Helppo ja ihanan kevyt mutta täyttävä ja proteiinipitoinen kasvisruoka.

Helppo ja ihanan kevyt mutta täyttävä ja proteiinipitoinen kasvisruoka.

Tämä on ihana. Täysin vege, raaka (ei tarvitse kypsentää mitään), kaunistava, proteiinipitoinen, vähätärkkelyksinen, täyttävä mutta ei turvottava. Ja tavallaan siten juurikin sellainen kevyt kuten kaunistavat ateriat yleensäkin. Eli vatsassa on syönyt mutta kepeä olotila.

Ja sehän johtuu siitä, että tässäkin kasvisateriassa kunnioitetaan ruuansulatusjärjestelmäämme ja syödään sellaisia raaka-aineita samassa ateriassa jotka eivät vaadi liikaa energiaa ja vaivaa vatsaltamme. Siten olo jää kevyeksi vaikka ateria onkin täyttävä.

(Keveästä olosta lisää täällä)

Nyt on paras kesäkurpitsa-aika. Sitä saa kaupasta kuin kaupasta. Tiesitkö muuten, että kesäkurpitsa on oikeasti hedelmä? Ja sehän tekee siitä vielä kaunistavamman syötävän.

Kesäkurpitsan vesipitoisuus on suuri ja siinä on paljon kuituja. Sen lisäksi se on kuitenkin vähäenerginen (vaikka minä en kalorilaskennasta perustakaan) ja siten täyttävyydessään kevyttä ja raikasta.

Siitä syntyy myös helposti monenmoista ja erilaista kaunistavaa ruokaa. Ja tänään mieleni tekikin hieman erilaista kesäkurpitsapastaa kuin sitä perinteistä avocadolla höystettyä. Vaikka sekin on kyllä todella herkkua ja kaunistavaa.

Hummus on ihanaa. Mutta ei sellaisenaan sovi kaunistavaan ruokavalioon. Koska se on aika raskas sulatella (lisätyn öljyn sekä tahinin ja kikherneiden huonon yhdistelmän vuoksi). Mutta hummusta voi tehdä myös kepeämmin, siitä vaikka toisella kertaa reseptiä. Ja sitten voi tehdä tällaista valehummusta kuten minä tein.

Tästä kepeämmästä hummuksesta voi nauttia rauhassa kunhan muistaa, että se on tehty tahinista. Eli seesaminsiemenistä ja on siten niin sanottua proteiiniruokaa. Ja silloin on hyvä pitää loppujen raaka-aineiden osalta simppeliä linjaa.

Ja vaikka kevensin tätä aika paljonkin niin vatsa täyttyy kyllä ja makuaistit kiittävät ihanan pähkinäisestä ja suolaisen pehmeästä mausta.

Voisin kuvitella, että talven tullen haluan kypsentää kesäkurpitsaa kevyesti jotta saisin tästä pehmeämmän ja lämpimän talven kylmyyteen.

Voisin kuvitella, että talven tullen haluan kypsentää kesäkurpitsaa kevyesti jotta saisin tästä pehmeämmän ja lämpimän talven kylmyyteen.

Lisäsin kevennettyyn hummuskastikkeeseen vielä hieman ravintohiivahiutaleita. Siitä saadaan ihanaa makua ja lisää proteiinipitoisuutta ateriaan.

Oluthiivahiutaleethan ovat maittava keino lisätä kasvisaterioihin aminohappoja sekä niitä kauneudelle ja energisyydelle tarvittavia B-vitamiinejä.

(Täällä yksi parhaimmista resepteistäni jossa käytetään ravintohiivahiutaleita. Toiselta nimeltään oluthiivahiutaleita.)

Tahini tuo ruokaan hyviä ja kaunistavia rasvoja sekä aminohappoja. Tahinissa on myös seesamisiementen hyvät kuidut sekä reilusti sinkkiä. Mineraalia jota me tarvitsemme hehkuvaan ihoon ja hormonitasapainon ylläpitoon. Maku on ihanan paahdettu pähkinäinen. Suosittelen ostamaan luomuversiota. Kaikki pähkinät ja siemenet olisi hyvä aina ostaa luomuina.

Tässä kaunistavassa ateriassa yhdistyy siis proteiinit, hyvää tekevät rasvat, kasvisten kuidut, ravinteet, vesipitoisuus (koska kuiva elimistö ei kaunista kenenkään ihoa) sekä helppous. Sen lisäksi tämä on ruokaisa ateria vaikka raakaa onkin.

Voit tietenkin halutessasi kypsentää kesäkurpitsan. Varsinkin talviaikaan se saattaa jopa olla huomattavasti miellyttävämpää. Mutta näin lämpimällä minun kehoni pitää tästä raa’asta versiosta. Ja tämä on helppo eväskin. Yhdistät valmiiksi tehdyn kesäkurpitsahummuksen vain kesäkurpitsaan vasta juuri ennen kuin syöt.

Mutta nyt höpötykset pois ja itse reseptiin.

Reseptistä tulee yksi iso annos tai kaksi pienempää. Kesäkurpitsapastan määrää voit itse säädellä sopivaksi. Ja jos kastiketta jää yli, sitä voi hyvin käyttää kasvisten dippailuun myöhemmin.

 

Kaunistavaan kesäkurpitsapastaan kevennetyllä hummuksella tarvitset:

 

Pasta-ainekset

1 iso tai 2 pienempää kesäkurpitsaa

2 - 3 tomaattia tai saman verran kirsikkatomaatteja

 

Kepeämpi hummus

 

1 kesäkurpitsa

vajaa 1 dl sitruunamehua

3 - 4 rkl tahinia

1 - 3 valkosipulin kynttä oman maun mukaan

Laadukasta suolaa oman maun mukaan. Minä laitoin ruususuolaa noin 1/2 ruokalusikallisen

Mustapippuria oman maun mukaan (noin 1/3 tl)

2 rkl ravintohiivahiutaleita

 

Hummuksen teko-ohjeet:

Paloittele kesäkurpitsa pieneksi ja blendaa tasaiseksi sitruunamehun kanssa joko blenderissä tai food prosessorissa (mikä tämän suomenkielinen nimi on??).

Lisää joukkoon kaikki mausteet ja hummus ja blendaa tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Tämä saa olla aika maistuvaa koska itse pastaan ei lisätä mitään vaan kastike maustaa sen.

Pilko nyt kesäkurpitsapastan ainekset. Jos sinulla on laite joka tekee spiraalia kesäkurpitsasta tee sillä. Voit myös raastaa kurpitsan tai vain paloitella pieniksi paloiksi. Itse vedin joskus juustohöylällä kesäkurpitsasta ohuita siivuja tähän tarkoitukseen.

Pilko vielä tomaatit ja yhdistä ne kesäkurpitsapastan kanssa.

Kaada joukkoon hummus ja sekoittele pasta tasaiseksi.

Jos kastiketta jää yli, voit hyvin käyttää sen kasvisten dippinä. Se säilyy hyvin kylmässä seuraavaan päivään.

Jos kastiketta jää yli, voit hyvin käyttää sen kasvisten dippinä. Se säilyy hyvin kylmässä seuraavaan päivään.

Jaa aterioiksi ja nauti, tarjoa rakkaudella itseäsi ja rakkaimpiasi kohtaan. Uskon, että tykästyt ja pidät tämän helppoudesta ja kaunistavuudesta.

Ihania ruokailuhetkiä 💚

-Minna

Comment