivä. Ruuasta tulevia, ympäristöstä tulevia, kemikaaleista tulevia ja huonon ruuansulatuksen aiheuttamista toksiineista tulevia myös.

Paasto taas tarkoittaa sitä, että annat elimistöllesi mahdollisuuden levätä jotta se saisi breikin jatkuvasta ruuan sulattelemisesta.

Detoxin aikana voi ja kuuluu syödä. Paaston aikana pyritään nauttimaan vain nestemäistä ravintoa kuten mehuja. Tänä päivänä moni toteuttaa paastoa myös rasvan voimalla. Rasvakahvit ja muut vastaavat juomat tuovat paaston tuntua monen elämään.

Mehupaastot voivat hyvinkin toimia myös puhdistavina, tiettyyn pisteesen asti. Rasvakahvin voimalla paastoaminen ei sitten taas enää puhdista elimistöäsi vaan pitää sen ketoosimaisessa paastotilassa. Mehupaastojen puhdistamiseen tarkoitettu huono puoli on se, että elimistö saattaa lähteä puhdistumaan hyvinkin voimakkaasti jolloin oireilut ovat kovia.

Nopean puhdistusreaktion huono puoli on myös se, että elimistösi ei hyvinkään todennäköisesti pysty poistamaan kaikkea liikkeelle lähtenyttä toksiinimäärää, jolloin toksiinit palautuvat takaisin verenkiertoosi ja varastoituvat takaisin rasvakudoksiin ja aivoihin. Eli kaikkiin niihin toksiinien säilytyspaikkoihin mikäli maksa ei kykene kaikkia toksiineja käsittelemään.

Tästä nopeasta mehupaastopuhdistumisesta voit siis saada aika kovatkin jälkioireilut. Lisäksi haluan kertoa sen, että ei ole olemassa detoxia ilman kunnollista ruuansulatusta.

Miksei?

Toksiinit poistuvat suurelta osin suolen toiminnan mukana. Mikäli ruuansulatuksesi jumittaa suolistossasi tai syöt siten, että ruoka fermentoituu suolistossasi (ja siten vapauttaa myös lisää toksiineja verenkiertoosi) eikä se sisällä riittävästi hyviä kuituja jotka kuljettavat toksiinit pois, voit olla varma, että detoxia ei tapahdu.

Eli kaiken toksiinimäärän pitää myös tulla elimistöstäsi pois. Oikeasti pois. Tietenkin sitä poistuu myös nesteenä. Toksiineja poistuu ihon kautta, hikenä ja iho-ongelmina. Toksiineja myös hengitetään pois. Mutta suurin osa poistuu vessassa.

Siksi detox EI toimi ilman kunnollista ruuansulatusta.

Detox ei siis ole vain mehukuureja. Detox on sitä, että syöt puhdistavia ruokia kuten hedelmiä ja vihreitä sekä panostat ruuansulatuksesi optimointiin. Detox-ruokavalio ei ala aamulla rasvakahvilla ja proteiinipitoisella aterialla. Detox ei jätä hedelmiä syömättä eikä muutoinkaan painotu eläinproteiineihin.

Miksei?

Koska rasva estää tai vähintään hidastaa puhdistumista. Se myös hidastaa ruuansulatusta joka taas estää detoxia tapahtumasta. Rasva (myös siitä luomulihasta saatu eläinrasva) rasittaa maksaasi ja haimaasi jolloin maksa ei kykene aktiivisesti pitämään puhdistusprosessia yllä. Eläinproteiini taas tukkii ruuansulatuksesi moniksi tunneiksi ja sulaa suolistossasi hitaasti vapauttaen happoja jolloin sinä myrkytät itseäsi hitaasti sisältäpäin.

Olen siis vahvasti sitä mieltä, että detoxia tarvitaan. Joka päivä. Mutta sinun ei tarvitse eikä kuulu olla mehukuurilla. Detoxia voi toteuttaa ihan kevyesti joka päivä panostamalla sitä tukevaan ruokailumalliin. Tarvittaessa voi myös ottaa käyttöön hieman vahvemman detoxtavan jossa panostat sitten jo enemmän.

No tarvitaanko paastoa sitten ollenkaan?

Vastaukseni on neutraali. Paasto tekee hyvää (ei rasvakahvilla toteutettuna) ruuansulatuksellesi. Se antaa sille lepoa joka taas vapauttaa energiaa sinulle. Mutta olen varovainen paaston suhteen muutoin. Saattaa olla, huom. saattaa olla, että pidemmät paastot eivät ole hyväksi naisten hormonitoiminnalle. Siitä on jo erinäisiä kokemuksia. Joten oma vahva suositukseni on jokapäiväinen pieni paasto kevyesti toteutettuna.

Sitä voi toteuttaa niin, että rauhoittaa illan viimeiset tunnit ja ajoittaa päivällisen vähintään 3-4 tuntia ennen nukkumaan menoa. Eli illalla ei sitten syödä enää mitään. Ja aamu aloitetaan sitruunavedellä ja annetaan elimistön rauhassa heräillä sekä käynnistyä ilman, että sinne ahdetaan heti jotain syötävää.

Ja sen jälkeen päivä aloitetaan hyvin sulavilla ruuilla, ei proteiineilla ja rasvoilla. Vaan esimerkiksi Vihreän Voima -smoothiellani joka on kuin luotu tähän tarkoitukseen.

(Vihreän Voiman reseptin löydät kirjastani täältä)

Mitä sinä hyödyt detoxista?

Puhdas elimistö on kaiken lähtökohta. Kun elimistösi puhdistuu toksiineista, pystyy se toimimaan paremmin SINUN hyväksesi. Allergiat, yliherkkyydet, väsymykset, ylipainot, vatsavaivat, migreenit ja päänsäryt, iho-ongelmat, sairaudet ja mitä vielä. Lista on loputon.

En ole lääkäri mutta haluan sanoa sinulle sen, että elimistösi haluaa toimia sinun parhaaksesi. Se ei halua kostaa sinulle mitään tai tuhota itse itseään. Se haluaa olla terve ja toimia kanssasi yhteistyössä. Sinun pitää vain antaa sille se mahdollisuus.

Onko tämä sitten hifistelyä ja liian vaivalloista elämäntapaa? Onko liian hankalaa noudattaa puhdistavaa ruokavaliota?

Ei ole. Aluksi kyllä voi olla. Koska niin moni asia todennäköisesti muuttuu. Mutta tämä EI ole hifistelyä. Kaikki ruoka-ainekset ovat perusruokaa. Ihan prismakamaa, ei sen kummempaa. Itse koen, että hifistely on sitä kun juodaan hopeavettä tai syödään kalliita lisäravinteita ja superfoodeja. Tai hapatetaan kaikki mahdollinen ruoka. Tai mietitään, että montakohan hedelmää voi päivässä syödä ilman, että lihoaa tai syö liikaa sokeria.

Tällaisia minulla tänään. Detox puhuttaa paljon ja minua harmittaa kun sitä markkinoidaan ja toteutetaan väärin. Ja varsinkin se harmittaa, että sitä myös ylenkatsotaan ja jopa vähätellään. Ja se harmittaa eniten, että ei ymmärretä ruuansulatuksen optimoinnin tärkeyttä detoxiin liittyen. Ne kuuluvat yhteen, ilman niitä ei toinenkaan pelaa.

Se on toimiva liitto. Sitä ei saa rikkoa. Eikä lähteä opettamaan ilman, että ymmärtää molempien osan.

Luennoin muuten Kaunistavasta Ruuasta KAUNIS HEHKU -tapahtumassa 11.3.2017 ! Jos haluat tulla paikan päälle kuuntelemaan niin osta lippusi EARLY BIRD -hintaan täältä.

Lisätietoa tapahtumasta saat täältä.

Ja Kaunistavat Smoothiet -kirjani saat ladattua täältä.

Nähdään KAUNIS HEHKU -tapahtumassa ja ihanan aurinkoista kevätfiilistä Sinulle💗

-Minna

Comment