D-VITAMIINI, tuo auringon ihmevitamiini

Vuosia D-vitamiini on saanut suuren suosion ja hehkutuksen hyvinvoinnin parissa. Se on otettu jo vakiintuneena ohjeistuksena terveydenhuollossakin. Viimeksi minulle painotettiin sen tärkeyttä yleisessä 40v ikätarkastuksessa. Vauvoille sekä pienille lapsille sitä ollaan tarjottu jo iät ja ajat.

Minä olen ollut se joka on tankannut D-vitamiinia ja kokenut saaneensa siitä hyötyä. Olo piristyi ja tuntui siltä, että esimerkiksi iho-ongelmani olisi saanut hieman parannusta. Myös aivosumuinen olotila väheni selkeästi, mieliala koheni ja energia lisääntyi. Toki näitä edesauttoi varmasti myös samaan aikaan tekemäni muutokset ruokavaliossa kuten viljojen pois jättäminen.

Medical Medium -oppi kertoo meille kuitenkin tarkempaa tietoa D-vitamiinista. Ja minä kerron sen nyt teille. Ihan siksi, että keskittymällä tuohon yhteen vitamiiniin, moni muu tärkeämpi voi jäädä huomiotta. (Muista, että vaikka olet oppinut tähän mennessä jotain muuta koskien D-vitamiinia, nyt on tarjolla uutta oppia joka saattaa tuntua ja olla täysin erilaista mitä ennen on kerrottu, uusi on kuitenkin hyvä asia!)

On hyvä ymmärtää miksi D-vitamiini tuntuu tehoavan monilla esimerkiksi iho-ongelmiin ja muihin kroonisiin ongelmiin kuten väsymykseen. Se myös tuntuu nostavan immuniteettia monilla.

Mutta miksi?

D-vitamiini ohentaa verta. Se toimii verenohentajana. Ja kun veremme ohenee, maksamme pystyy detoxaamaan tehokkaammin. Se tarkoittaa sitä, että patogeenit ja toksiinit saadaan poistettua elimistöstä hieman tehokkaammin. Ja se taas tarkoittaa sitä, että krooniset ongelmat hieman helpottavat.

Vastustuskykykin paranee koska viruksia ja bakteereita saadaan poistettua tehokkaammin. Kuiva iho helpottuu koska veri ohenee ja sen happipitoisuus lisääntyy jolloin sen ei tarvitse ”puhdistua” työntämällä toksiineja ihon läpi. (Tämä ihon läpi tulo saa aikaan esimerkiksi kuivan ihon).

Psoriasis ja ekseemakin helpottuvat ihan kuten kilpirauhasen ongelmakin koska veri ohenee, virukset kuolevat tehokkaammin ja tauti hellittää. Voisi siis ajatella, että D-vitamiini onkin se ihmevitamiini johon olemme nyt panostaneetkin.

Tämä ei kuitenkaan ole näin suoraviivaista. Kyllä, D-vitamiini auttaa mutta se ei ole tässä sen tarkoitus. Meidän kuuluu saada ruokavalion avulla veremme happipitoisemmaksi ja ohuemmaksi, meidän kuuluu antaa kehollemme ruokavalion avulla mahdollisuus tehokkaampaan puhdistuskapasitettiin ja meidän kuuluu antaa ruokavalion avulla kehollemme mahdollisuus taistella patogeenejä vastaan. (Toki maltillinen määrä D-vitamiinia tukee monessa tapauksessa prosessia.)

Hyvästäkään ruuasta ei silti saa kaikkea. Ja on olemassa vitamiini joka oikeasti auttaa vastustuskyvyn vahvenemisessa eikä pelkästään näennäisesti ja josta oikeastaan kaikki ovat vajaita. Se on oikeanlainen sinkkisulfaatti joka kulkeutuu myös lymfaattiseen järjestelmäämme jolla on iso vaikutus vastustuskykyymme. Ilman sitä olemme alttiita kroonisille sairauksille ja vakava sinkin puute on hyvinkin vahingoittavaa niin monille osa-alueille hyvinvoinnissamme. (Vitamiinisuositukseni löydät täältä.)

Siksi se on parempi apu huonontuneeseen immuniteettiin sekä kroonisiin ongelmiin kuin D-vitamiini. Vastustuskykyä ei siis kuulu vahvistaa sillä, että tankkaamme D-vitamiinia. Sillä liiallisessa tankkaamisessakin piilee vaaransa.


Muistan kun kesällä 2014 aloitin kaunistavan detoxini. Jätin samana päivänä pois kaikki lisäravinteet joita tuolloin söin. Tein sen intuitiivisesti ja siksi, että olin lukemastani ymmärtänyt, että lisäravinteet voivat olla maksalle kova rasite.

Minä söin sitä ennen päivittäin, kesät ja talvet, trendin mukaisesti noin 2000IU - 5000IU D-vitamiinia joka päivä tai vielä isomman annoksen kaksi kertaa viikossa. Yksi hyvinvointiohjeistus ja trendi on se, että isot annokset harvemmin otettuna imeytyisivät paremmin. (MM-tieto kuitenkin kumoaa tämän eli älä ota sitä opiksesi täältä.)

Tämän jälkeen en ole enää D-vitamiinia tankannut. Vaihdoin omani kasvipohjaiseen ja olen ottanut sitä silloin tällöin talvikuukausina selkeästi pienempinä annoksina, kun siltä tuntuu. (En sano tässä, että sinä voit määritellä D-vitamiinin tarpeesi tuntumapohjaisesti, sanon vain, että minä teen niin.)


Samoin kuin kaunistavan detoxin aloittaminen, on D-vitamiinin tankkauksen jättäminen ollut minulle hyväksi. Ja ainoa josta enää tankkaan D-vitamiinia on aurinko. Sitä en rajoita koska MM-opin mukaan aurinko ei anna meille pelkästään D-vitamiinia vaan se myös tehostaa kaikkien muiden ravinteiden tehoa! Aurinko on kuin valtava monivitamiini jolla on monia eheyttäviä vaikutuksia.

IMG_8128.JPG

Muistutan tässä välissä, että nämä trendit pohjaavat usein siihen, että jotain asiaa aletaan puhumaan niin paljon ja monesta lähteestä sekä kanavasta, että se helposti muuttuu vedenpitäväksi totuudeksi vaikka ei sitä olisikaan. Ja D-vitamiini on yksi niistä trendeistä. Se ei ole varsinaisesti supervaarallinen trendi mutta se on huono trendi koska se vie huomion pois tärkeämmistä asioista. Muut vitamiinit ja ravinteet ansaitsevat huomiotamme enemmän!

D-vitamiini ei ole vastaus parantumiseen. D-vitamiinin puutos ei ole syy siihen miksi niin moni ihminen on sairas
— Anthony William, Life changing foods

D3-vitamiinin syöminen hyvästä lähteestä on turvallista, kunhan muistaa, että se ei ole se juttu mitä tulee terveyteen ja, että määrä ei lyö yli.

Elimistömme ei pidä siitä, että sille syötetään mega-annoksia D-vitamiinia. Lopputulos on se, että elimistömme hylkää lähes kaiken siinä kohtaa tarkoituksellisesti koska se katsotaan toksiiniseksi kun sitä tulee niin suuria annoksia. (Suurimmalle osalle meistä yläraja on 10 000 IU / pvä.)

D-vitamiinia säilötään maksaamme mutta se voi muuttua toimimattomaksi ajan kanssa. Lääketiede ei vielä tiedä, että D-vitamiinin ottaminen lisäravinteena herättää säilötyn D-vitamiinin varastot silloin kun maksa on rasittunut ja väsynyt.

Kun maksa on hyvässä kunnossa, se pystyy itse herättämään henkiin säilötyt D-vitamiinivarastot. D-vitamiini lisäravinteena siis aktivoi vanhoja vitamiinivarastoja ihmisellä jolla on ongelmaa joka juontaa juurensa siitä, että maksan tila ei ole hyvä. (Huom! Todella monet krooniset ongelmat kumpuavat maksan huonosta tilasta!)

Meillä on siis jokaisella D-vitamiinivarasto olemassa, se voi olla jopa 15 vuoden takaa kun sait kesällä aurinkoa runsaasti tai söit hyvin. Mutta jos otat kerralla liian paljon D-vitamiinia, se voi kostautua.

Liian suuri määrä D-vitamiinia on myrkyllistä maksalle ja sen sijaan, että maksa aktivoisi vanhat vitamiinitasot saadessaan uutta ravintolisästä, se vahingossa tyhjentää vanhat vitamiinivarastot kun se yrittää kiireellä puhdistaa uutta, lisäravinteesta tullutta D-vitamiinia.

Noin 1000 IU - 2000 IU määrissä D3-vitamiinin ottaminen on turvallista ja ihan hyväkin joissain tapauksissa. Tärkeintä on se, että sitä ei tankkaa eikä erehdy panostamaan sen tärkeyteen liikaa jolloin huomio poistuu tärkeämmiltä ravinteilta.

Toivomme siis aurinkoista kevättä ja minä ainakin aion laittaa kasvoni kohti aurinkoa aina kun vain siihen tulee mahdollisuus, vai mitä?

-Minna

Ps. Anthony William EI suosittele D-vitamiinilisän syömistä raskaana oleville juurikin sen verta ohentavan vaikutuksen vuoksi!

Kaikki tämäkin oppi Medical Medium, Anthony William
Comment