Nämä kertakaikkiaan herkulliset letut syntyivät melkein kerralla perusraaka-aineista. Täydellisesti yhdistellyt ruuansulatuksen ja kauneuden kannalta. Täyteläistä ja täyttävää brunssimateriaalia sunnuntaihin. Ei voi kuin lovettaa.

 Koska kaunistavien ruokien ideologiaan ei kuulu tärkkelyslettujen (tai proteiinilettujenkaan) kanssa marjat tai hedelmät, niin jotainhan niiden seuraksi oli saatava. Ja pilallehan nämä herkut olisivat mustikoiden kanssa menneet. Raakasuklaakastike kruunasi ohukaiset täydellisesti! Jestas mitä comfort fuudia, oikeaa lohturuokaa!

Koska kaunistavien ruokien ideologiaan ei kuulu tärkkelyslettujen (tai proteiinilettujenkaan) kanssa marjat tai hedelmät, niin jotainhan niiden seuraksi oli saatava. Ja pilallehan nämä herkut olisivat mustikoiden kanssa menneet. Raakasuklaakastike kruunasi ohukaiset täydellisesti! Jestas mitä comfort fuudia, oikeaa lohturuokaa!

Suussasulavat vegaaniset letut raakasuklaakastikkeella.

En muista koska olisin viimeksi tehnyt tavallisia vehnäjauho-maito-sokeri-lettuja. Siitä on monia vuosia. Terveellisemmistä raaka-aineista on tilalle tullut sittemmin paljon lettuvariaatioita. Niitä löytyy netistä vaikka kuinka paljon. Banaani-proteiini-letut taitavat olla niitä kaikkein suosituimpia.

Mutta koska kaunistavan ruuan ideologiaan ei missään nimessä kuulu yhdistellä jauhoja ja banaania ja kanamunia, ja ehkäpä vielä niiden höysteenä marjoja, niin olen vuosien varrella kehitellyt ja testaillut omasta päästäni sopivia reseptejä. Vähän kaikkea on tullut kokeiltua. Koskaan ei oikein ole osunut oikeaan -täydellisesti. Varsinkin kun olisi pitänyt saada letuista täysin vegaanisia.

Sunnuntaina nuorempi poikani pyysi aamupalaksi lettuja hymy kasvoillaan (hän osaa olla todella valloittava pyytäessään jotain herkkuruokaa). Ja koska oli sunnuntai, miksi minä kieltämään. Sitä paitsi näissä letuissa ei ole mitään kiellettävää. Pelkkää hyvää. Sielulle, mielelle, kauneudelle ja elimistölle. Vatsakin kiittää hyvin yhdistellystä annoksesta. Energiaa tulee pitkäksi aikaa jotta voi vaikka lähteä sunnuntaiulkoilemaan lasten kanssa. Täydellinen sunnuntaibrunssi siis. Hitaiden aamupäivien kruunu.

 Ihanan rapeareunaiset mutta pehmeät letut, ah!

Ihanan rapeareunaiset mutta pehmeät letut, ah!

Letuista tuli siis i h a n i a. Sisältä pehmeän taikinaisia ja reunoistaan kunnollisen rapeita räiskäleitä. Maku oli pehmeän makea ja suklaakastike korosti lettujen makeaa mutta tasapainoista piparimaisuutta.

Ja mikä todellakin parasta (täydellisesti yhdisteltyjen raaka-aineiden lisäksi), nämä letut ovat täysin vegaanisia. Gluteenittomia, maidottomia ja munattomia. Jos vielä vaihtaa suklaakastikkeen hunajan esimerkiksi kookossokeriin tai kookossiirappiin, ei ole edes hunajaa eläinperäisenä tuotteena. Itse letut makeutin kookossokerilla joka toimi tässä loistavasti! Muistathan, että nämä itsessään ovat ateria. Meillä oli pojan kanssa näitä lettuja ennen syötynä jo isot annokset vihreän voima -vihersmuutieta (ohje löytyy Kaunistavat Smoothiet -kirjastani) joten emme enää tarvinneet lisäksi mitään vihreää ja raakaa. Suosittelen sinullekin tekemään näistä kunnollisen aterian ja syömään ennen lettuja joko vihersmuutien ohjeiden mukaan tai syömään ison vihreän salaatin. Eikä sitten missään nimessä marjoja näiden päälle!

Nyt, tämän pidemmittä hehkutuksitta, tässä sinulle tämä herkkulettujen ohje, ole hyvä!

Ohjeesta tulee 6 - 8 kpl noin 15cm halkaisijaltaan olevia lettuja.

 Taikinamaisen pehmeä sisus. Ei voi sanoin kuvailla. Pitää kohta lähteä tekemään näitä.

Taikinamaisen pehmeä sisus. Ei voi sanoin kuvailla. Pitää kohta lähteä tekemään näitä.

 

Vegaaniset herkkuletut

4 dl luomu kauramaitoa (makeuttamaton, minä käytin Lidl:n versiota)
0,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1,5 dl tattarihiutaleita
0,5 dl tapiokatärkkelystä
0,5 dl kookossokeria
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl ceylonin kanelia
0,5 tl jauhettua kardemummaa
ripaus laadukasta suolaa
10-15 tippaa steviaa
6 tl Orgran NoEgg -kananmunakorviketta (löydät perusprismasta)
6 rkl kuumaa vettä
Kylmäpuristettua neitsyt kookosöljyä paistamiseen
 

Raakasuklaakastikkeeseen tarvitset

reilu 1 rkl kookosöljyä
1 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl hunajaa tai muuta hyvää makeutusta maun mukaan

Jauha kaura- ja tattarihiutaleet ruokaprosessorissa (tai blenderissä esim.) jauhoksi. Yhdstä sen jälkeen kaikki kuivat aineet keskenään ja sekoita hyvin.

Lisää kuivien aineiden joukkoon kauramaito, sekoita hyvin tasaiseksi taikinaksi ja jätä taikina pöydälle turpoamaan hetkeksi.

Kuumenna 6 ruokalusikallista vettä melkein kiehuvaksi ja kaada kuuma vesi kulhoon munankorvikejauheen kanssa, vatkaa kevyesti kunnes siitä tulee tasaista vaahtomassaa.

Lisää munankorvikemassa taikinan joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Anna taikinan oleentua vielä hetki.

Paista lettuja runsaassa kookosöljyssä molemmilta puolilta kauniin kullanruskeiksi. Anna lettujen paistua kunnolla rauhassa ja käännä ne vasta kun ne irtoavat pannusta kunnolla. Muista käyttää reilusti kookosrasvaa. Näiden tarkoitus on paistua ihanan rapeiksi! Tarkkaile lettuja silti hyvin ettet polta herkkujasi.

Valmista lopuksi raakasuklaakastike. Sulata kookosöljy miedolla lämmöllä (älä missään nimessä ylikuumenna, sulattaminen riittää, vesihaude on hyvä). Lisää siihen lopuksi raakakaakaojauhe ja hunaja tai joku muu sinulle sopiva makeutus ja sekoita tasaiseksi.

Herkuttele letut heti lämpiminä, kaada päälle suklaakastiketta ja ennenkaikkea NAUTI <3

Ps. Tämän blogauksen kirjoitettuani minun oli pakko tehdä näitä herkkuja. Ohops. Pelkkä ajatteleminen ja kuvien katselu sai mielikuvan niin vahvaksi, että ei ollut vaihtoehtoja. Hiphei, nyt jaksaa koko loppuillan täysillä. Nämä ovat todella täyttäviä. Silti ne eivät turvota sinua. Jos vain maltat pysyä ohjeissa ja jättää kaikki muut tämän aterian ulkopuolelle.

Minna <3

Comment