Tällaisen määrän vihreiden syöminen olisi ilman smoothia aika haastavaa.

Tällaisen määrän vihreiden syöminen olisi ilman smoothia aika haastavaa.

Minun elimistöni puhdistuminen painottuu kolmeen asiaan. Kevyt detox joka päivä, ruoansulatuksen optimointi joka päivä sekä elävöittävä ja ravinteikas ravinto.

En ole koskaan kokeillut mehupaastoja tai mehudetoxkuureja. En oikein tiedä miten ja missä kohtaa ne soveltuisivat elämääni. Miten ne saisi sopimaan arkeen ja siihen kaikkeen jota se arki kuitenkin tarvitsee, aikaa kun pitää silloin jakaa muillekin kuin itselleni.

Tuntuisi hieman liian haastavalta saada arkeen kahden viikon mehupaastokuuri kun ruokaa laittaisi kuitenkin muille perheenjäsenille ja rauhoittuminen joka tuollaiseen kuuriin ehdottomasti mielestäni kuuluu ei silloin olisikaan mahdollista.

En silti sano ettenkö joskus voisi kokeilla muutamaa päivää vaikka itsepuristetuilla mehuilla elämistä. Vaikka toisaalta olen kyllä niin ruoasta nauttiva, että en ihan innosta pinkeänä sitä kyllä odottaisikaan.

Olen myös toisaalta aika skeptinen näihin mehudetoxeihin. Ihan siksi, että lähtökohtaisesti mikäli elimistösi on kovin toksiininen niin sellainen kuuri laittaa toksiinit aika vauhdilla liikenteeseen. Silloin saattaa käydä niin, että elimistö ei kykenekään poistamaan koko toksiinikuormaa yhtä nopeasti kuin sitä vapautuu.

Silloin toksiinit palautetaan verenkierrosta takaisin kehomme toksiinivarastoihin kuten rasvasoluihin. Ja aivothan ovat suurimmaksi osaksi rasvaa. Sinne kerrytetään myös nämä toksiinit. Ajattele, toksiineja aivoissa!

Aivosumuja, mielialaongelmia, väsymystä. Lista voisi olla loputon.

Toksiineja säilytetään myös tietenkin kehon muissa rasvasoluissa. Ja se tarkoittaa sitä, että keho ei suostu luopumaan sitkeistä rasvavarastoistaan koska ne ovat meille elintärkeitä jotteivat toksiinit vaeltelisi vapaina elimistössämme ja siten vahingoittaisi meitä.

Nopeiden ja stressaavien laihtumisten jälkeenhän tapahtuu myös tätä. Sairastutaan koska laihtuessa toksiinit jäävät ilman varastopaikkaa ja siten kulkeutuvat verenkiertoomme. Silloin on vaarassa kilpirauhanen ja muut sisäelimet.

Tämä puhdistuminen on se detoxkuurien pohjimmainen ajatus. Koska tiedetään jo miten elimistömme reagoi ja käsittelee toksiineja ja mikä niiden huono seuraus voi olla.

Siksi meille tarjotaan puhdistuskuureja ja moni niitä säännöllisesti tekeekin.

Mutta minulla on siihen miedompi näkökanta. Jokapäiväinen puhdistuminen on tärkeää, ehdottomasti! Mutta kuurit eivät välttämättä niinkään. Koska niissä on aina isompi riski palautua vanhaan.

Eikä siinä ajatuksessa ole mitään järkeä loppuviimeksi, että puhdistat elimistöäsi vaikka vain kaksi kertaa vuodessa. Koska niitä toksiineja kertyy kuitenkin joka päivä.

Ethän sinä vie roskiakaan ulos vain kahta kertaa vuodessa? Teet sen joka päivä koska muutoin ne alkavat haisemaan ja kohta jokainen kodin huone on jo saastunut.

Miksi siis odottaa jokaisen huoneen saastumista? Miksei puhdistaisi kehoaan joka päivä eikä vain jouluna ja juhannuksena? Mitä jos siivoaisit kotisikin vain kaksi kertaa vuodessa? Väitän, että aika tukalaa asumista olisi kaikki se loppuaika kun siivouksesta on jo kulunut tovi.

Sen lisäksi itse siivousurakka on todella iso kun sen tekee vain harvoin. Samoin on detoxin kanssa. Jos sen tekee vain kaksi kertaa vuodessa niin urakka on iso. Detoxoireet ovat isot, mehukuuri on haastava ja rankka soveltaa arkeen.

Siksikin minä valitsen ehdottomasti jokapäiväisen kevyemmän detoxin. Annan elimistölle illalla mahdollisuuden paastoon jota se jatkaa läpi yön. Ja aamulla jatkan paastoa kevyellä detoxilla jolloin puhdistuminen on elimistöllemme hyvin luontaista.

Aamulla en siis lopeta alkanutta puhdistumista syömällä raskaasti sulavia ruokia kuten puuroa, munia, rasvaa, mysliä, rahkaa, leipää, proteiinismuutia ja sitä kahvia!

Minä annan elimistölleni lämmintä sitruunavettä joka puhdistaa, nesteyttää (yön jälkeen elimistömme kaipaa nesteytystä kunnolla ja kuiva keho on huonosti voiva keho) ja antaa vahvaa antioksidanttia, C-vitamiinia, heti aamuun.

Sitruunavesi myös laittaa suolen puhdistumaan ja auttaa siten elimistömme toksiinien poistumisprosessissa.

Sen jälkeen syön puhdistavan Vihreän Voima -smoothieni joka koostuu runsaasta määrästä tumman vihreitä lehtikasveja ja raikkaista sekä puhdistavista hedelmistä. (Resepti täältä)

Tämän avulla kehoni saa tarvittavat ravinteet sekä kuidut tukeakseen maksan ja suoliston toimintaa jolloin maksa pystyy ravinteiden avulla puhdistamaan elimistöä ja liukenemattomat kuidut kuljettavat toksiinit elimistöstämme pois.

Liukenevat kuidut taasen huolehtivat suoliston pinnan kunnosta ja pitävät siten sen bakteerikantaakin kunnossa. Ja hyväkuntoinen suolisto toimii aina optimaalisemmin puhdistumisessakin.

Tämän enempää sinun ei tarvitse tehdä. Tämä riittää puhdistumiseen. Tosin jos nyt loppupäivän annat itsellesi toksiinista ravintoa tai syöt vaikka paljon lihaa niin kuorma on raskas puhdistettava. Siksi muillakin jokapäiväisillä valinnoilla on merkitystä. Ihan jo perushyvinvoinninkin kannalta.

Voit tietenkin tehostaa ja nopeuttaa puhdistumista jatkamalla päivän ruokailuja puhdistumista tukevalla tavalla. Itse panostan joka päivä runsaaseen kasviksien määrään ja ruoansulatuksen optimointiin koska ilman kunnollista ruoansulatusta ei oikein ole kunnollista puhdistumistakaan.

Koska mikäli ruoka ei sula kunnolla muodostuu siitä toksiineja suolistossa jotka vapautuvat verenkiertoon. Ja koska mikäli ruuansulatus jumittaa ja sitä kautta suoliston toiminta heikentyy, käy taas niin, että suoli ei kykene tyhjenemään tehokkaasti ja siten poistamaan tehokkaasti toksiineja.

Iso ja monitahoinen asia siis.

Mutta kuten sanoin, elimistösi kyllä tietää mitä tehdä. Sinun pitää vain antaa sille siihen työkalut ja sen jälkeen rentoutua ja nauttia siitä mitä hyvää elimistösi sinulle tarjoaa.

Huomaathan, että paastolla ja detoxilla on hieman eri tarkoitukset. Paasto ei välttämättä tarkoita detoxia eikä detox paastoa. Siitä voit lukea lisää täältä.

Minä siis olen päivittäisen kevyen detoxin vahva kannattaja! Ja toteutan sitä sujuvasti jo neljättä vuotta!

Puhtaalla, ruoansulatukseen ja detoxiin painottuvalla kasvispohjaisella ruokavaliolla oma aikuisiän hormonaalinen akneni on parantunut, hormonitoimintani tasoittunut ja korjaantunut, ihoni on heleä ja kuulas, ikävuosia on häipynyt, painoni ei heilahtele vaan pysyy minun keholleni sopivassa lukemassa ilman väkisin yrittämisiä, jaksan arkeni ja treenini.

Tällaisia puhdistumisajatuksia minulla on tänään. Koska on kesä ja nyt olisi niin hyvä aika aloittaa selkeä ravintomuutos. Kehomme on kesällä vastaanottavainen muutoksiin ja kasvisten lisääminen on helppoa.

Lämpimällä ilmalla kaipaa virkistävää ja raikastavaa ravintoa ja kepeää oloa. Onhan se kivempaa olla pienemmissä vaatteissakin kun vatsaa ei turvota ja olo on freesi.

Ja siitähän päästään tähän, että miksi ihmeessä haluaisit lyödä koko hyvinvointisi läskiksi vain koska on kesä? Tai kesäloma. Silloinhan meille on parasta aikaa opetella uusia tapoja kun niiden soveltaminen arkeen ei ole niin haastavaa.

Ymmärrän ja tiedostan kyllä, että eihän kukaan (edes minä) halua ja jaksa koko lomaansa ja kesää pingottaa vain hyvissä valinnoissa. Pitää olla tasapainoa ja välillä ottaa huonojakin valintoja. Koska se vain kuuluu elämään ja usein esimerkiksi ruokailussa on kyse jostain ihan muusta kuin siitä ruuasta. Joskus se on vain hyvien ystävien ja rakkaiden kohtaamista ja laadukasta aikaa. Ei mitään sen enempää eikä vähempää.

Ja sillekin pitää antaa mahdollisuus. Mutta anna mahdollisuus sille hyvinvoinnillekin! Sekin on tärkeää ja loman jälkeen arkeen palaaminen on huomattavasti kivempaa kun ei tarvitse siivota taas koko elimistöä kesän jäljiltä.

Kepeää ja puhdistavaa heinäkuun alkua siis sinulle!

-Minna 

Ps. Mikäli jäit kaipaamaan lisää detox-infoa ja reseptejä puhdistaviin smoothieisiin niin niitä saat heti itsellesi täältä.

2 Comments