Ayerveda jakaa meidät kolmeen eri kehotyyppiin. Vataan, Pittaan ja Kaphaan.

Ayerveda jakaa meidät kolmeen eri kehotyyppiin. Vataan, Pittaan ja Kaphaan.

Luin tässä kertauksena itselleni Janesh Vaiydan Ayervedaan pohjautuvaa ruokakirjaa.

Minulla on ollut haaveena ja aikomuksena jo kauemman aikaa ottaa valmennuksissani, ohjeistuksissani ja kursseissani huomioon eri kehotyypit.

Ehkä tiedätkin, että ayerveda luokittelee meidät kolmeen eri kehotyyppiin. Samoin tekee länsimainen hyvinvointioppi (tämä on minulla koulutuksessani). Luokittelut poikkeavat toisistaan, mutta ovat itse asiassa molemmat ihan hyviä johtolankoja siihen miten meidän olisi hyvä syödä omaa kehotyyppiämme kunnioittaen. Ayervedassa on Vata, Pitta ja Kapha. Läsimaisessa hyvinvoinnissa on luokiteltuna ectomorph, endomorph ja mesomorph.

Ayervedan luokittelut pohjautuvat luonnon perusenergioihin joihin heidän uskomuksensa mukaan me kaikki olemme syntyneet. Länsimaiset hyvinvointiluokittelut pohjautuvat fyysisiin kehotyyppeihin ja niiden eroavaisuuksiin.

Pidän siitä, että meidät otetaan henkilökohtaisesti huomioon, koska emme todellakaan ole kaikki samanlaisia. Sen kertoo jo eri maku- ja aistimieltymyksetkin. Ja vaikka biologiamme toimisikin lähes identtisesti, olemme silti kehonrakenteeltamme ja energioiltamme erilaisia. Siksikin ruoka käyttäytyy elimistöissämme aina vähän eri tavalla.

On myös olemassa teoria siitä, että meille annetaan niin sanotut erilaiset kortit. Eli minulle on annettu huonompi ja vähemmän rasitusta kestävä maksa kuin kaverilleni. Tai sinulle on annettu huonommin stressiä sietävä suolisto kuin kaverille. Sen vuoksi en pidä siitä kaverivertauksesta.

Eli vertaat itseäsi kaveriisi joka voi hyvin syödä joka päivä litran jäätelöä eikä koskaan kärsi mistään iho-ongelmasta mutta sinulle tulee totaalinen sotatanner ihollesi kun vain katsotkin jäätelöä päin.

Toinen tähän vaikuttava seikka on elimistösi puhtaus. Olen yhä enemmän tänä päivänä sitä mieltä jota ayervedakin on ollut jo vuosisatoja. Että elimistömme sairaudet ja ongelmat johtuvat suurelta osin sen toksiinisuuksista. Me sairastumme koska altistumme joka päivä liialliselle määrälle myrkkyjä.

Ja ne myrkyt kulkeutuvat meihin niin ruuan kuin muun ulkoapäin tulevan kuorman mukana. Ja siksi meidän elimistömme on altis sairastumaan. Koska se ei kestä tuota kaikkea kuormaa. Varsinkaan suuren stressin alla.

Oletkin varmasti jo huomannut kuinka moni meistä sairastuu ja vanhenee huomattavasti kun on ollut ison stressikuorman kanssa pitkään? Silloin elimistömme usein pettää. Ei kiusatakseen meitä vaan koska se ei vaan enää jaksa ja kykene taistelemaan puolestasi.

Siksi meidän pitäisikin joka päivä antaa elimistöllemme mahdollisuus voittaa nämä taistelut. Ja ruoka on siinä todella suuressa osassa. Sen jälkeen tulevat lepo ja sielunhoito, onnellisuus, nauru sekä rakkaus.

Suurinta rakkautta on antaa itselleen puhdistavaa ja ravinteikasta ravintoa. Se suorastaan sytyttää rakkauden itseäsi kohtaan. Ja se on kierre joka jatkuu ja jatkuu. Koska kun rakastat itseäsi mitä syvimmällä tavalla, et enää halua vahingoittaa kehoasi huonoilla ruokavalinnoilla.

Mutta. Palataanpa takaisin noihin eri kehotyyppeihin. Olen hieman välikädessä tässä. Koska tiedän, että esimerkiksi ayervedan kehotyyppiruokavalioita noudattamalla todella moni saa itselleen pysyvän hyvän olotilan. Ja uskon täysin, että syömissämme ruuissa on tietty energia joka sitten vaikuttaa myös meidän energioihimme.

(Vertaa tässä kohdin esimerkiksi kuollut grillattu naudanlihapihvi vastaan elävöittävä Vihreän Voima smoothie. Jonka reseptin saat täältä.)

Luotan 100% siihen, että meidän pitää kuunnella itseämme. Kysyä mikä meille sopii ja olla tietoisia siitä mitä kehomme kaipaa juuri nyt. Meidän ei pidä vain lukea kirjasta tai kuunnella valmentajaa siitä mitä pitää tehdä, vaan ensisijaisesti kuuntelemme itseämme.

Mutta tässäkin on ongelma. Mikäli elimistösi on sekaisin, osaat tuskin tulkita sen viestejä oikein. Sitten voit myös vain olettaa. Voit ajatella, että minulle ei sovi banaani niin vaihdan sen nyt kiiviin. Ja tosiasiassa valintaasi ohjasi se, että pelkäsit banaanin sisältävän liikaa kaloreita ja sokereita ja sitä myöden lihottavan sinua. Ja siksi valitsitkin kiivin.

Ja jos me vielä tähän päälle luokittelemme itsemme tiukasti johonkin kehotyyppikategoriaan niin saatat pitkän aikaa uskoa johonkin tyhjään. Eli jos sinulle on pienenä lapsena sanottu vaikka ettet sinä tykkää porkkanasta niin vieläkin aikuisena välttelet porkkanaa koska luulet porkkanainhosi olevan se ainut totuus joka on olemassa.

Vaikka todellisuudessa et ole joskus lapsena tykännyt jostain eri tavalla maustetusta ja kypsennetystä porkkanasta isoäidin keitossa ja siitä onkin paisunut porkkanainho kaikenlaista porkkanaa kohtaan.

Ymmärrätkö mitä tarkoitan? Jos sanon sinulle, että sinulle ei kyllä sovi paprika ja sillä selvä niin siitä muodostuu sinulle totuus johon alat uskoa etkä enää vain kuuntele kehoasi siitä mitä tuntemuksia sille tulee paprikasta.

Allergiat ovat sama asia. Mikäli sinulle on joskus tullut hunajasta reaktio, ei se tarkoita sitä, että siitä aina tulisi reaktiota.

Sama koskee maito- ja viljatuotteita. Tämä on hauskaa koska olen joskus vuosia sitten ollut sitä mieltä, että ne ovat todella pahiksia ja aiheuttavat meille vaikka ja mitä sairauksia.

Tänä päivänä olen sitä mieltä, että nämä itsessään eivät aiheuta mitään sairautta. Oma akneni räjähti aina maitotuotteista vaikka maito olisi ollut suoraan lehmästä lypsettyä, käsittelemätöntä ja luomua. Mutta tänä päivänä kun minä olen parantunut niin yksittäinen maitotuote ruokavaliossani ei aiheuta mitään ihossani. Koska minä olen jo parantunut. Kokonaan.

Tarkoitan tällä sitä, että tietyt ruoka-aineet joko korostavat ongelmiamme tai ovat osasyyllisinä oireiden pahentumisessa. Ja tämä johtuu monesta syystä. Viljelyssä käytettävät kemikaalit ovat todella vakavia myrkkyjä elimistöllemme. Niiden vaikutukset ovat ehkä vakavempia kuin haluamme uskoakaan. Ja liiallinen maitotuotteiden käyttö korostaa maidon tuomia huonoja vaikutuksia.

Siksi näen, että esimerkiksi viljat aiheuttavat meille niin paljon ongelmia niiden sisältämien viljelymyrkkyjen vuoksi. Eikä varsinaisesti ITSE viljojen vuoksi. Toinen syy on niiden liika syöminen ja väärin yhdistely. Sama pätee gointrogeenisiin kasveihin joita monet kilpirauhasvaivaiset välttelevät turhaan.

Kilpirauhasongelmat saattavat hyvinkin olla peräisin elimistömme toksiinisuudesta ja kun kehomme puhdistuu, elpyy kilpirauhasemmekin. Gointrogeenisten kasvien viljelyssä käytetään paljon myrkkyjä ja jo paljon kuormittuneelle elimistölle tämä saattaa olla liikaa.

Mutta tässäkin saatat siis jättää perimmäisen syyn huomioimatta. Se syy ei olekaan ravintorikas, puhdistava ja kaunistava parsakaali. Vaan se on se viljelymyrkky. Sanoisinkin, että panosta laatuun ja puhdista päivittäin elimistöäsi niin saatat saada parempia tuloksia kuin millään muulla metodilla tai lääkityksellä.

(Hyvään puhdistumisen alkuun pääset kirjani Kaunistavat Smoothiet resepteillä ja opeilla. Kirjan voit ladata täältä.)

Kylläpäs tämä teksti nyt rönsyilee. Minun kun piti pysyä niissä kehotyypeissä.

Olen siis miettinyt noiden kehotyyppien tarpeellisuuksia opeissani. Koen, että niistä olisi monessa kohdin yksilöllistä hyötyä. Mutta koen, että se voi myös muuttua haitaksi.

Me kun otamme näistä usein pysyviä uskomuksia itsellemme. Ja se ei ole välttämättä hyväksi. Jos kehotyyppisi mukaan sinun pitää välttää tomaattia ja jonakin päivänä elimistösi huutaa saada tomaattia niin mitä teet?

Ajatteletko, että tomaatti on helvetistä etkä taatusti syö sitä koska sen ei pitäisi sinulle sopia. Vai annatko periksi ja syöt kulhollisen tomaatteja jolloin tunnet huonoa omaatuntoa siitä, että söit vastoin kehotyyppiäsi?

Molemmissa tapauksissa aiheutit itsellesi todella negatiivisen energian ruuan ympärille. Ja siitä se todellinen haitta vasta syntyykin.

Kehotyypeissä on myös se haittapuoli, että jos uskot kerran sanottuun aina vaikka tilanteet ja elimistösikin muuttuu, uskot edelleen johonkin joka estää sinua kuulemasta todellista ja senhetkistä tarvettasi. Ja se estää silloin sinua ihan oikeasti tietämästä mikä on sinulle hyväksi ja mikä ei.

Ja nyt ajattelet, että minähän tiesin, että minun teki mieli suklaata ja Minna sanoi, että ei kannata. Tai, että minun teki mieli sitä juustoa ja Minna sanoi, että eieiei maitotuotteita.

Eli ei ihan näinkään. Mieliteko on eri asia kuin kehomme mieli ja tarve. Ja sen tunnistamiseen sinun pitää ihan oikeasti osata kuunnella itseäsi. Ja kysyä mikä on sinulle hyväksi. Ja ottaa vastaus vastaan.

Ja sitä ennen ennenkuin sinä olet päässyt oikeaan itsesi kuunteluun asti, sinä voit puhdistaa kehoasi ja antaa sille ravinteikasta ruokaa vaikka minun ohjeideni mukaan. Koska olit kehotyypiltäsi ja mieliteoiltasi mikä vaan niin ohjeistukseni kaunistavat ja herättävät sinut eloon joka tapauksessa. Ihan sinun elimistöäsi kunnioittaen ja rakastaen.

Toivon Sinulle iloista ja vapauttavaa pääsiäistä. Anna itsellesi hyviä valintoja joka aterialla.

-Minna

Comment