Syömisistäni on aika paljon kaikenlaista harhakuvitelmaa ja erhettä liikenteessä. Moni luulee, että syön vain smoothieita ja/tai että syön kovin vähän ja vain salaattia. Siksi sinuakin saattaa välillä ihmetyttää, että miten minä jaksan. Miten jaksan treenata ja elää pienillä kevyillä smoothieilla. Ja salaatilla.

Jaan kuitenkin aika usein somessakin aterioitani. En kaikkia tietenkään, sehän olisi jo spämmäystä. Mutta kun katsoo jakamiani kuvia niin en ymmärrä tuota harhaluulon syntymissyytä. Lautasellani on ruokaa ja reilusti. Smoothieni eivät ole pieniä vaan ison kokoisia ja täynnä ravitsevaa ruokaa.

Ajattelin sitten laittaa viikonlopun ruokiani teille. Kaikkia en muistanut kuvata ja koska kaikki ovat ihan oikeita sen hetken ruokiani, kuvat eivät ole mitään ruoka-ammattimaisia kuviakaan. Älkää antako sen pilata tunnelmaa. Toivon, että rakkaus ruokaa ja hyvinvointia kohtaan välittyy rennolla ja rakastavalla, liian nipottamisen karsimisella tavalla sinne sinulle asti.

Olin perjantaina koulun penkillä Turussa. Päivä alkoi klo 6.00 noin neljän tunnin yöunien jälkeen. Ei normaalia, mutta tein läppärillä duuneja torstai-iltana myöhäiseen. Tämä on minulla virhe. Siitä seuraa takuuvarma yöunien heikentyminen. Pyrin mahdollisimman paljon panostamaan tähän. Uni pitäisi aina pyhittää. Tämä on siis poikkeus.

Aamu alkoi perussitruunavedellä. Koulussa noin kello 9.20 söin Vihreän Voima -smuutini. Silloin oli jo aika nälkä. Noin kello 10.30 aloitin oppitunnin ohessa popsimaan hedelmäannostani. Normaalisti se olisi smuutina, nyt olin vaihtelun vuoksi vain pilkkonut valmiiksi tuoretta ananasta ja mangon.

 Kuva on huono, ei kerro koko kulhon kokoa. Ja minä olin syönytkin tuosta jo aika ison siivun ennen kuin huomasin ottaa kuvan.

Kuva on huono, ei kerro koko kulhon kokoa. Ja minä olin syönytkin tuosta jo aika ison siivun ennen kuin huomasin ottaa kuvan.

Iso kippo oli lähes täynnä herkullisia hedelmäpaloja. Tein myös niitä pureskellessani taas huomion. Usein ihmetellään, että pitääkö nämä minun "kevyet" hedelmäsmoothiet nälkää kunnolla ollenkaan? Tämän määrän hedelmien pureskelemiseen meni melkein puoli tuntia aikaa. Ja tässä oli vain osa siitä mitä esimerkiksi Mangomahtavuudessani on ainesosia (Mangomahtavuus on suosituimpia reseptejäni kirjastani).

Eli jos oikeasti ajattelet kuinka paljon ruokaa nämä smoothiet sisältävät, ymmärrät paremmin myös sen kuinka paljon ravinteita niissä oikeasti on. Ne eivät ole mitään pientä naposteltavaa, vaan kunnon ruokaa.

Lounaalle koulusta mentiin kello 12.00. Siinä kohdin minulla oli hieman nälkä, mutta vain hieman. Logomo Kitchenissä oli tähtivalmentajien suosikkiruokapäivä ja tarjolla oli Annan suosikkia, bataattiranuja. Ne olivat tietenkin upporasvassa paistettuja ja salaattikaan ei ollut mitään huippulaatuista mutta seura oli hyvää ja joskus sitä pitää vain syödä ilman sen kummempia nipottamisia.

Vaikka ruoka ei ollutkaan optimaalisen kaunistavaa, latasin lautasen täyteen ja pidin huolen siitä, että yhdistelin muista puutteista huolimatta mahdollisimman hyvin jotta ruuansulatus jaksaisi toimia. Minulla oli siis takana ne neljän tunnin yöunet joten halusin varmistaa hereillä oloni. Enkä olisi kyllä halunnut mitään vatsan turpoamisiakaan tähän kohtaan.

Hauskaa mielestäni on se, että olin univelkainen ja söin aamusta asti paljon ns. sokeria -eli hiilihydraattia. Ja mitä siitä sanotaankaan tänä päivänä? Että se olisi se, joka aiheuttaa esimerkiksi lounaan jälkeisen väsymyksen. Minä olen jo kumonnut tätä väitettä moneen otteeseen. (Palaan tähän toisella kertaa)

Söin siis aamusta viherhedelmäsmoothien (ei rasvaa). Perään kulhollisen makeita hedelmiä (ei rasvaa). Ja vielä erittäin hiilihydraattipitoisen lounaan. ISON kasan bataattiranuja KAKSI lautasellista. Kuvassa näette ensimmäisen lautaselliseni. Sain myös kommentin kanssaopiskelijalta tyyliin, että sinä syötkin aika paljon. Niin kyllä, kyllä syön.

Pointtini oli se, että HUOLIMATTA kaikesta "sokerista" ja hiilihydraatista, minulle ei tullut niin sanottua verensokerikrässiä. Minua ei alkanut lounaan jälkeen väsyttämään eikä turvottamaan. Vaikka siis takana olivat ne huonot yöunet. Olin täysin pirteä ja tasaisen energinen aina kotimatkan puoliväliin asti. Väsymystä tuli vasta noin kello 17.00 aikaan.

Ja se johtui jo ihan pitkästä päivästä ja niistä huonoista unista, ei ruuasta.

Kotimatkalla söin Ruohonjuuresta ostettua raakasuklaata (ostin kun siellä oli minulle uutuus tarjouksessa) ja totesin, että tänään ei taidakaan sitten enää olla tarvetta syödä mitään. Bataattiranuja meni sen verran paljon ja raakasuklaa vie kyllä nälän pitkäksi aikaa (joka ei välttämättä ole hyvä asia!).

Söinkin sitten illalla vain kasviksia koska mieli teki jotain raikasta ja kepeää.

Lauantai alkoi tietenkin sitruunavedellä. Siitä noin tunnin kuluttua söin Vihreän Voiman mustikoilla (1l) ja lähdin salille polkupyörällä (matka yhteen suuntaan 8km). Salille päästyäni söin lisää Vihreän Voimaa, noin 6dl ehkä.

vihreanvoima

Treeni kulki vaikka oli aika rankkakin. Treenin aikana join lempparitreenijuomaani  jossa on hunajaa, sitruunaa ja Foodinin viherjauhetta (toimii!). Siitä sitten pyöräilin kotiin taas 8km. Energiat olivat hyvät.

Ja koska perjantaina Ruohonjuuresta tarttui mukaan Tempehiä, oli minun pakko valmistaa siitä itselleni lounas.

 Tempeh. Todella proteiinipitoinen ja ihan aito ruoka kasvisvalikoimaan.

Tempeh. Todella proteiinipitoinen ja ihan aito ruoka kasvisvalikoimaan.

Tästä ateriasta voisin blogata enemmänkin. Nyt kerron vain sen, että se oli todella kaunistava ateria. Hyvin täyttävä, lämmittävä, nopea ja raikas. Samalla aikaa kevyt ja kehossani sekä vatsassani oli tämän jälkeen todella hyvä olotila.

Ja jos jotakin kiinnostaa niin proteiinia tuli enemmän kuin tarpeeksi. Laskin nopeasti, että sain tempehistä pelkästään noin 35 grammaa prodea. Ja salaatin aurinkokuivatuista tomaateista noin 10 grammaa lisää. Ja päälle vihreiden aminohapot. Joten tätä voisi kutsua jo jopa proteiinitankkaukseksi.

Ja koska minulla oli hyvät energiat tuona päivänä niin lähdin vielä ennen päivällistä puolentoista tunnin pyörälenkille. Ihan vain koska fiilis kaipasi sitä. En treenin vuoksi.

Iltasella herkuteltiin sitten pojan kanssa luomuperunasta tehdyillä ranskiksilla, kasviksilla sekä niin todellisesti onnistuneella herkkudipillä (laitan reseptiä jakoon myöhemmin).

 Otin tämän jälkeen vielä vähän lisää perunoita :)

Otin tämän jälkeen vielä vähän lisää perunoita :)

En nyt kirjoita kiveen mitään treeniohjeistus-syömisiä tällä postauksella. Kerron vain kuinka hyvin minä jaksoin näillä eväillä kaiken tämän. Palataan treeniruokailuohjeistuksiin sitten muulloin. Niitä kysellään paljon. Haluan vain näyttää miten yksinkertaisella kasvisruualla saa paljon hyvää aikaan. Ihan siten, että panostaa laatuun ja ravinteiden maksimaaliseen imeytymiseen. Ja antaa ruuansulatukselle kunnioitusta jolloin energiaa vapautuu sinulle ilman, että sitä kuluisi itse ruuansulatusprosessiin.

Sunnuntai. Se alkoi tietenkin tavalliseen tapaan. Sitruunavesi ja jonkin ajan kuluttua Vihreän Voimaa mustikoilla. Ja parin tunnin päästä sitä kaunistavaa smuutia lisää. Kunnon nälkä tuli vasta 13-14 aikaan. 

Myöhäiseksi lounaaksi siis nippu parsaa, salaattia (joukossa hieman avocadoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja) ja lisäksi kauraleipää avocadolla (puuttuu kuvasta).

Annos oli oikein ruokaisa ja maittava. Ehkä söin jopa hieman liikaa. Lähdin ruuan jälkeen pitkälle kävelylle. Kävelyn jälkeen mieli teki jotain makeaa ja söinkin useamman tuoreen taatelin ja join teetä :D

Vielä iltasella lähdin pyörällä kauppaan. Matkaa on noin 5km suuntaansa. Olisi ollut järkevää syödä jotain oikeaa ruokaa ja kasviksia sekä salaattia päivälliseksi mutta minun teki mieli lisää jotain makeahkoa. Ja taatelit olivat vieneet ruuan nälkääkin pois.  Tein sitten banaani-taateli-pähkinätahna-jäätelöä. Ha. Eipä tule nälkä varmaan huomennakaan, sen verran on nyt tankattu. (huom! Söin kyllä ennen jädeä selleriä, porkkanaa ja paprikaa) Tarkka huomaa varmaan, että tällä aterialla ihan kaikkia Kaunistavia säääntöjä ei noudatettu :)

(Tässä kohtaa pitäisi olla kuva jäätelöstä, mutta koska keskityin sen nauttimiseen, unohdin kuvan)

Sunnuntain päivällinen olisi siis voinut olla järkevämpi. Kuten perjantain lounaskin. Mutta en tavoittele täydellisyyttä. Ja jos joskus järkevän päivällisen sijaan syönkin hyvistä aineksista valmistettua jäätelöä niin se ei ole mistään pois. Minä voin tehdä niin koska en pakota itseäni syömään mitään tiettyä makromäärää esimerkiksi. Minä syön ideologian ja oloni pohjalta. Pakottamatta, kiristelemättä, laskematta, syyttämättä. Joskus järkevästi ja täydellisesti, joskus vähemmän järkevästi ja sopivan epätäydellisesti.

Pääasiana on voida ja jaksaa hyvin eli syödä joka päivä hyvin. Ja kunnioittaa sisältä ulospäin tulevaa hehkuani, elämänenergiaani. Sitä inspiraatiota toivon sinullekin tällä postauksella. Annahan minulle palauteta jos jotain heräsi!

Ja loppuun lauantain veganbooty :D

Ihaninta kesäajan aloittavaa viikkoa sinulle. Ollaan yhdessä hehkuvia, sisältä ulospäin. Ei ulkoisesti pakottaen.

-Minna

veganbooty

Comment