YLITSEPÄÄSEMÄTTÖMÄN HYVÄ LOUNASSALAATTI KASVISSYÖJÄLLE (ja miksei muillekin).

Tämä lounassalaatti on täysin vegaaninen, proteiinipitoinen, kuiturikas, ravinteikas, ruuansulatusta kunnioittava ja kaunistava sekä superhelppo ja vain muutamasta ainesosasta koostettu. Ihan täydellinen siis.

En tiedä miksi olin unohtanut tämän jo vuosia sitten löytäneeni reseptin. Se tuli vastaan jostain internetin syövereistä ja rakastuin siihen silloin heti. Siinä taisikin sitten käydä niin, että söin sitä liikaa ja tuli kyllästyminen.

Nyt kun pitkästä aikaa ostin taas oluthiivahiutaleita ja pienesti jopa himoitsen niitä joka päivä niin muistin tämän ihanan salaatin. En ole koskaan kirjoittanut ylös tästä mitään reseptiä, en edes sitä alkuperäistä. Joten tämä versio on muistiin pohjautuva sovellus. Mutta toimii!

Salaatin säilyvyys on myös hyvä. Aamulla tehtynä se säilyy hyvin lounaaseen. Tai jos teet sen edellisenä päivänä ja lisäät juuri ennen ruokailua vain avocadon, niin se on silti fressi. Salaatissa yhdistyy ihanasti keveys ja täyttävyys. Pureskeltavuus ja avocadon kermaisuus. Ja hyvät raaka-aineet simppelisti.

Tämä salaatti menee myös täydellisesti kategoriaan Kaunistava Ruoka. Ruuansulatuksesi kiittää, saat paljon ravinteita ja kevyesti täyttävää ruokaa ilman turvotuksia. Tässä on myös lounas joka sopii täysin vegaaniseenkin ruokavalioon ja sisältää silti kattavasti proteiinia. Eli eläinproteiinin aiheuttamaa elimistön happamuutta lisäävää kuormitusta ei tarvitse murehtia, eikä ruuansulatuksesi kuormitu eläinproteiinin raskaasta sulattelusta vaan se vapauttaa sinulle kepeämpää energiaa. Energiaa jota riittää nyt kauneuden rakentamiseen asti.

Hae siis jo tänään nämä hyväätekevät ainekset kaupasta ja tee itsellesi huomenna ravinteikas ja Kaunistava Lounas.

 Kale is the new beef.

Kale is the new beef.

Salaatin pohjana on kuiturikas lehtikaali. Oletkin varmasti jo tähän supervihreään tutustunut. Lehtikaalin runsaat kuidut tekevät siitä hieman raskaan raakana pureskella. Siksi me rikommekin sen pinnan valmiiksi käsin. Eli palottelemme lehtikaalin repimällä pieniksi paloiksi ja ripottelemme niiden päälle kulhossa reilusti hyvää suolaa.

Suolan avulla saat nyt hierottua kaalin pinnan rikki. Käytä tähän hieman aikaa ja rakkautta. Huomat kun lehdet muuttuvat tummanvihreiksi, pienentyvät ja lehtivihreää tarttuu käsiisikin. Silloin olet saanut lehteä niin sanotusti pureskeltua hieman valmiiksi. Nyt sitä ei tarvitse jauhaa epämiellyttävästi suussa hirvittävän kauan.

(Tein tästä prosessista muuten joskus videon, voit katsoa sen täältä.)

 Ah, niin punaisia ja kauniita pieniä tomaatteja. Punaisen ruuanhan tiedetään rakentavan vertamme ja vahvistavan sydämen toimintaa.

Ah, niin punaisia ja kauniita pieniä tomaatteja. Punaisen ruuanhan tiedetään rakentavan vertamme ja vahvistavan sydämen toimintaa.

Laitetaan salaattiin myös kirsikkatomaatteja. Tiesitkö muuten, että jos oikein tarkkoja ollaan niin tomaatti on hedelmä. Ja hapan sellainen. Joten sen kanssa pitäisi vatsavaivaisten ja hifistelyä haluavien olla tarkkana.

Itse käytän tomaattia aika vapaasti mutta joskus kyllä haluan panostaa ja yhdistelen täysin oikein. Jos nyt eimerkiksi haluaisin syödä vielä salaatin kanssa kauraleipää niin vaihtaisin tomaatin punaiseen paprikaan. Ihan siksi, että tomaatti tiettävästi happamuutensa ja hedelmäluokituksensa vuoksi haittaakin tärkkelyksen sulamista. Mutta tämä on hifistelyä. Sinun ei tarvitse siitä niin välittää.

Toisaalta jos olet tomaattiallerginen niin tästä voi löytyä siihenkin hieman syntyä syytä.

Tomaattienhan tiedetään sisältävän paljo lukopeenia joka sujaa esimerkiksi ihoamme UV-säteilyltä. Lämpimän tomaatin lykopeenimäärä kertaantuu kuulemma. Joten kesää kohti kun menemme ja haluamme pitää kiinni ihomme kauneudesta, on tomaatti siihen oiva ruoka.

 Aurinkokuivattu tomaatti on loistava kasviproteiinin lähde.

Aurinkokuivattu tomaatti on loistava kasviproteiinin lähde.

Lisätään salaatin joukkoon myös reilusti aurinkokuivattua tomaattia. Huomaa, että tässä kohdin tomaatilla ei ole enää niinkään hedelmän ominaisuuksia koska se on nyt kuivattu hedelmä joten se sulaa hitaammin.

Tämä proteiinipitoinen herkku (n.8g / 100g) antaa salaattiin aminohappojen lisäksi kuituja ja ihanaa suutuntumaa. Saat kunnolla lihantuntuista pureskeltavaa eikä tarvitse pelätä proteiinien puutosta.

Salaatissa on muutoinkin reilusti kaunistavia aminohappoja. Niitä tulee jo lehtikaalista sekä avocadosta. Oluthiivahiutaleet ovat myös hyvin proteiinipitoisia. Joten kasvissyöjänä voit olla varma, että aminohappojesi saanti on turvattu.

Ruokaisuutta ja kermaisuutta salaattiin saadaan avocadolla. Ah tuo ihanaakin ihanampi hedelmä on vienyt sydämeni. Se on minun lihani ja sisäinen comforttini. Yleensä syön päivässä ainakin yhden avocadon. Sen rasvahapot sopivat Kaunistavaan Ruokaan loistavasti koska se on rasvoista ehkä ravintorikkain ja helposti sulavin.

Sitruunan mehu kosteuttaa saalaattia ilman lisäainerasvahömpötys -salaatinkastikkeita ja antaa siihen makua -happoa ja vahvaa kauneuden antioksidanttia C-vitamiinia. Sitruuna estää myös avocadoa tummentumasta vaikka salaattisi odottelisikin hetken ennen kuin pääset sitä nauttimaan.

 Oluthiivahiutaleet ovat käsittämättömän herkullisen maun antavia ravinnerikkaita ihmehiutaleita.

Oluthiivahiutaleet ovat käsittämättömän herkullisen maun antavia ravinnerikkaita ihmehiutaleita.

Loppuun maustamme salaatin oluthiivahiutaleilla. En voi tarpeeksi hehkuttaa näitä ihmehiutaleita. Ne sisältävät todella paljon luonnollisia B-vitamiineja. Yhdestä ruokalusikallisesta saat melkein puolet päivän B-vitamiinien tarpeesta. Ei ihan kaikkien, mutta ison osan. Nämä tärkeät energiavitamiinit ovat meillä usein isossa puutostilassa. Sen lisäksi puolet hiutaleiden painosta on proteiinia! Ajattele! Miten ihana ja maukas tapa lisätä kaunistavien aminohappojen määrää ruokavalioosi.

B 12 -vitamiinin puutostiloista puhutaan paljon varsinkin kasvissyönnin ohessa. Olen itse sitä mieltä, että myös sekasyöjät kärsivät sen puutteesta. Monella meistä vain on suolisto niin huonossa kunnossa, että tuo vitamiini ei imeydy (eikä sitä muodostu). Siksi suosittelen sen ottamista lisäsänä kaikille. Olet kasvissyöjä tai et.

B-vitamiinien puutoksesta johtuen meillä on useanlaisia oireiluita, yksi niistä on punertava ja kutiseva, tulehdusmainen iho. Joten uskalla kokeilla hiutaleita omaan ruokaasi. Tee se kuitenkin maltilla, näihin helposti yliherkistyy ja suositeltu päiväannos onkin 1 rkl. Itse ylitän tuota toisinaan (koska maku ON IHANA). Mutta osaan myös kuunnella elimistöäni.

Voit lisätä näitä herkkuja oikeastaan mihin vain ruokaan. Mutta lisää ne vasta ihan lopuksi, kuumentaminen tuhoaa ravintoaineet helposti. Salaateissa tätä ongelmaa ei tule. Taas yksi pojo tälle lounassalaatille!

 Niin herkku!

Niin herkku!

Ja sitten siihen reseptiin. Muista, että mittani ovat vähän sinnepäin. Joten voit hyvinmuokata kaikkea oman makusi mukaan. Ja nälkäsi mukaan myös. Ohjeesta tulee yksi iso salaatti tai kaksi pienempää.

 

YLITSEPÄÄSEMÄTTÖMÄN HYVÄ LEHTIKAALISALAATTI

2 - 3 isoa lehtikaalin lehteä

1 - 2 tl laadukasta suolaa

250g kirsikkatomaatteja

1 avocado

100g aurinkokuivattuja tomaatteja (ei öljyssä eikä nesteessä)

1 - 2 rkl oluthiivahiutaleita

noin puolikkaan sitruunan mehu

 

Pese lehtikaalit ja riko ne yllä olevan ohjeen mukaan suolan avulla.

Lisää joukkoon puolitetut kirsikkatomaatit ja paloitellut aurinkokuivatut tomaatit.

Paloittele avocado ja lisää se salaatin joukkoon.

Ripottele päälle oluthiivahiutaleet ja sekoittele kaikki kunnes ainekset ovat sopivasti sekoittuneet.

 

Ja sitten nauttimaan! Muista pureskella hyvin. Tämä on kaunistavaa ihan kaikille sopivaa kasviperäistä ravintoa, tarjoile siis ihmeessä pihviä rakastavalle ystävällekin! Syökää hyvällä omallatunnolla isot annokset ja tuntekaa hyvä ja hehkuva olo joka salaatista tulee.

(Jos vatsasi ei ole vielä tottunut runsaisiin kuituisiin, niin saatat saada oireiluita. Joten kuulostele itseäsi ja aloita pienissä erissä.)

Herkullisia salaattihetkiä! Aiotko kokeilla?

-Minna

Comment