IMG_5304.jpg

Miksi meidän tekee krapulassa mieli pitsaa ja herkkuja?

Miksi krapulassa ruokahalu on loputon heti sen jälkeen kun huono olo helpottaa tai jopa siitä huolimatta? Ja onko alkoholi niin huonoa vai ehkä kuitenkin hyvää meille?

Me juomme. Alkoholia siis. Se kuuluu moniin kulttuureihin ja monien sosiaaliseen elämään. Monia kiinnostaa myös minun alkoholin käyttöni -ymmärrettävästi. Minä en ole absolutisti mutta olen monesti se kuski tai se joka on autolla liikenteessä.

Se on ollut aina niin. Mutta kaunistava on vahvistanut sitä. Minä voin juhlia ilman alkoholia eikä se ole minulle ongelma, joillekin muille ympärilläni se voi olla, mutta ei minulle.

Huolimatta kaunistavasta juon siis joskus. Aika harvoin kahta lasia enempää. Kaksi lasiakin menee todella harvoin. Mutta sekään ei ole päätös. Alkoholi on minulle fiilisjuoma jota juon silloin kun tilanne ja tunnelma on sen mukainen.

IMG_5272.jpg

Alkoholi ei ole minulla perjantaiherkku tai stressin vapauttaja. Se on hyvän seuran juoma ja asia jota en tissuttelisi tai käyttäisi pelkästään saadakseni tunnelman tai seuran vuoksi koska tiedän sen vaikutukset ihmiskehoon.

Minä en myöskään hukuta tai peittoa murheitani tai negatiivista mielen shittiä alkoholiin. Se ei siis ole minulle surun eikä murheenkaan juoma. Eikä varsinkaan tukahduttaja. Minä olen opetellut ottamaan vastaan sen mikä tulee -selvin päin.

Alkoholi ei kaunista ketään. Se EI helpota stressiä eikä se anna meille mitään hyödyllisiä ravinteita. Huolimatta siitä kuinka sinä voit olla lukenut punaviinin flavonoideista tai mistä vaan. Alkoholi EI paranna sairauksia eikä edes pienissä määrin tee fyysisesti hyvää kenellekään missään kohtaa. Unohda siis kaikki alkoholin puolustelut mitä tulee terveyteen, sellaisia ei ole ja minä haluan tehdä sen tässä hyvin selväksi. Alkoholi EI KOSKAAN TEE KENELLEKÄÄN MITÄÄN HYVÄÄ. Tilanteet tekevät -ei alkoholi.

Sellainen tilanne oli minulla lauantaina. Alkoholi oli illanvietossa mukana. Mutta alkoholi ei ollut syy siihen miksi minä koen kiitollisuutta hurvitteluillastani. Se on se tunnelma ja ilo, vapaus ja fiilis sekä tapahtumat joka sinä iltana olivat. Ja jotka eivät olleet vain alkoholin ansiota vaan ihmisten, paikkojen sekä universumin.

Minä siis käytän alkoholia mutta harvoin ja vielä harvemmin kahta lasia enempää. Kaunistavan myötä keho myös ilmoittaa aika vahvasti, että nyt nyt tyttö juot jotain joka ei meille sovi ja niin sen kuuluukin olla. Meille kuuluu tulla alkoholista krapula jotta ymmärtäisimme sen mikä myrkky se on elimistöllemme.


Mielenkiintoinen tietoisku!

Tiesitkö, että maksasi osaa varautua sinun juomiseesi? Se muistaa sen, että sinulla on tapana ottaa muutama olut töiden jälkeen illalla tai muutama lasi viiniä perjantaina viikon päätteeksi. Se muistaa ja varautuu siihen. Siksi moni tasaisesti alkoholia tissutteleva tai juova ei saa välttämättä mitään reaktiota viinistään.

Kun taas ihminen joka juo harvoin, kärsii enemmän ja monin tavoin.

Keho siis adaptoituu ja se on todella petollista. Me uskomme, että haittaa ei synny, että pari lasia hyvää viiniä ei tee hallaa koska mitään ei tunnu missään. Mutta samalla sairastamme pienen pienesti kroonisesti esimerkiksi verenpaineongelmia tai iho-ongelmia. Tai meitä närästää tai paino pyrkii nousuun.


En halua saarnata, alkoholi on jokaisen oma asia, kuten on ruokakin. Mutta koska opetan hyvinvointia, en voi tuoda alkoholia esiin hyvänä asiana vaikka sitä itsekin joskus käytän. Älkää siis ajatelko, että alkoholi kuuluisi kaunistavaan -ei kuulu. Piste.

Alkoholi on erittäin raskasta maksalle, tehden siitä laiskan ja ”pysähtyneen”. Alkoholi myös vahingoittaa maksasoluja. Se hidastaa maksan kykyä tehdä niitä tärkeitä yli 2000 kemikaalista tehtäväänsä joita sillä on. Alkoholi kyllästyttää jokaista maksan kolmea kerrosta. Maksalla menee 90 päivää aikaa selvitäkseen alkoholin aiheuttamista ongelmista!!!


Tähän vielä tärkeä fakta jota jaan usein mutta jota monikaan ei ole vieläkään huomioinut:

Alkoholi on kaikista pahin glukoosin valelähde. Kun maksasi saa maistaa alkoholia, se taistelee rankasti saadakseen täytettyä glukoosin ja glykogeenin varastonsa alkoholin sokerilla (metyylisokeri). 

Samaan aikaan maksasi joutuu imemään itseensä sen kaiken alkoholin joka verenkierrossasi on suojellakseen sinua, joka hankaloittaa maksaa ottamasta sokereita sekä toimimasta kunnolla.

Alkoholin sokeri on houkutus. Se on kuin kangastus horisontissa joka lupaa täydennystä maksalle. Jokainen siemaus alkoholia on sinun maksallesi kuin tikkarin heiluttamista lapsen edessä.

Tämän ymmärtäminen auttaa meitä ymmärtämään alkoholin tarpeita ja riippuvuuksia. Ihmisen jolla on alkoholiongelma pitäisi tankata maksan sokerivarastot täyteet kaunistavalla ruualla! Alkoholi itsessään on harvoin kokonaan se joka aiheuttaa riippuvuutta, se voi myös olla hyvin selkeä merkki siitä, että maksan glykogeenivarastot huutavat tyhjyyttään.

Alkoholissa on erittäin vahvaa sokeria nimeltään metyylisokeri. Kun olemme stressaantuneita, aivomme tarvitsevat laadukkaita sokereita. Jos emme anna niitä riittävästi ruuan muodossa, me luulemme kaipaavamme viiniä tasapainottamaan stressin tuntua.

Metyylisokeri on kuitenkin todella huonoa sokeria aivoille. Samoin kuin maksalle. Moni alkoholiin koukuttunut on siis vajaa näistä sokereista. Heillä on varastot kulutettu aikoja sitten loppuun ja alkoholin metyylisokerilla saadaan ”huijattua” tätä.

Metyylisokeri on suorastaan myrkyllistä sokeria maksallemme. Maksa huijaantuu luulevansa tarvitsemaan juuri tätä sokeria vaikka tosiasiassa se on toksiinista ja saa maksan solut ”humaltumaan”. Maksa siis janoaa ja himoilee alkoholia mutta vääristä syistä ja tulee huijatuksi pahan kerran.

Stressistä syntyvä sokerien puute johtaakin usein alkoholin kaipuuseen. Siksi me kuvittelemme, että alkoholi rentouttaa vaikka fyysisestikään näin ei oikeasti ole. Alkoholiongelmaisille olisi elintärkeää tankata kaunistavaa ruokaa!

Toinen syy on tämä sokeri. Joka puolella syyllistetään sokerin himoista ja sen liiallisesta syömisestä (joka on meille perustarve -ei addiktio!!!) ja kun ruokavalioista vähennetään sokerit, monille tilalle tulee alkoholi. Vhh:lla ja ketogeenisillä ihmiset usein nautiskelevat lasillisiaan luullen, että pitävät sokerinsa edelleen kurissa.

Sokerin tarve kuitenkin purkaantuu jollain tapaa. Joko himoilemalla alkoholia tai suklaakakkua tai pitsaa. Ellemme sitten ole ruokkineet tarvetta puhtailla, kriittisen tärkeillä sokereilla ruuasta.

Alkoholin tarve siis automaattisesti vähenee kaunistavalla ruokavaliolla. Toki pitää käsitellä myös se mitä nousee esiin tunnepuolelta kun kädessä ei olekaan viinilasia joka normaalisti tukahduttaisi tuskan, kuten sen miten inhoaa työpaikkaansa tai ei olekaan haluamassaan parisuhteessa.Sitten lupaamaani asiaan. Krapulanälkään. Mistä se johtuu? Sinä voit jo sen arvatakin.

Syy miksi meillä on krapulassa mättöruuan himo sekä tarve, johtuu siitä, että alkoholin juomisen aikana maksa nääntyy nälkään. Ei siis pelkästään se, että maksa ei pysty toimimaan kunnolla koska se on hukutettu alkoholiin, vaan se myös nälkiintyy ja on vajaa ravinteista sillä hetkellä.

Siksi juomisen jälkeen maksamme tarvitsee suuret annokset glukoosin tankkaamista. Glukoosin tarve maksassa on se joka saa meidät tuntemaan loputonta nälkää. Siitä voit lukea lisää täältä.

Ongelma tavallisissa krapularuuissa on se, että ne ovat rasvaa ja sokeria yhdessä. Pitsaa, hampurilaisia, suklaata, sipsiä, jäätelöä, wingsejä ja muita mättöjä. Niissä on kyllä hiilaria (vaikkakin huonoa) mutta niissä on myös runsaasti rasvaa (lihat, juustot, maitotuotteet, sipsit, suklaat ym) ja rasva estää silloin glukoosin varastoitumisen maksaan.

Siksi nälkä on loputon ja välillä tekee mieli makeata ja välillä jotain suolaista vaikka vatsa ei vetäisikään enää. Kyse ei ole millään tavoin kaloreista tai energiasta vaan maksan nälästä! Eli tässä piilee ongelma joka usein johtaa siihen, että krapulasyöminen ei lopu vaan jatkuu pidemmälle.

Joskus on myös sanottu, että krapulassa pitää syödä rasvaisesti ja tuhdisti jotta se auttaa elimistöä ”imemään” alkoholin pois. Tämä on kuitenkin kaukana totuudesta. Rasva ja tuhti ruoka lopettaa maksan puhdistumisen mutta ei vähennä alkoholin määrää ja estää maksaa saamasta sen janoamia sokereita.

Jos nyt sitten juokin alkoholia, kuten minä tein lauantaina, niin olotilaa kannattaa korjailla ymmärryksellä. Detoxia ei kannata käynnistää, kokemuksen syvällä rintaäänellä sanottuna se saattaa olla hieman kova paikka. Hyvä nesteytys on tärkeintä krapulapäivänä ja hyvien sokerien saanti heti aamusta.

Kookosvesi ja sitruuna-hunajavesi kannattaa ottaa ahkeraan käyttöön. Heti aamulla (ja mielellään jo yöllä) hyvä nesteytys näillä juomilla joista saa myös ne sokerit ja pitkin päivää riittävästi lisää. Rasvattomat hedelmäsmuutit ovat aamupäivään hyviä!

Jos tuntuu, että haluaa krapulapäiväänsä jotain tuhdimpaa, niin voi tehdä. Mutta suosittelen edes johonkin väliin ainakin yhtä hedelmätankkausta jos vain pystyy. Näin helpottaa seuraavankin päivän oloaan. Parasta olisi jos hedelmät söisi ENNEN sitä mättöään, koska mätön rasvasta johtuen hedelmien sokeri ei enää pääse sinne maksaan.

Kaunistavassa hyvää onkin se, että minulla ei enää ole krapulassa jäätävää mätön tarvetta. Toisinaan syön silloin täysin kaunistavasti ja toisinaan syön rajojen ulkopuolelta jotain kasvismättöä. Täysin tilanteen mukaan. Mutta itseäni kuunnellen. Ja onnellisena siitä, että krapulanälkä ei enää varsinaisesti vaivaa, päinvastoin.

Ps. Ja teille kaunistavalaisille tiedoksi, että jos ja kun joskus juhlitte niin sinä päivänä ei kannata syödä kovinkaan detoxaavasti (toki ei tarvitse mennä mäkkäriinkään), alkoholi on liian kova shokki maksalle siinä kohtaa kun se on täydessä detoxissaan.


-Minna

IMG_5315.jpgKaikki tämäkin faktatieto Medical Medium, Anthony William

Comment