Vesipaasto, mehupaasto, kuivapaasto ja pätkäpaasto. Tärkeitä pointteja jotka jokaisen pitäisi tietää ennen kuin lähtee paastoamaan!

Monia paastoja on promottu viimeaikoina terveellisinä ja hyväätekevinä, ne ovat olleet jopa jonkinlainen hyvinvointitrendi viime vuosina. Te jotka tiedätte minut, tiedätte, että olen jo pitkään sanonut etten suosittele rajuja paastoja mukaan lukien rajut detoxpaastot. Tästä pidän edelleen kiinni ja tämä MM-oppi vahvistaa sitä edelleen.

Pitää tietää mitä tekee, milloin tekee ja miten tekee.

Olen jo pitkään ollut paastojen suhteen hyvin harkitseva. Oleellista on ymmärtää, että paasto on elimistölle detoxia jossa annetaan ruuansulatukselle lomaa mutta detox ei ole paastoa. Väärin toteutettu paasto ei ole paastoa ollenkaan (esim. rasvakahvilla toteutettu paasto ei detoxaa mutta antaa toki hieman kevennystä ruuansulatukselle). Väärin tehtynä paasto saattaa olla aivan liian rajua detoxia ja jopa vakavasti vahingoittavaa elimistölle ellei tiedä tarkkaan mitä tekee, milloin tekee ja miten tekee.

Siksi päätin kirjoittaa tämän nyt heti kun aiheesta ilmestyi Medical Mediumin blogaus. Tämä postaus on siis suomennos siitä sekä MM radioshowsta ja joissain kohdissa olen voinut lisätä AW:n tietoa johonkin asiaan. Tämä postaus ei siis ole oma mielipiteeni tai oma johtopäätökseni tai jokin teoria. Tämä postaus perustuu totuuteen ja puhtaaseen tietoon siitä miten elimistömme toimii. Ja lähteenä toimii tietenkin Medical Medium.

Siksi tässä voi tulla esiin paljonkin asioita joita sinä et tietänyt tai joita sinä olet oppinut eri tavalla. Nyt onkin aika ottaa vastaan uutta oppia ja opetella ymmärtämään kehoamme paremmin, unohtaa trendit ja alkaa kunnioittamaan kehon toimintoja.

Mikäli tämä tieto tuntuu sinusta loukkaavalta, huomioithan, että sen tarkoitus ei ole loukata tai aiheuttaa kenellekään harmia. Tämän tiedon on tarkoitus levitä jotta ihmiset saisivat oikeanlaista tietoa hyvinvoinnistaan ja voisivat välttää vahingot joita tulee kun tehdään asioita väärin oikean tiedon puutteessa.


Kun paasto toteutetaan oikein, se voi olla hyvin eheyttävää ja parantavaa. Niin henkisesti kuin fyysisestikin. Mutta paastolle pitää olla oma aikansa, sille pitää olla oikeat lähtökohdat ja se pitää toteuttaa oikein.

Jokaisen paastolle lähtevän olisikin hyvä olla ensin tietoinen miten maksamme sekä lisämunuaisemme toimivat. Ja nimenomaan miten ne oikeasti toimivat! Tämän opin voi lukea Anthonyn kirjoista Medical Medium sekä Liver Rescue. Yhdessä blogauksessa ei mitenkään pysty avaamaan kaikkea sitä tietoa jota nämä kirjat sisältävät.


Mitä paastoaminen tarkoittaa maksallesi?

Maksasi on uskomaton ja vahva elin. Sillä on elintärkeä tehtävä käsitellä kaikki mahdolliset toksiinit, lääkkeet, kemikaalit, patogeenit, muovit, torjunta-aineet ja monet muut elimistöämme turmelevat aineet ym.

Maksamme tekee valtavasti töitä jotta se voisi estää noiden myrkkyjen pääsyn verenkiertoomme jossa ne vahingoittaisivat sydäntämme, aivojamme, keskushermostoamme sekä muita elimiämme. Kun olosuhteet ovat oikeat, maksa vapauttaa noita käsittelemiään ja varastoimiaan toksiineja kehostamme pois virtsan sekä ulosteen kautta.

Maksa ei halua, että sitä pakotetaan mihinkään. Se on kuin lapsi joka seisoo uima-altaan reunalla odottaen rohkeuttaan hypätä altaaseen. Jos lapsi työnnetään veteen ilman, että hän itse on siihen valmis, luottamus rikkoutuu ja uudelleenyritykseen voi mennä kauan aikaa.

Sama tapahtuu maksalle mikäli me painostamme sitä liikaa. Vääränlainen ja liian raju paasto työntää maksan väkisin yli omien rajojensa jolloin se pakottautuu vapauttamaan liian paljon toksiineja verenkiertoon. Munuaiset ja suoli eivät kuitenkaan pysty poistamaan liian suurta määrää toksiineja joten loppu jää verenkiertoon.

Tämä liiallinen toksiinien vapauttaminen johtaa kahteen asiaan. 1) Verenkiertoon jäänyt liiallinen määrä toksiineja voi vahingoittaa haimaa, pernaa, hermostoa, aivoja sekä sydäntä. 2) Toksiinien myrskypurkautuminen ja liiallinen määrä verenkierrossa laittaa maksasi hälytystilaan jossa se toimii ylikierroksilla yrittäessään kerätä vapautuneita myrkkyjä uudelleen sisäänsä. Tämä epäonnistunut toksiinien vapautus voi johtaa siihen, että seuraavalla kerralla kun sinä haluaisitkin antaa maksalle detoxmahdollisuuden, se pitää toksiineista tiukemmin kiinni kuin ennen. Tämä prosessi on maksalle raskas ja estää sen eheytymistä.


Koska EI pidä paastota?

Tärkeä huomioon otettava asia paastoamisessa on se, että paasto tarvitsee AINA valmistautumista. Me emme voi aloittaa paastoa tuosta vain, ketogeenisen, proteiinipitoisen, perussuomalaisen tai vaikka einesruokailun jälkeen seuraavana päivänä.

Kun maksasi on todella toksiininen, se ei ole oikea aika alkaa paastota. Mikäli ruokavaliosi on ollut rasvainen (kuten lähes kaikille meillä normaalisti on) eikä se ole sisältänyt runsaasti hedelmiä ja kasviksia, kehosi ei ole valmis paastoamaan. Se on silloin siihen aivan liian toksiininen!

Ja vaikka ruokavaliosi olisi ollut kevyt ja kasvipohjainen sekä puhdas pidemmän aikaa mutta olet altistunut kemikaaleille tai muille toksiineille (olet esimerkiksi parturi-kampaaja) niin elimistösi ei ole heti valmis paastoamiseen.

Näissä tilanteissa pitää ensin muuttaa ruokailujaan siihen suuntaan, että keho pääsee pikkuhiljaa varovasti ja tehokkaammin puhdistumaan. Kun olet antanut kehollesi mahdollisuuden tähän riittävän kauaksi aikaa (toisilla menee jopa vuosi tai kaksi), voit alkaa harkitsemaan oikeaoppista paastoamista.


Mistä aloittaa turvallinen puhdistuminen?

Paastolle valmistautuminen on hyvä aloittaa sitruunavesiaamuilla. Juo sitruunavettä ensimmäiseksi aamulla ja 30 minuuttia sen jälkeen sellerimehua. Ala eliminoimaan patogeenejä ruokkivia ruokia kuten gluteenia, maitotuotteita, kananmunia, soijaa, maissia ja rypsiöljyä. Pidä poissa runsasrasvaiset lihat kuten sika ja lammas. 

Vähennä selkeästi rasvan määrää ruokavaliossasi. Tämä koskee myös niitä hyviä rasvoja! Huomaa, että runsasproteiininen dieetti on aina rasvainen dieetti. Vähennä siis proteiinien määrää! Lisää hedelmien ja kasvisten sekä marjojen määrää ja anna kehosi tottua tähän riittävän kauan.

Tähän sopii hyvin myös kaunistava detox joka on tehokas mutta lempeä detox keholle. Se valmistaa kehoa ja auttaa maksaa tekemään tehokkaammin joka päivä työtään. Joidenkin ihmisten on hyvä olla kaunistavalla detoxilla kauankin ennen kuin he voivat ottaa mukaan paastot.

Jos minä olisin hypännyt paastoon heti paleoelämästäni, olisin varmaan kuollut, huh! Jo pelkästään se, että hyppäsin rajuun (rajumpaan kuin mitä kaunistava detox on) detoxiin heinäkuussa 2014, oli keholleni kova duuni ja shokki josta maksoinkin sitten yhdessä vaiheessa hintaa.

Olen siis itse tehnyt monia virheitä kaunistavani alussa. Minulla ei silloin ollut tätä MM-oppia apunani eikä ketään valmentajaakaan. Minulla oli vain oppimani ja intuitioni. Joka ohjasi kyllä hyvin mutta lisäoppi ei olisi ollut haitaksi ja kehoni olisi pystynyt varmasti eheytymään nopeammin ilman näitä takapakkeja.

Kaunistava detox, MM 28 päivän puhdistuskuuri sekä MM 3-6-9 detox ovat kaikki suunniteltu kunnioittamaan tätä kehon puhdistumisprosessia siten, että mitään ei pakoteta, ravinteita saadaan riittävästi jotta keho pääsee eheytymään ja maksaa kunnioitetaan sen prosessissa.

Jonakin päivänä näiden jälkeen kehosi on valmis isompaan puhdistumiseen, oikeaoppiseen paastoon. Mutta sitä ennen sinun on hyvä tietää paastoista nämä asiat myös.

Vesipaasto

Vesipaasto on vedellä paastoamista. Siinä juodaan vain vettä eikä syödä yhtään mitään. Lyhytaikainen vesipaasto on hyvä apu joillekin joissakin tapauksissa. Mutta se ei missään nimessä ole niille ihmisille joiden keho ei ole suhteellisen hyvin jo puhdistettu ja joilla ei ole riittävät (eli todella hyvät) ravinnevarastot elimistössään.

Jos sinä olet siinä pisteessä, että koet olevasi suhteellisen puhdistunut ja ravittu, voit kokeilla vesipaastoa mutta vain ja ainoastaan yhden tai kahden päivän ajan, ei yhtään pidempään. Näinä päivinä on kriittisen tärkeää, että pysyt hyvin nesteytettynä ja juot riittävän paljon vettä. On myös tärkeää ottaa nämä päivät levon kannalta, pysytellä kotona ja levätä. Autolla ajamiset ja muut vastaavat on hyvä tuolloin unohtaa koska vesipaastolla voi saada esimerkiksi yhtäkkinäisen huimauskohtauksen, kokea nopean verensokerin tipahtamisen tai tuntea olonsa muutoin heikoksi.

Toinen erittäin tärkeä pointti liittyen vesipaastoon on se, että siihen voi jäädä koukkuun. Vesipaasto voi muuttua hyvin koukuttavaksi!

Kun vesipaastoa jatkaa kaksi, kolme tai neljä päivää, ei haluakaan lopettaa. Ja kun jatkaa vielä viidenteen päivään, vesipaasto voi muuttua hyvin koukuttavaksi ja olotila olla euforinen sekä kirkas eikä paastoa haluakaan lopettaa enää.

Tämä johtuu siitä, että elimistö vapauttaa adrenaliinia. Adrenaliini koukuttaa. Ole siis varovainen! Ota nämä molemmat pointit huomioon jos haluat paastota vedellä. Sinun pitää olla suhteellisen puhdas elimistöltäsi ja ravittu. Ja adrenaliinikoukkuun ei saa jäädä kiinni. Pidempään jatkuneen vesipaaston tuoma hyvä ja koukuttava olotila ei siis ole merkki siitä, että elimistösi voisi mahtavasti vaan merkki siitä, että adrenaliini tekee työtään.

Valitettavasti moni kokeilee vesipaastoa koska he ovat sairaita. He ovat usein olleet jo jonkin aikaa sairaita ja ovat vajaita ravinteista jo pelkästään sen vuoksi, että heidän elimistössään on viruskuormaa (kroonisten sairauksien takana on patogeenit, siitä lisää voit lukea AW:n ensimmäisestäkin kirjasta).

Näissä olosuhteissa tai kun joku jatkaa vesipaastoa liian kauan, on lopputulos se, että paasto heikentää vastustuskykyä. Siitä johtuen ne virukset jotka alun alkaenkin sairastuttivat ihmisen, pääsevät vahvistumaan ja henkilö sairastuu pahemmin paaston jälkeen. Tätä ei ymmärretä vielä oikein vaan nämä paaston jälkeiset olotilat liitetään ja laitetaan detoxoireiden piikkiin.

Ihmiset joilla on hermostollisia ongelmia eivät voi lähteä vesipaastolle. Vesipaasto on aivan liian rankkaa keskushermostolle ja voi heikentää sitä rajusti. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisiä joilla on esimerkiksi ahdistusta, masennusta, päänsärkyjä, migreeniä, kroonista väsymystä, levottomat jalat, fibromyalgia, selkäkipuja, korvien soimista, vapinaa, nykimistä, kuumotusta tai pahaa hermosärkyä. Nämä kaikki ongelmat ovat hermostollisia ongelmia, siksi vesipaasto ei ole ratkaisu näihin.

Vesipaastolle lähdettäessä pitää olla hyvin tietoinen siitä miten kehomme ja maksamme oikeasti toimii (Liver Rescue -kirja!). Pitää myös pystyä lopettamaan ajoissa sekä antaa itselleen mahdollisuus lepäämiseen vaikka olo olisikin hyvä.

Kuivapaasto

Tämä on tärkein tieto kuivapaastosta (paasto jossa ei syödä eikä juoda mitään): Älä tee sitä ikinä! Ei ikinä! Tämänlainen paasto on traumatisoivaa keholle sekä aivoille. Se täyttää elimistön toksiineilla ja voit vaipua jopa sepsikseen eli verenmyrkytykseen. Toksiinit poistuvat maksasta mutta eivät pääse elimistöstä pois, kuivapaasto on siten erittäin vahingoittavaa munuaisille, maksalle, hermostolle ja aivoille. Se itseasiassa tuhoaa aivosoluja. Piste.Mehupaasto

Mehupaasto tarkoittaa paastoa jossa juodaan mehuja (ja vettä). Mehupaasto voi olla oikeinkin hyvä asia mutta siihenkin pätee paaston yleissääntö: sitä ei voi aloittaa tuosta vain. Siihen pitää valmistautua. Eli huonosta / rasvaisesta / proteiinipitoisesta ruokavaliosta ei voi yhtäkkiä siirtyä mehupaastoon.

Maksalle pitää antaa valmistautumisaikaa. Sinun pitää olla antanut elimistölle riittävän kauan rutiininomaisesti sitruunavettä, sellerimehua, eliminoinut patogeenejä ruokkivat ruuat (löytyvät kaunistavasta oppaastakin), vähentämällä rasvoja ja eläinproteiineja ja syömällä riittävästi hedelmiä sekä kasviksia.

Silloin me olemme vasta valmiita mehupaastoon, ei repien ja yhtäkkiä rajusti vaan hellävaraisesti valmistellen. Mehupaastolle ei kannata lähteä myöskään liian pitkäaikaisesti, se voi olla maksalle liikaa.

On myös tärkeää tietää ja ymmärtää, että mitä mehujen pitää pitää sisällään jotta sinä et tee hallaa itsellesi. Mehut eivät voi olla pelkästään vihreitä kuten lehtikaalia tai muuta salaattia josta puuttuvat tärkeät ja riittävät hiilihydraatit. Nämä oleelliset hiilihydraatit hidastavat detoxia jotta maksalle jää mahdollisuus vapauttaa toksiineja juuri sen verran kuin niitä pystytään käsittelemään pois. Lisää siis mehuihisi myös hedelmiä, ne ravitsevat kehoasi lukuisin ravintein ja tukevat sen jaksamista sekä lisämunuaisten jaksamista paaston aikana.

Hyviä mehuihin laitettavia hedelmiä ovat omenat, päärynät, kurkut ja appelsiinit. Vesimeloni blendattuna tai mehuna on loistavaa mehupaastolla! Nämä hedelmistä saatavat sokerit estävät myös aivojasi vahingoittumasta paaston aikana.

Pätkäpaasto

Pätkäpaasto on ollut viime vuosina muotia ja sen toteuttamiseen on monenlaisia ohjeita. Pätkäpaastossa pidättäydytään syömästä tiettynä ajanjaksona vuorokaudesta tai sitä jatketaan esimerkiksi kokonainen vuorokausi kerran tai pari viikon aikana.

Pätkäpaasto voi olla hyvä asia kunhan tietää mitä tekee. Se helpottaa monien vatsaongelmaisten vaivoja. Heillä joilla on tulehdusta suolistossa tai erittäin herkät hermot vatsassa, pohjukaissuolessa tai ohutsuolessa, pätkäpaasto voi tuoda helpotusta esimerkiksi aamuihin. He voivat mennä aamut juoden sitruunavettä ja sellerimehua ja vasta puolelta päivin syödä jotain kiinteää.

Ilta on toinen hyvä paikka pätkäpaastolle. Monille liian myöhään illalla, ennen nukkumaan menoa enemmän sulattelua vaativa ruoka vie yöunet ja haittaa unen laatua. Itse koen tämän vahvasti. Siksi vältän iltaruokailuja ja syön vain hedelmiä sekä juon kaunistavia mehuja tai nesteitä illalla. Moni ei edes tiedosta, että vatsan viereen illalla nukkuminen itseasiassa heikentää unta vaikka se sillä hetkellä väsyttäisikin.

Pätkäpaasto ei kuitenkaan ole pidemmäksi aikaa tarkoitettu varsinkaan jos siinä ei syö mitään joka helpottaisi lisämunuaisten toimintaa. Tässä pitää edelleen muistaa se, että mikäli me emme syö muutaman tunnin välein hyvää ravintoa, lisämunuaiset joutuvat vapauttamaan adrenaliinia verenkiertoon sokerin korvikkeena (näin käy myös vhh:lla ja ketogeenisella) ja kun tämä jatkuu pitkään, lisämunuaiset väsyvät ja liika-adrenaliini pääsee tekemään monia tuhojaan elimistössä.

Ole siis pätkäpaastossakin tarkkana! Aivojenkin vuoksi pitää elimistölle antaa hyviä riittävän usein sokereita sekä kaliumia ja natriumia luonnollisista lähteistä eli hedelmistä ja kasviksista. Yleisesti.

Paasto ei ole pikkujuttu. Minä koen, että elimistöni on vasta nyt näiden useampien kaunistavien vuosien jälkeen valmis mehupaastoihin. Niissäkin koen, että vasta yhden päivän mittaiset paastot tekevät hyvää enkä uskalla kokeilla yhtään sen enempää.

Minä tiedän, että paastoihin liittyen on monenlaista paastoammattilaista tai gurua antamassa erilaisia ohjeita niihin. Minä olen kuitenkin täällä kertomassa, että mikäli ei tiedä oikeasti miten kehomme toimii ja miten maksamme toimii, on mahdotonta antaa ohjeita turvalliseen paastoon.

Jos paastot kiinnostavat, kannattaa panostaa ehdottomasti Anthony Williamin kirjaan, Liver Rescue. Lukea se moneen kertaan läpi ja vasta sitten lähteä kokeilemaan paastoa kun on ensin saanut elimistönsä siihen tilaan, että se on sille valmis.

Moni joka on ollut joskus paastolla, maksaa siitä hintaa tänä päivänä. He kuluttivat aivojensa glykogeenivarastot ja ”iskeytyivät seinään” hyvinvoinnissaan jälkeenpäin. Tämä voi tapahtua vuosienkin jälkeen koska yleensä he eivät edes tiedä mitä ovat keholleen tehneet eivätkä ole koskaan siksi täyttäneet menetettyjä varastoja uudelleen.

Trying to ”fast-track your health with fast usually backfires.
— Anthony William

Yksi varoitusmerkki paastoihin liittyen on mehut, yrttinesteet, tinktuurat ymv. Siksi, että hyvin usein ne sisältävät alkoholia. Kaikki alkoholi tappaa hyödylliset bakteerit ja mikro-organismit vatsassasi. Mikäli paastokuurisi sisältää näitä, teet itsellesi aiotun hyödyn sijaan paljon hallaa.

Lopuksi on tärkeää palautuminen. Paastosta pitää antaa keholle kunnon palautuminen ja aika siihen. Yksi parhaimmista keinoista on jatkaa sellerimehun juomista päivittäin. Se suojelee ja eheyttää aivojasi, maksaa ja koko kehoa. Älä ala heti paaston jälkeen syömään tavallisia ruokiasi, elleivät ne koostu hedelmistä, kasviksista ja hyvistä tärkkelyksistä. Anna keholle aikaa palautumiseen -ei pihviin.

-Minna, joka aikoo kevään aikana mehupaastota silloin tällöin yhden päivän ajan

Tämäkin kaikki tieto Anthony William, Medical Medium